Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Хомеопатично лечение на хипотиреоидизъм

Хомеопатично лечение на хипотиреоидизъм

Хомеопатично лечение на хипотиреоидизъм - изображение

Проблеми с щитовидната жлеза се получават, когато тези хормони на щитовидната жлеза се произвежда в количества, по-високи или по-ниски нива от нормалните стойности. Двата основни хормона, освобождаване от щитовидната жлеза са тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). И двата хормона са свързани в голяма степен с обмяната на веществата. Когато нивата на Т4 и Т3 в тялото се движат над нормалното ниво, се говори за хипотиреоидизъм. Когато нивата на тези хормони спаднат под нормалните граници, тогава състоянието се означава като хипотиреоидизъм.

Понижените нива на тези хормони водят до намалена скорост на метаболизма, което предизвиква вторични нарушения, като проблеми с теглото, косопад, непоносимост към студ, запек, депресия, нарушена концентрация, отслабване на паметта, мускулни болки и други.
Проблем при нарушенията с щитовидната жлеза е, че те могат да останат дълго време недиагностицирани, понякога дори и след някои рутинни изследвания. И все пак, в тези случаи, симптомите изброени по-горе може да бъдат насочващи.

Причини за възникване на проблеми с щитовидната жлеза

Причини за отклонение в активността на щитовидната жлеза може да бъдат Базедова болест, автоимунно нарушение, възраст (с напредване на възрастта, отслабва и функцията на щитовидната жлеза), хирургично отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза, заболяване на хипофизата или хипоталамуса и други.

Една от често срещаните причини за хипотиреоидизъм е тиреоидит на Хашимото – автоимунно заболяване, при което тялото произвежда антитела атакуващи собствените си тъкани, в случая, щитовидната жлеза. Остър дефицит на йод също може да доведе до хипотиреоидизъм.

Хомеопатично лечение на хипотиреоидизъм

За да бъде успешно лечението на проблемите с щитовидната жлеза, е особено важно да бъде установена точната причина за появата им. В хомеопатията не съществува общо лечение и няма специфично лекарство за всяко конкретно заболяване. Всяко лечение е индивидуално. Правилният лек може да бъде предписан само, след като са установени първопричините. Това означава, че протичането на заболяването при всеки отделен пациент е индивидуално и уникално и хомеопатът предписва лечението след подробна консултация на всеки пациент. По време на консултацията, хомеопатът задава множество въпроси, като освен с проявените симптоми и оплаквания, голяма част от тях са свързани с характера, личните предпочитания и особености на пациента. Лечението се изготвя чрез обобщаване и съобразяване на физическите, психическите и емоционални състояния на пациента, както и симптомите на заболяването. Този подход води до специален подбор на средства и медикаменти на всеки пациент. Следователно, двама пациенти, страдащи от едно и също заболяване могат да получават два различни медикамента.

Друг основен принцип в хомеопатията е използването на "отрови" за лечение на заболяванията. Подобен принцип се използва в производството на ваксини в традиционната медицина. Според принципите на хомеопатията, ако естествено съединение може да предизвика някои симптоми и признаци във високи дози, то много ниски дози на съединението може да облекчи тези симптоми ("подобното се лекува с подобно"). Въпреки привидната липса на съгласуваност, хомеопатията е до голяма степен успешна форма на лечение и в някои случаи, неговите практики и средства за защита могат да бъдат подкрепени с научни доказателства.

Въпреки че, хомеопатията не предписва специфични лекарства за всяко заболяване, може да се изготви списък с по-често предписваните хомеопатични лекарства при всяко заболяване.

Хомеопатични лекарства при хипотиреоидизъм

Хомеопатични средства при хипотиреоидизъм

Сред най-често препоръчваните хомеопатични лекарства при хипотиреоидизъм са: Калкареа карбонка, Сепия официналис, Ликоподиум клаватум, Графитес и Нукс вомика.

Калкареа карбонка

Това хомеопатично лекарство заема първите позиции в лечението на хипотиреоидизъм. Подходящо е за хора с наднормено тегло, на които винаги им е студено и не могат да понасят ниски температури. Човекът, нуждаещ се от това лекарство има справедлив характер, с наднормено тегло и изглежда изтощен. Прекомерното изпотяване на главата е сред водещите допълнителни показания за използването на този продукт.

Други показания са някои особености в хранителните навици, като апетит към варени яйца, както и някои извращения на апетита, включващи желание за ядене на нехранителни субстанции като тебешир, моливи, вар. Отвращение от храни, богати на мазнини също насочва към употреба на калкареа карбоника. Калкареа карбоника може да е от полза за облекчаване на запек при пациенти с хипотиреоидизъм, особено, когато изпражненията са твърди и трудни за изхождане в началото, а след това последвани от по-меки изпражнения.

