Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Balsaminaceae (Слабоногови) Жлезиста слабонога

Жлезиста слабонога

Сем. Balsaminaceae (Слабоногови)

Жлезиста слабонога - изображение

Жлезиста слабонога (Impatiens glandulifera, Jewelweed, Himalayan balsam) е голямо храстовидно, едногодишно растение, родено в Хималаите. Отнася се към семейство Слабоногови (Balsaminaceae). Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие у нас.

Интересно за жлезистата слабонога

медоносна слабонога

 

 

Този вид слабонога е медоносно растение. Формата на цвета й е изключително удобна за събиране на прашец от пчелите в района на нейното разпространение, поради това че те разполагат с къси близалца.

 

 

 

жлезиста слабонога

 

Жлезистата слабонога вирее най-вече около водни басейни и речни корита. Тя насърчава ерозията на почвата и брега на водните корита, като така става причина за разлив на водата в тях.

 

 

Устройство на жлезиста слабонога

корен на жлезиста слабонога

 

 

Растението достига височина от 1 до 2,5 метра. Стъблото е меко, оцветено в зелено или червено-зелено. Има корен с дължина около 20 см.

 

 

 

листа на жлезиста слабоногаЛистата са срещуположно разположени на клонките, с копиевидна форма, дълги от 5 до 23 см, широки от 5 до 18 см. По-горните прорастват в прешленовидни образувания. При смачкване излъчват миризма на мухал. Под листата, по стъблата на растението се установяват жлези. Те произвеждат лепкав, благоуханен нектар.

 

цветове на жлезиста слабоногаЦветовете имат предимно розово оцветяване, подобна на качулка форма, от 3 до 4 см дълги и около 2 см широки. Понякога формата им е сравнявана с тази на полицейска каска. На едно местообитание може да се наблюдават разлики в багрите на цвета, например бели, лилави и розови (в различни нюанси последните два цвята). Събрани са в съцветия от 5 до 12 индивидуални цвята. Цъфти в периода от юни до октомври месец.

плод на жлезиста слабонога

 

Плодът представлява кутийка, дълга от 2 до 3 см и широка 8 мм. Пълен е със семена, като при докосване буквално експлоадира и ги разпръсква на голямо разстояние до 7 метра.

 

 

Разпространение на жлезиста слабонога

хималайски балсам билкаКакто вече бе споменато, родният ареал на разпространение на растението са Хималаите, като расте на надморска височина до 4000 метра. С помощта на човека този вид слабонога е масово разпространен в Северното полукълбо. В някои негови части се смята за инвазивен вид. Като градинско цвете се отглежда в Индия. Расте по бреговете на реките и запустели места във Великобритания.

В България вирее покрай реки и влажни места с надморска височина 1000 – 2000 метра. Среща се в Западна Стара планина и Западните Родопи.

Използваема част на жлезиста слабонога

Употребяемите части на растението са неговите листа, семена и извлеченото от тях масло.

Химичен състав на жлезиста слабонога

Билката съдържа следните вещества: 2-метокси-1,4-нафтохинон, противовъзпалително и фунгицидно средство; алкалоиди, гликозиди. Маслото, извлечено от семената на растението съдържа линоленова киселина.

Лечебни свойства и приложение на жлезиста слабонога

Жлезистата слабонога е едно от цветята на Бах, използвано за направата на еликсир, който се препоръчва за прием при състояния на раздразнителност, нетърпение, състояние на остра тревожност, високо психическо напрежение и с цел протекция от стрес. Тя е една от петте съставки на така нареченото "Спасително лекарство" (Rescue remedy).

Някои медицински приложения на жлезистата слабонога в миналото и в настоящето:

Смачкани корени и листа са прилагани на челото, ръцете и краката, за да осигурят охлаждащ ефект. Листната отвара се е използвала при стрес и психическо напрежение. Цветята са използвани срещу ухапване от змии.

жлезиста слабоногаВ Северна Америка билката е била използвана като билковo лекарствo за лечение на пчелни ужилвания, ухапвания от насекоми и обриви от коприва. Прилагана е и след контакт с отровен бръшлян, но проучванията в този случай за лечебните свойства на жлезистата слабонога са противоречиви. В този аспект проучване през 1958 г. установява, че друг вид слабонога - Impatiens biflora е ефективна алтернатива на стандартното лечение на дерматит, причинени от контакт с отровна смрадлика. Други изследвания пък показват, че растенията от съответния род нямат противосърбежни свойства.

Изследователи преразглеждат противоречивите мнения за употребата на билката, като изтъкват, че евентуална причина за успеха и неуспеха на приложението й се свежда до начина й на приготвяне и времето на третиране на болните места с нея (късно или рано), както и от комбинацията на различните представители на рода.

Жлезистата слабонога в кулинарията и други нейни употреби:

напитка от жлезиста слабоногаЗелените шушулки, семената, младите листа и леторастите са годни за консумация, като се използват за това предимно в района на родния ареал на разпространение на растението - Хималаите. Понякога цветовете му се употребяват за направата на напитка, която се сервира със сламки, изработени от кухите стъбла на слабоногата.

Полученото масло от семената на билката се използва и за осветление.

В древен Китай венчелистчета от слабонога, роза и орхидея, заедно със стипца са били приготвяни на пюре за получаване на лак за нокти - розов или червеникав.

Декоративна стойност на жлезистата слабонога:

Понякога тя се отглежда заради нежните й цветове и гъстата й растителност. Включва се прекрасно във флоралната декорация на паркове и градини, особено такива, в които има водни басейни. Отглежда се и като градинско цвете в много домове. Като рязан цвят за декорация на букети не е особено трайно растение.

Инвазивни способности на жлезистата слабонога:

инвазивна слабоногаСклонността на растението да се проявява в растежа си като агресивен плевел, налага предприемането на мерки за неговото отстраняване от местата му на виреене. Освен разпръскването на семената му на голямо разстояние, производството му на апетитен нектар и привличането на пчелите допринасят за бързото и масовото му разпространение, чрез постоянно и богато опрашване на цветовете му. В същото време жлезистата слабонога успешно измества местни растителни видове и създава условия за развитието на други, с подобна степен на инвазивност.

изкореняване на жлезиста слабоногаВ миналото във Великобритания по-бедните хора от населението й купували букети от растението, като заместител на орхидеите, които са били "цветя за богатите". Днес и на Острова и в Германия се водят мероприятия и се работи по проекти, чиято цел е да се установи ползата и вредата от растителния вид и да се предприемат най-удачните мерки за ограничаване на неговия растеж. В същото време се цели и запазването му като полезна част от флората на страните. Най-подходящият метод за контролиране на разпространението на билката остава изкореняването й, за сега.

Внимание!

Растението е горчиво, като този вкус най-вероятно се дължи на гликозидите или алкалоидите, влизащи в състава му.

При прекомерна консумация, растението довежда до интоксикация на организма, демонстрираща се с диария и повръщане.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЛеченияБотаникаНовиниЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаСпортСнимкиТестовеХранене при...СпециалистиОрганизацииСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОбразование