Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото

Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото

Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото - изображение

Щитовидната жлеза е малка жлеза, разположена в долната част на шията, която произвежда хормони, въздействащи върху всяка клетка и орган в тялото. Щитовидната жлеза е отговорна за регулацията на телесната температура и сърдечната честота, както и производството на протеини и контролиране на обмяната на веществата.

Повече за анатомията на щитовидната жлеза може да научите в раздел Анатомия.

Рискът от заболяване на щитовидната жлеза се увеличава с напредване на възрастта, като жените са седем пъти по-склонни да развият заболяването, отколкото мъжете.

Причините за проблеми с щитовидната жлеза могат да са различни, но едни от най-честите са:

 • токсичност – излагане на радиация и тежки метали;
 • недоимъчни състояния – недостиг на йод и селен;
 • хранителна непоносимост: глутен и А1 казеин;
 • хормонален дисбаланс – високи нива на кортизол поради стрес, прекомерно много въглехидрати и малко мазнини в диетата.

Понижена функция на щитовидната жлеза настъпва, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, а при хиперфункция (Базедова болест) щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони.

Как ви може да са симптомите на проблем с щитовидната жлеза?

Симптомите на хипотиреоидизъм обикновено включват: силна умора, депресия, нарушения на паметта, наддаване на тегло.

Симптоми на хипертиреоидизъм може да бъдат: раздразнителност, нервност, мускулна слабост, загуба на тегло, нарушения на съня, зрителни проблеми и други.

Диагностицирането на заболяване на щитовидната жлеза не може да се извърши само на базата на проявените симптоми, а са необходими изследване на кръв и урина.

Каква е връзката между хипотиреоидизъм и болест на Хашимото?

щитовидна жлезаЧесто хората с хипотиреоидизъм страдат от болест на Хашимото – автоимунно състояние, при което имунната система атакува тъканта на щитовидната жлеза.

Болест (тиреоидит) на Хашимото е известен още като хроничен лимфоцитен тиреоидит и носи името на японския лекар Hakaru Hashimoto (1881 – 1934), който за пръв път описва заболяването през 1912 година.

При тиреоидит на Хашимото имунната система погрешно разпознава клетките на щитовидната жлеза като чужди и ги атакува. Това води до възпаление и увреждане. В резултат на това щитовидната жлеза намалява производството си на хормони.

Разпознаване на симптомите на тиреоидит на Хашимото:

Заболяването се развива бавно и прогресира постепенно във времето. Това означава, че в началото много хора с болест на Хашимото дори не са наясно с проблема. Първоначалните симптоми са леки, понякога едва забележими, но с напредване на болестта те стават все по-очевидни:

 • умора и изтощение;
 • неочаквано наддаване на тегло;
 • тревожност и депресия;
 • високо кръвно налягане;
 • отоци по тялото;
 • периоди на изпотяване, загуба на тегло и раздразнителност;
 • мускулни спазми;
 • главоболие;
 • обриви;
 • безсъние;
 • отслабване на паметта;
 • запек;
 • суха кожа;
 • нетърпимост към студ;
 • подуване в предната част на шията;
 • затруднено преглъщане на храна и течности;
 • чувствителност и схващане на мускулите.

В хода на заболяването обикновено настъпва бавно и постепенно унищожаване на щитовидната жлеза, докато, в крайна сметка, тя напълно загуби способността си да произвежда хормони. Въпреки това, по време на този процес може да настъпи възвръщане към нормално състояния и дори до временен хипертиреоидизъм. Преминаване от хипо- в хипертиреоидизъм е характерно за болестта на Хашимото. По време на това редуване може да се наблюдават периоди на тревожност, безсъние, диария и загуба на тегло, последвани от депресия, умора, запек и наддаване на тегло.

Най-често тиреоидит на Хашимото се среща сред жените между 30 и 50 години, но е възможно да настъпи в по-ранна възраст.

Тиреоидит на Хашимото при деца

Тиреоидит на Хашимото е най-честата причина за заболяване на щитовидната жлеза сред децата. Той е и най-честата причина за придобит хипотиреоидизъм (с или без гуша). Симптомите наподобяват тези, наблюдавани при възрастните, като умора, проблеми с концентрацията и паметта, заедно с непоносимост към студ и главоболие.

Терапия при тиреоидит на Хашимото

Въпреки че, окончателно излекуване не може да настъпи, съществуват достатъчно ефективни средства за контрол на симптомите. Конвенционалните лекарствени терапии обикновено включват продължителен прием на бета-блокери, хормон заместителна терапия и други медикаменти.

Съвети и естествени средства срещу болест на Хашимото

Поддържайте положителна перспектива – не забравяйте, че болест на Хашимото не е фатално заболяване и може да бъде успешно контролирано, без да наруши ежедневния Ви ритъм и начин на живот.

Хранете се здравословно. Избягвайте кръстоцветни зеленчуци (карфиол, зеле, броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле), тъй като те съдържащ вещества потискащи щитовидната жлеза. Яжте морски зеленчуци два пъти седмично.

Спазвайте диета свободна от глутен и А1 бета казеин. Пшеницата и млечните продукти са най-честите алергени, свързвани с нарушения в дейността на щитовидната жлеза. Придържайте се към безглутенова диета и консумирайте млечни продукти с по-високо съдържание на А2 бета казеин – такова е млякото от някои породи крави, козе мляко и овче мляко. А1 бета казеина представлява разновидност на млечния казеин, който се свързва редица здравословни нарушения.

Пазете се от експозиция на бисфенол А – бисфенол А е химично съединение, откривано в състава на някои пластмасови бутилки и съдове. Бисфенол А може да увреди ендокринната система и щитовидната жлеза в частност. За целта, използвайте бутилки и съдове от стъкло, неръждаема стомана и пластмаса несъдържаща бисфенол А.

Проверете нивата на йод в организма си – ако те са ниски, включете добавка от морски водорасли или органични добавки на йод.

Детоксикирайте организма си – освободете се от вредните вещества попаднали в резултат на външни фактори и влияния. Подходяща комбинация за тази цел са билките бял трън, куркума, хлорела и кориандър.

Приемайте адаптогенни добавки – те спомагат за понижаване на кортизола и подобряват функцията на щитовидната жлеза. Подходящи билки са Ашваганда и Тулси.

Отстранете сребърните пломби от зъбите си – ако имате пломби от амалгама, говорете със зъболекаря си за безопасното им отстраняване и замяна с по-съвременен материал.

Намалете приема на въглехидрати – намалете приема на захар и зърнени храни и ги заменете с полезни мазнини. Повечето жени консумират твърде много въглехидрати, които повишават естрогена и отрицателното въздействие върху щитовидната жлеза. Вместо това, консумирайте повече източници на здравословни мазнини, като кокосово мляко, авокадо, телешко месо (за предпочитане да е от телета хранени предимно с трева), ленено семе и други.

Добрата новина е, че съществуват и множество естествени продукти, които могат да подпомогнат функцията на щитовидната жлеза:

Сибирски женшен

сибирски женшенПри някои жени и мъже с хипотиреоидизъм, включително тези с тиреоидит на Хашимото, се наблюдават и смущения с надбъбречните жлези, които имат важна роля в отговора на организма към стрес. Сибирският женшен е превъзходна билка, която може да подпомогне организма да се справи по-добре с адаптирането му към стресови ситуации и ще подобри дейността на надбъбречните жлези. Сибирският женшен подпомага и имунната система, която има ключова роля в автоимунния тиреоидит.

Ехинацея

Ехинацея при болест на ХашимотоТази билка е особено важна за подобряване на имунната дейност, а това е важно в случаите на тиреоидит на Хашимото, както и за редица други автоимунни заболявания. За да получите оптимални резултати от нея е добре да изберете билка или производен продукт с добро качество.

 

 

Ашваганда

Ашваганда при болест на ХашимотоАшваганда е отлична билка за хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото. Тя има способността да помага на организма да се справи с тревожността, както и да подобри имунната дейност. Също така помага за превръщане на тироксин (Т4) в трийодтиронин (Т3).

 

Йод

добавка на йодПо отношение на нивата на йод в организма може да се наблюдават разлики при всеки отделен случаи на заболяване на щитовидната жлеза. При повечето мъже и жени с тиреоидит на Хашимото и други дефицитни състояния се установява недостиг на йод. Въпреки това, хора с първичен хипотиреоидизъм могат да приемат йод без проблеми, но то тези с тиреоидит на Хашимото, не биват да приемат добавка на йод, докато не е установен техния автоимунен статус. Допълнителният прием на йод в тези случаи може да влоши симптомите, поради което това трябва да става само след предписание от ендокринолог.

Селен

селен при болест на ХашимотоСеленът е много важен минерал, който участва в производството на хормони на щитовидната жлеза. Той участва в ензимната реакция, която превръща Т4 в Т3 и поради това, селеновият дефицит може да доведе до развитие на хипофункция на щитовидната жлеза. Много хора страдат от дефицит на селен, но това лесно може да бъде поправено чрез прием на добавки или една шепа бразилски орехи на ден. Богатите на селен храни са още сьомга, слънчогледови семки, телешко, гъби и лук.

Магнезий

магнезий при болест на ХашимотоМного от пациентите с тиреоидит на Хашимо имат дефицит на магнезий, който също е важен в случаите на хипотиреоидизъм, включително тиреоидит на Хашимото. Магнезият е особено важен за оптималното усвояване на йода. Така че, всеки който има йоден дефицит трябва да провери дали той не е придружен с недостиг на магнезий. Магнезий може да си набавите от храни като зелени листни зеленчуци, ядки и нерафинирани зърнени храни или от добавки.

Това са само някои от хранителни добавки и билки, които може да са от полза на хората с хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото. Препоръчително е да се консултирате с компетентен лекар, който да установи наличието или липса на хранителен дефицит и какво природно лечение е най-подходящо за Вас!

Още по темата може да откриете в:

Източник:
http://draxe.com
http://www.nativeremedies.com
http://nutrilitesupplements-vitamins.blogspot.bg

3.4, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Алт. медицинаИзследванияСпортЛеченияЗдравни съветиСнимкиИсторияЛюбопитноИнтервютаНовиниЗаболявания (МКБ)ФизиологияРецептиВидеоПатологияНаучни публикацииПсихологияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаНормативни актовеЗаведения