Това лекарство се оказва много ефикасно и при жени с хипотиреоидизъм, които страдат от обилна менструация, която продължава дълго време и има склонност да настъпва по-рано от очакваната дата. Менструалните периоди са придружени от усещане за студ на краката.

Сепия официналис

Също подходящо хомеопатично лекарство за лечение на хипотиреоидизъм. Пациентите, които имат нужда от това лекарство са много слаби, имат бледожълто лице и припадат много лесно, особено при излагане на прекомерно ниски температури. Такива пациенти са лишени от собствената топлина на тялото и усещат хлад дори в топло помещение. Може да облекчи оплаквания при жени с хипотиреоидизъм, при които менструацията се появява твърде рано и е обилна. Менструалните оплаквания са придружени от необичайни усещания в областта на таза, описвани, като че ли тазовите органи "се свличат" през влагалището. Тези усещания карат жената да седи с кръстосани крака, за да предотврати това.

Сепия официналис се предписва и за контролиране на падането на косата, дължащо се на хипотиреоидизъм, особени при жени в менопауза.

Лекарството се оказва много ефективно и по отношение на запека при хипотиреоидни пациенти. Пациентите, които имат нужда от Сепия се оплакват от много твърди и трудни за изхождане изпражнения, които се отделят под формата на малки топки. Изхождането е болезнено, като болката продължава дълго време след изхождането.

Особености на характера, които насочват също към Сепия са крайна раздразнителност и безразлично поведение към членовете на семейството, към които по-рано пациентът е демонстрирал любов.
По отношение на хранителните навици, може да се наблюдава прекомерно желание за консумация на кисели храни.

Ликоподиум клаватум

Отлично хомеопатично средство за пациенти с хипотиреоидизъм, които страдат от стомашни проблеми. Наблюдава се прекомерно образуване на газове и повишена киселинност, особено след прием на нишестени храни. Оплакванията са най-силни между 16.00 и 20.00 часа. Наблюдава се запек и трудно изхождане.

По отношение на апетита и храненето се установява желание за горещи напитки и топла храна. Може да има и желание за сладки храни.

Пациентът е много слаб, с жълтеникав цвят на лицето и сини кръгове около очите. Прекомерно падане на косата също е насочващо.

Пациентите, нуждаещи се от това лекарство са със силно раздразнителен характер и не могат да понасят никакви противоречия.

Графитес

Използва се главно при пациенти с хипотиреоидизъм, които са с наднормено тегло и лесно издържат на ниски температури. Продължителният запек и трудно изхождане при тези пациенти също се повлиява добре от това лекарство. Оплаквания има още от тежест в корема, поради натрупване на газове и желание за разхлабване на облеклото, за да настъпи облекчение.

Тези пациенти са депресирани, тъжни, лесно плачат при слушане на музика. Установяват се още плахост и неспособност за вземане на решения.

Нукс Вомика

Отлично хомеопатично лекарство, предписвано предимно при пациенти с хипотиреоидизъм, които са изключително темпераментни, лесно се обиждат и са чувствителни към всички външни впечатления.
Лекарството действа добре при лечение на упорит запек при пациенти с хипотиреоидизъм. Пациентът се оплакват чести позиви за изхождане, но изпражненията са оскъдни и усещане за подуване на стомаха след хранене. Налице е прекомерно желание за прием на стимуланти като кафе и алкохолни напитки, мазни и пикантни храни. Пациентът е зиморничав.

Нукс вомика може да е от полза при жени с хипотиреоидизъм, които се оплакват от продължителна менструация с отделяне на тъмна менструална кръв и изтощение.

Хомеопатични лекарства срещу наддаването на тегло при хипотиреоидизъм

Хомеопатични средства срещу наддаването на тегло при хипотиреоидизъм

Калкареа карбоника може да е ефективна за контролирането на прекомерното покачване на теглото при пациенти с хипотиреоидизъм. Пациентът, който се нужда е от това лекарство е пълен, слабохарактерен и има вид на справедлив и честен човек. Наблюдава се силна чувствителност към студен въздух. Прекомерно изпотяване на главата, особено през нощта също е важен признак, насочващ към избора на Калкареа срещу наддаването на тегло.

Друго хомеопатично лекарство, графитес също действа добре за контрола на наддаването на тегло при лица с наднормено тегло, зиморничавост и упорит запек.

Ликоподиум клаватум се прилага често при наддаване на тегло при хипотиреоидизъм, при което основно засегнати са бедрата и ханша. Пациентите, които се нуждаят от ликоподиум обикновено показват прекомерна жажда за топли напитки и сладкиши.

Хомеопатични лекарства за лечение на менструални проблеми при хипотиреоидизъмХомеопатични средства срещу менструални проблеми при хипотиреоидизъмСепиа официналис - отлично лекарство за справяне с менструални проблеми, свързани с хипотиреоидизъм, където менструациите са обилни и настъпват по-рано от очакваното. Оплаквания от необичайни усещания в областта на таза, заедно с прекомерно кървене е подходящ признак за използване на това лекарство за справяне с менструалните проблеми. Пациентът нуждаещ се от това лекарство е силно чувствителен към ниски температури и дори може да изгуби съзнание.

Калкареа карбоника може да е от полза, когато жените се оплакват от силно кървене по време на менструация, заедно с изключително студени крака по време на менструалния период. Прекомерното изпотяване на главата по време на сън често придружава тези проблеми. Обикновено пациентките са с наднормено тегло.

Ферум металикум може да бъде от полза при жени, които се оплакват от прекомерно менструално кървене, когато кръвта е бледа и водниста и води до анемия и слабост.

Хина е още един полезен продукт, подходящ за лечение на менструални проблеми при жени, страдащи от хипотиреоидизъм. Симптомът насочващ към неговата употреба е обилно менструално кървене с наличие на тъмни съсиреци.

Хомеопатични лекарства срещу непоносимост към студ при хипотиреоидизъм

Хомеопатични средства срещу непоносимост към студ при хипотиреоидизъм

Хомеопатичните лекарства Псоринум, Силицея, Калкареа карбоника са от полза за справяне с чувствителността към ниски температури при пациенти с хипотиреоидизъм. Всички те са достатъчно добри за намаляване на чувствителността към студено, но избора на конкретно лекарство зависи основно от индивидуалните симптоми и особености от страна на пациента.

Псоринум е подходящ за пациенти, които чувстват хлад дори в горещо време. Пациентите нуждаещи се от псоринум може да имат оплаквания свързани с кожата.

Силицея е подходяща главно за упорити и любезни по характер хора, които са изключително чувствителни към ниски температури и имат обилно изпотяване на краката.

За използването на Калкареа карбоника насочва прекомерно изпотяване на скалпа, затлъстяване и силен апетит за варени яйца, наред с хладно и недрожелюбно поведение.

Хомеопатични лекарства срещу запек при пациенти с хипотиреоидизъм

Хомеопатични средства срещу запек при хипотиреоидизъм

Хомеопатичните лекарства Алумина, Нукс Вомика и Бриония алба са подходящи за лечение на запек свързан с хипотиреоидизъм.

Алумина дава отлични резултати при пациенти, които няколко дни не изпитват позиви за дефекация, докато не настъпи голямо натрупване в чревния канал. Изпражненията са предимно меки, глинести и не предизвикват затруднение или напрежение при изхождане.

Нукс вомика действа добре за облекчаване на запека при пациенти, които усещат постоянни позиви за дефекация, но с незадоволителен резултат, което не води до чувство на облекчение. Обикновено изхождането се предхожда от болки в корема. Приемът на подправки и кафе влошава състоянието.

Бриония алба може да помогне за облекчаване на тези пациенти, които се оплакват от прекалено твърди и сухи изпражнения. Може да се установява и необичайна жажда за големи количества вода.

Хомеопатични лекарства за лечение на косопад при пациенти с хипотиреоидизъм

Хомеопатични средства срещу косопад при хипотиреоидизъм

Натрум муриатикум е много добро хомеопатично средство за справяне с косопада при пациенти с хипотиреоидизъм. Симптомите, които насочват към използването му са падане на косата, прекомерна жажда за солени неща, неспособност за понасяне на топлина и слънце. Пациентът, нуждаещ се от това лекарство обикновено е резервиран по природа, но може да показва известна склонност към избухване в плач, особено, когато е сам.

Ликоподиум клаватум е друго хомеопатично средство срещу косопад. Това лекарство може да се предписва на пациенти, които жадуват за горещи напитки и сладкиши. Пациентът, нуждаещи се от това лекарство, неред с коопада, се оплаква от стомашни проблеми - обикновено тежък метеоризъм.

Хомеопатичните лекарства са широко популярен природен начин, към който все повече хора прибягват, търсейки начин да избегнат страничните ефекти от лекарствата с рецепта. Хомеопатията е метод за лечение, който, макар и природен и безвреден, изисква специфични познания и умения, поради което то трябва да бъде предписано от специалист-хомеопат. Настоящата статия има информативна цел и не може (и не бива) да замени консултацията и лечението предписан от лекар-хомеопат!

Преди да предприемете хомеопатично или каквато и да е друга форма на алтернативно лечение, обезателно трябва да обсъдите това с Вашия лекар!

Източник:

http://www.drhomeo.com
http://www.progressivehealth.com

Още по темата:

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСпортЛеченияЗдравни съветиСнимкиИсторияИзследванияИнтервютаЛюбопитноНовиниЗаболявания (МКБ)ФизиологияРецептиВидеоПатологияАнкетиСпециалистиОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаНаучни публикацииПсихологияКлинични пътеки