Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Традиционна медицина Как да тестваме функцията на щитовидната жлеза у дома

Как да тестваме функцията на щитовидната жлеза у дома

Как да тестваме функцията на щитовидната жлеза у дома - изображение

Тироидната жлеза е голяма ендокринна жлеза, разположена в областта на шията/гърлото. При мъжете тази жлеза е точно под Адамовата ябълка. Има форма на пеперуда и функцията и е да стимулира метаболизма и контролира кръвообращението на организма с помощта на паращитовидните жлези.

Щитовидната жлеза секретира няколко хормона. Основните сред тях са тироксин (Т4) и трийодтиронин (ТЗ), който всъщност е "активният" тироиден хормон. Когато в организма няма достатъчно хормон на щитовидната жлеза, хипофизната жлеза, намираща се в мозъка, освобождава TSH (тироид-стимулиращ хормон), чиято роля е да контролира секрецията на щитовидната жлеза.

Повечето хора не обръщат много внимание на функцията на щитовидната си жлеза, докато не настъпи проблем. Производството на тироидни хормони може да бъде нарушено в двата полюса - свръхпродукция и недостатъчна секреция. Свръхпродукцията на тироидните хормони се нарича хипертиреоидизъм, а недостатъчното производство на тиреоидни хормони се означава с понятието хипотиреоидизъм. И двата дисбаланса оказват отрицателен ефект върху тялото.

Свръхпродукцията на тироидните хормони (хипертиреоидизъм) може да настъпи по различни причини:

 • нарушена функция на хипофизната жлеза или злокачествени тумори на щитовидната жлеза;
 • токсични аденоми - възли, които отделят тироидни хормони и водят до нарушаване на хормоналния баланс в организма;
 • тиреоидит - жлезата се възпалява и продуцира излишък от хормони;
 • експозиция на прекомерни количества йод;
 • болест на Грейвс (Базедова болест) - усилена хормонална продукция от щитовидната жлеза.

Симптомите на хипертиреоидизъм могат да включват:

 • Жена с ръка на челотопрекомерно изпотяване;
 • умора;
 • нетърпимост към топлината;
 • необяснима загуба на тегло;
 • повишена сърдечна честота
 • учестена перисталтика;
 • нервност/възбуда
 • тремор

Недостатъчна секреция на тироидни хормони (хипотиреоидизъм) може да настъпи в резултат на:

 • експозиция на литий;
 • отстраняване на щитовидната жлеза - хирургически отстранена или химически разрушена;
 • болест на Хашимото - автоимунно разстройство, при което тялото "атакува" щитовидната тъкан и я разрушава. В резултат настъпва клетъчна смърт и непродуктивни клетки.

Симптомите на хипотиреоидизъм могат да бъдат:

 • непоносимост към ниски температури;
 • отслабване на слуха
 • намален апетит
 • косопад
 • лоша памет и концентрация;
 • дрезгав глас
 • забавена сърдечна честота;
 • недостиг на въздух
 • микседем
 • студени крайници
 • синдром на карпалния тунел
 • запек
 • менорагия

Според Американската асоциация по щитовидната жлеза една от осем жени ще развие разстройство на щитовидната жлеза през живота си, но около 60% от засегнатите няма да разберат. Цифрите за мъжете са по-добри, но не значително.

За хората, които често се оплакват от ниски нива на енергия, затруднено фокусиране, променливо настроение или невъзможност да поддържат здравословно тегло, идентифицирането на проблем с щитовидната жлеза (ако е налице) очевидно е много полезно за максимално подобрение на качеството на живот. Всъщност, съществува прост метод, основаващ се на базалната телесна температура (най-ниската температура на тялото измервана в покой) за тестване на щитовидната жлеза, който можете да направите у дома.

Как базалната телесна температура отразява функцията на щитовидната жлеза?

Живачен термометърЩитовидната жлеза често се нарича "термостат" на тялото, тъй като произвежда хормона, необходим за запазване на тялото топло. Това става чрез превръщане на хормон, произведен от хипофизната жлеза (тироид-стимулиращия хормон (TSH)) в тироксин (Т4) и трийодтиронин (ТЗ). За съжаление, когато щитовидната жлеза не функционира пълноценно, тя не успява да се справи с тази задача правилно, а някои ензими не функционират пълноценно при липса на оптималната за това температура, което може да доведе до отключване на редица болестни процеси. Според Mayo Clinic, понижената функция на щитовидната жлеза може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, депресия, безплодие, вродени дефекти, микседем, периферна невропатия и гуша.

Защо щитовидната жлеза може да е с понижена функция, дори ако тестовете не показват отклонения?

