Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Theaceae (Чаеви) Камелия, Обикновена камелия

Камелия, Обикновена камелия

Сем. Theaceae (Чаеви)

Камелия, Обикновена камелия - изображение

Камелия (Camellia japonica, Japanese camellia) представлява вечнозелен, цъфтящ в изключително красиви и разнообразни цветове храст. Може да се развие и като дърво с общи размери до 72 кв. метра. Класифицира се към семейство Чаеви (Theaceae). Съществуват хиляди сорта Camellia japonica. Тя е официален символ на Алабама. Камелията е красива през цялата година, не само заради цветовете си, но и поради гъстите си, гланцирани, тъмно зелени листа.

Устройство на камелия

листа на камелияРастяща като цъфтящо дърво или храст, камелията обикновено достига височина до 6 метра. Младите клончета имат лилаво-кафяво оцветяване, а с остаряването им придобиват сиво-кафяво такова. Листата са последователно разположени по тях, оцветени в тъмно зелено по горната им повърхност и по-бледо зеленикаво по долната. Имат дължина от 5 до 11 см и ширина от 2,5 до 6 см, с дръжка от 5 до 10 мм дълга. Листният ръб е силно назъбен.

камелия

 

 

Цветовете са изящни, наподобяващи рози, вариращи по цвят, форма и размер. Срещат се видове с бял, кремав, бледо до наситено розово, различни нюанси на червен и дори жълт цвят. Цъфти от есента до пролетта.  В дивата природа цъфтежът се установява от януари до март месец.

 

 

 

плод камелия

 

Плодът представлява глобусоподобна капсула с три отделения. Всяка от тях съдържа по едно или две големи кафяви семена, с диаметър 1-2 сантиметра. В дивата природа образуването и узряването на плодовете се случва през месеците септември и октомври.


 

Разпространение на камелия

Произхожда от Източна Азия - Япония, Китай, Виетнам. В диво състояние и днес вирее в Китай, Южна Корея, Южна Япония и Тайван.

Използваема част на камелия

Употребяемите части на камелията са листата и цветовете й.

Химичен състав на камелия

 • етерично масло;
 • олеинови киселини (85%);
 • палмови и линолеинови киселини;

Лечебни свойства и приложение на камелия

Свойства на камелия:

 • подхранва и овлажнява кожата;
 • противораково;
 • омекотяващо и тонизиращо действие;
 • адстрингентно;
 • кръвоспиращо.

Къде се прилага камелия?

масло от камелия

 • в медицината - чай; традиционната китайска медицина му приписва редица хомеопатични свойства;
 • в козметиката - от семената на камелията се получава етерично масло, чиято главна съставка е олеинът. Той не позволява на маслото да се втвърдява при ниски температури, да се окислява и да полимеризира. Камелиевото масло е основа на лосиони, мехлеми и сапуни. Намира голямо приложение като масажно масло и масло за коса (било е незаменимо за японските гейши). Смесено със сусамово масло се използва за лечение на изгаряния;
 • в промишлеността - тъй като камелиевото масло не се втвърдява и проявява ниско повърхностно напрежение, то е подходящо като финна смазка при шевни машини, сгъваеми ножове, играчки, рибарски макари. При добавяне на балсамов терпентин към него, камелиевото масло става по-гъсто.

Камелия в кулинарията:

Цветовете на камелията са годни за консумация. Първо се изсушават, след което се варят. Като зеленчук се комбинират с ориз, получавайки се японското ястие "мочи". Листата на растението се употребяват за направата на чай. Те влизат в състава на зеления и други видове чай, често предпочитани за консумация в ежедневието на японците.

Камелията като декоративно растение:

бонзай от камелия

Изключително красивото цвете намира огромно приложение в цветната декорация на домове, градини и паркове. А още по-интересна е флоралната му употреба под формата на бонзай. Много често камелията се използва като мотив за изкуствена декорация на интериор (мебели, стени, друго обзавеждане на дома) или текстил.

От нейни червени и розови венчелистчета се получава зелена боя.

Още по темата:

4.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеСнимкиРецептиТестовеВидеоСпортАлт. медицинаИсторияНовиниЛеченияХранене при...ПатологияФизиологияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияИзследвания