Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asparagaceae (Аспарагусови) Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум

Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум

Сем. Asparagaceae (Аспарагусови)

Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум - изображение

Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум  (Ornithogalum umbellatum) представлява малко, тревисто, цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Известно е и с имената: star of Bethlehem, grass lily, nap at noon, eleven o'clock lady. Родът, към който се класифицира, е представен от около 100 вида.

Устройство на чадърест гарвански лук

луковица на чадърест гарвански лук

 

Чадърестият гарвански лук е луковично растение. Луковицата му има сплесната форма и размери от 2,5 до 8 см. От нея излизат, подобно на брада, множество на брой фини коренчета.

 

 

 

листа чадърест гарвански лук

 

Листата имат ланцетовидна форма, гладки листни ръбове и паралелно жилкуване. Имат дължина от 10 до 30 см, ширина около 8 мм и белезникаво-сребриста линия по долната листна повърхност. Развиват се под формата на розетка.

 

 

 

цветове чадърест гарвански лук

 

 

Цветчетата са бели, с къси дръжки, събрани в подобно на грозд или класовидно съцветие, от 6 до 20 на брой. Развиват се на право, гладко стъбло наречено цветонос. Цветоносът израства на височина до около 30 см.

 

 

цветонос чадърест гарвански лук

 

По-ниско прорастващите цветчета имат по-дълги дръжки - до 7-8 см, а по-високо разположените по-къси - около 3 см. Състоят се от 6 венчелистчета, 6 тичинки и 1 плодник. По външната повърхност на венчелистчетата се установява по една зелена линия. Разтворени те имат големина около 6 см в диаметър. Цъфтежът се наблюдава през месеците май-юли, като вечер цветчетата се затварят.

 

плод чадърест гарвански лук

Плодът на орнитогалума представлява триделна, ъгловата, яйцевидна капсула. Всяка нейна кухинка съдържа по няколко черни семенца.

След като прецъфти, следва пожълтяване на листната маса на растението. Хранителните вещества се изтеглят в луковиците, а цветоноса остава да живее толкова дълго, колкото е необходимо, за да изхрани семената - размножителната единица на билката.

жълт орнитогалуморанжев орнитогалум

 

Друг вид орнитогалум - Ornithogalum dubium, има оранжеви цветове. Срещат се представители на вида със жълто или оцветяване в различни нюанси на двата цвята - оранжев и жълт. Те са изключително подходящи за отглеждане в саксия, като стойността им е предимно декоративна.

 

Разпространение на чадърест гарвански лук

Билката се установява в Южна и Централна Европа, Югозападна Азия и Северозападна Африка. В Северна Америка е напуснала пределите на декоративно градинско цвете и може да се намери свободно растяща в много области. Размножава се и се разпространява много бързо.

Използваема част на чадърест гарвански лук

Използва се луковицата на растението.

Химичен състав на чадърест гарвански лук

Листата и луковиците на този вид лук съдържат токсични алкалоиди.

Лечебни свойства и приложение на чадърест гарвански лук

От гарванския лук се приготва лечебен еликсир на д-р Бах. Той помага за възстановяване на тялото и духа от психични, емоционални травми – минали или наскоро преживени, резултат от които са състояние на мъка, депресия, уплаха, шок. Поддържа баланса, хармонията и душевния комфорт на организма. Поради своето действие, еликсирът на Бах е наричан "лек, утешител на душата", "лек способен да успокои страданията". Приемът му помага да се регулира дейността на нервната система и така по-лесно да се приеме заобикалящата ни среда, да се създаде равновесие на духовно, физическо и ментално ниво.

Начин на прием на еликсира на д-р Бах

Приема се в доза 4 капки прибавени към чаша вода или 12 капки в 1 литър вода, винаги когато изпитате нужда - появят се симптоми на проблема.

Обикновено се пие 4 пъти на ден по 4 капки, разделен на приеми през равни интервали от време. Капките могат да се накапят директно на или под езика и се задържат там за кратък период от време. Действието им започва още в устната кухина. Честоттата на дневния прием на билковото лекарство и интервалите през които се предоставя на организма, зависят от тежестта на състоянието на пациента. Отначало може да се приема през по-кратки периоди, които нарастват до интервали от 2-3 и повече часа.

При показана чувствителност еликсира се приема в по-малки дози. Действа по-бързо при млади хора. Лечението с чадърест гарвански лук е индивидуално. Зависи от състоянието и нуждите на пациента. При хронични състояния билката се приема по-продължително, като при такива случаи е необходимо прекъсване за почивка.

Още състояния и заболявания, при които помага звездата на Витлеем:

 • травма от загуба на близък;
 • вегетативна дистония;
 • раздразнен на нервна почва пикочен мехур;
 • проблеми на щитовидната жлеза;
 • треперещи колене;
 • при новородени - за преодоляване на травмата от раждането;
 • подтиснати психични травми;
 • истерии;
 • неврози;
 • функционални сърдечни проблеми;
 • проблеми при преглъщанe;
 • бронхиална астма;
 • сексуални проблеми;
 • болезнена менструация;
 • загуба на гласа;
 • студени тръпки.

Пациенти, използвали екстракт от чадърест гарвански лук, споделят че подобрява сърдечният им ритъм, помага за изчистване секретите от белия дроб и намалява отоци по крайниците. Но за научното определяне ефективността на растението при тези състояния, са необходими още доказателства.

В същото време се съобщава, че билката е опасна за употреба без лекарско предписание, поради съдържанието на сърдечни гликозиди в нея. Те действат подобно на дигоксина, показан като лекарство.

Изключително подходящо растение е за включване във флоралната декорация на паркове, цветни градини и на дома.

Внимание!

Чадърестият гарвански лук не трябва да се използва по време на бременност и кърмене. При неконтролиран прием на екстракт от орнитогалум, може да се стигне до сърдечна недостатъчност, дори фатален изход за пациента.

Медикаменти, с които орнитогалум взаимодейства: някои антибиотици (макролиди и тетрациклини), диуретични средства, дигоксин, хинин, лаксативни средства. Съвместният прием на билката с посочените лекарства трябва да се избягва или задължително да се извършва под лекарски контрол.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиЗаведенияСнимкиИсторияРецептиХрани и ястияАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииСоциални грижиСпортНормативни актовеТестовеИнтервютаДиетиЛеченияОбразованиеПатологияФизиологияИзследванияКлинични пътеки