Имате всички симптоми на хипотиреоидизъм и все пак тестовете отчитат нормални резултати? Според някои експерти изследването на TSH, използван за определяне на функцията на щитовидната жлеза, невинаги е надеждно. Това се обяснява с факта, че хормонът Т4 е неактивен в организма и тялото го превръща в активен Т3:

"Обикновено в медицината заболяването на щитовидната жлеза се диагностицира чрез изследване на нивата на TSH или количеството на хормона Т3 и Т4 в кръвта. Връщайки мисълта си назад, обаче, Т3 е основният хормон, който помага да се регулира телесната температура - не и Т4! Следователно, ако, въпреки адекватната секреция на Т4 от щитовидната жлеза, не настъпва достатъчно превръщане на Т4 в ТЗ, или Т3 не е в състояние да активира клетъчните рецептори, тогава базовата телесна температура ще се окаже ниска - както и функцията на щитовидната жлеза. С други думи, използването на температурата на тялото ви дава по-реалистично разбиране за ефективността на действието на щитовидната жлеза в сравнение с тестването на щитовидната жлеза посредством кръвна проба, която измерва само количеството хормон, което се открива в това конкретно количество кръв - не и колко активен е той.

Следователно, измерването на базовата телесна температура прави възможно постигането на далеч по-достоверно тестване на функцията на щитовидната жлеза. Тя се основава на простата, но все още само научна предпоставка, че в известен смисъл щитовидната жлеза може да бъде оприличена на термостат във Вашия климатизиран дом. "- Peter De Ruyter, R.N., Medical Herbalist

Как да тестваме функцията на щитовидната жлеза у дома?

За да тествате щитовидната жлеза у дома, се нуждаете от прецизен дигитален термометър или "старомоден" живачен термометър. Тези два вида термометри са калибрирани по различен начин и могат да отчитат леко различни температури. Тестът е разработен със стъклен живачен термометър и следователно той е предпочитаният инструмент за точност, но много хора предпочитат да не държат такъв в дома си вече. Вместо това може да използвате висококачествен дигитален термометър, който е много чувствителен.

Измерване на базална температураНай-доброто време за започване на този тест e вторият ден от цикъла, тъй като температурата на тялото варира в известни стойности по време на целия менструален цикъл.

Първата вечер от цикъла, не забравяйте да поставите термометъра в обсега на леглото си. Трябва да можете да го достигнете, без да ставате от леглото или да упражнявате много енергия за това. Ако използвате стъклен термометър, разклатете го внимателно, за да живакът да падне под 35° С.

В продължение на три поредни дни, измервайте температурата си веднага след събуждане. Това трябва да се случва всеки ден, по едно и също време, преди ставане от леглото. Измерването се извършва като поставите термометъра под мишницата си за 10 минути като през това време лежите, с напълно отпуснато тяло и затворени очи, без да се движите много. Ако използвате електронен термометър, натиснете бутона в края на 10-те минути, за да отчетете температурата.

Записвайте температурата, часа и датата на лист хартия.

Правете това всеки ден, в продължение на 3 последователни дни.

Как се отчитат резултатите?

Според много експерти здравословната телесна температура по време на почивка варира от 36,6 до 36,8°С. Ако е постоянно по-ниска от тези стойности поне три дни, това може да е индикация за възможен хипотиреоидизъм. Обратно, ако температурата е постоянно по-висока, това може да показва хипертиреоидизъм, но също така може да е индикация и за възможна инфекция. От друга страна, някои лекари смятат, че всяка температура под 36.6 С градуса е предпоставка за възможен хипотиреоидизъм.

Не забравяйте, че този тест се счита за полезен при идентифицирането на възможна дисфункция на щитовидната жлеза, но не трябва да се използва като категоричен и единствен критерий за диагностика!

Фактори, които могат да повлияят на базалната температура

Определени състояния, които не са свързани с функцията на щитовидната жлеза, могат да доведат до по-високи стойности на температура при събуждане. Такива са:

 • употреба на алкохол предходната вечер;
 • силен стрес;
 • прием на хормонални медикаменти за контрол на раждаемостта. Скорошно преустановяване на такива медикаменти може също да доведе до по-ниски стойности на температурата.

Тази публикация има само информативна цел! Не е предназначена да диагностицира или лекува, каквото и да е медицинско състояние без това да е обсъдено и контролирано от квалифициран медицински специалист!

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mommypotamus.com/check-thyroid-home-simple-test/
https://livingtraditionally.com/how-to-check-your-thyroid-at-home-with-this-simple-test/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиЛюбопитноФизиологияСнимкиИзследванияЗаболявания (МКБ)СпортНовиниИсторияИнтервютаРецептиВидеоПатологияПсихологияНаучни публикацииКлинични пътекиБотаника