Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Отдел Иглолистни (Pinophyta) Клас Pinopsida (Иглолистни) Разред Pinales Сем. Pinaceae (Борови) Бял бор

Бял бор

Сем. Pinaceae (Борови)

Бял бор - изображение

Бял бор (Pinus sylvestris) представлява високо, стройно, вечнозелено дърво, живеещо до 600 години и отнасящо се към семейство Борови (Pinaceae). Не е защитен от Закона за билогичното разнообразие.

Устройство на бял бор

клони на бял бор

 

Белият бор достига на височина до 50 метра и дебелина на ствола до 1,5 метра. Стволът и клоните са оцветени в оранжево-кафяво при младите представители, а при старите, особено в основата, цветът на кората е сиво-кафяв. Клоните прорастват на места наречени прешлени по обиколката на стъблото, като по този начин могат да се преброят годините на дървото по броя на прешлените. Кората на младите борове е червенокафява, а на старите напукана и тъмнокафява. Разликата между белия и черния бор се състои в това, че кората на белия в горната му част е по-светла и изглежда като олющена.

 

иглички на бял бор

 

Игличките се запазват в продължение на 5 години по клоните. Опадат не едновременно, а последователно. Дължината им е не повече от 7 см и имат сиво-зелен цвят. Те са усукани около оста си, разположени по две на много къса дръжка.

 

 

 

шишарки на бял бор

 

 

 

Цъфтежът на белия бор е през пролетта - април и май месец. Зреенето на шишарките става през втората година от развитието им, а през третата узряват семената им, люспите им изсъхват и се отварят. Имат форма на конус и дължина около 5 см. Семенцата са снабдени с ципесто крилце, което им помага да се разпространяват лесно с помощта на вятъра.

 

 

 

смола от бял бор

 

 

 

От ствола на дървото изтича смола. Тя изсъхва и се втвърдява, като по този начин предпазва дървото от гниене и развитие на заболявания на мястото на нараняване.

 

 

 

Разпространение на бял бор

Расте в планините до 2200 метра надморска височина. В България белият бор е разпространен в Рила и Родопи, а в Стара планина представителите му са единични. Широко се култивира у нас.

Използваема част на бял бор

Употребяват се смолата и боровите връхчета на вида.

Химичен състав на бял бор

Белият бор съдържа: фитонциди, 30 % етерично масло (пинин), витамини (С, К, група В, РР, провитамин А), дъбилни вещества, алкалоиди, смоли и танини.

Лечебни свойства на приложение на бял бор

Свойства на билката и заболявания, при които се прилага:

 • противовъзпалително, отхрачващо и съдоразширяващо действие;
 • за лечение на белодробни заболявания - туберкулоза, бронхит, пневмония, плеврит;
 • помага при заболявания на пикочната система - цистит и камъни в бъбреците;
 • укрепва имунната защита на организма - зелени шишарки;
 • срещу хепатит;
 • намира приложение при бяло течение и обилна менструация при жените;
 • срещу хемороиди;
 • противоотровно действие;
 • успокоява болки при ишиас и ревматизъм;
 • при главоболие;
 • помага при акне.

Игличките отделят летливи вещества, които действат бактерицидно и ухаят приятно. Много санаториуми за лечение и профилактика на заболявания на дихателната система са построени в борови гори, именно поради тази причина.

Начини на употреба:

 • външно - терпентиново масло;
 • във фармацевтиката - за производство на терпентиново масло;
 • в хранителната промишленост - за производство на сладко и мармалад от зелени шишарки.

боров медБоров мед се получава от младите зелени шишарки и борови връхчета. От белия бор се добиват и вещества като колофон, катран, терпентин с помощта на химическа обработка. Безирът, който се използва за полиране на мебели, се получава от семената на растението, а с шишарките му се боядисва вълна в тъмносиньо. Кората от млади борчета се използва за щавене на кожи. Получената дървесина от бял бор се нарича "чам" и се употребява изключително много в дървообработването и като твърдо гориво. Служи за направата на хартия и влакна (използват се за тъчене на изкуствени платове).

Внимание!

Етеричното масло от бял бор се прилага само външно!

Още по темата:

3.5, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноХранене при...Здравни съветиНовиниКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииДиетиЛеченияАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиИсторияОткритияСпециалистиРецептиПсихологияСоциални грижиИнтервютаАнкетиНаправления в медицинатаИзследванияЗаведенияПатологияФизиологияСпортСтатистически проучванияПроизводителиМикробиологияТестовеЕ-тата в храните