Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на Болестта на Базедов

Алтернативно лечение на Болестта на Базедов

Алтернативно лечение на Болестта на Базедов - изображение

Болестта на Базедов е автоимунно заболяване, по-често срещано при жени, характеризиращо се основно със сърцебиене и с увеличен размер на щитовидната жлеза и други. Механизмът на възникване на заболяването е открит: касае се за погрешен свръхактивен имунен отговор срещу клетките на щитовидната жлеза. При това заболяване има повишено производство на щитовидни хормони, което резултира в повишаване на метаболизма на организма.

Симптомите на болестта на Graves включват:

 • безпокойство;
 • нервност;
 • повишена раздразнителност;
 • безсъние;
 • повишена потливост;
 • ускоряване на пулса, който много често не е ритмичен;
 • сърцебиене;
 • треперене;
 • загуба на тегло;
 • намаляване на либидото;
 • диария;
 • ускоряване на чревната перисталтика;
 • нарушения на менструалния цикъл;
 • косопад;
 • чупливи нокти и коса;
 • в по-късните етапи има и екзофталм (изпъкване на очните ябълки);
 • увеличаване на размера на щитовидната жлеза;
 • бързо изморяване;
 • виене на свят;
 • кожата става кадифена и мека;
 • фотофобията.

Алтернативното лечение на Базедовата болест има за цел да подпомогне конвенционалната терапия, повлиявайки основните симптоми на заболяването. Алтернативното лечение има следните основни компоненти: противовъзпалителна диета, витамини, минерали и други хранителни добавки, билки, техники за намаляване на стреса.

Противовъзпалителна диета при Базедова болест

Противовъзпалителната диета включва храни, които не са дразнещи, поради което не предизвикват възпалителни процеси в стомаха. Към продуктите, които се препоръчват за тази диета спадат: праскови, круши, сладки картофи, бадеми, спанак, пореч, розмарин, босилек, риган, мента.

Изкуствените подсладителите и Базедова болест

Според редица проучвания, аспартамът може да влоши състоянието на болни с болестта на Грейвс. Предполага се, че изкуствените подсладители имат токсично въздействие върху щитовидната жлеза и стимулират процесите на деструкция на щитовидната жлеза.

Гоинтрогени и Базедова болест

Те са субстанции, които пречат на нормалното усвояване на йода от щитовидната жлеза и по този начин намаляват производството на щитовидни хормони и намаляват симптомите на тиреотоксикозата. Храни богати на гоинтрогени са: броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле, ряпа, просо, алабаш, горчица, соя. Препоръчва се тези зеленчуци да се приемат сурови или през лека термична обработка (задушаване). Причината за тази препоръка е, че при термична обработка гоинтрогените се разрушават и не могат да осъществят действието си.

Глутенът и Базедова болест

Има изследвания, които доказват връзката между болест на Грейвс и други автоимунни заболявания. Болестта на Базедов се среща най-често в комбинация с Цьолиакия (Целиакия). Затова като основна причина се обвинява глутена или глианидина. Тези антигени стимулират имунната система на чувствителни към глутен индивиди. Сходството на тези антигени с антигени в стомаха и щитовидната жлеза предизвиква кръстосана имунна реакция, която се явява пряка причина за автореактивност на имунната система. Храни, които не съдържат глутен са:

 • елдата;
 • кинуа;
 • кафявият ориз;
 • Чиа Чиата.

Препоръчва се да замените хляба и изделията направени от пшеница с изделия направени от по-горе изброените продукти. Когато си купувайте хляб търсете надпис „Без глутен”.

Билки за Базедовата болест

Билките, които имат положителен ефект при болни от Базедова болест се използват основно като симптоматично средство, тоест намаляват сърцебиенето, тревожността или пък имат антиоксидантен или противовъзпалителен ефект.

Дяволска уста и Базедова болест

Тази билка е известна още като Motherwort или Leonurus cardica. Тя е известна с тиреостатичните и антиаритмични свойства. Тази билка се използва повече като симптоматично средство повлияващо един от най-честите симптоми на базедовата болест – сърцебиенето. Освен полезните ефекти върху сърдечно-съдовата система билката има положителен ефект и върху очите. Изследване направено в Германия показва, че дяволската уста намалява фотофобията (свръхчувствителност към слънчевата светлина) при пациенти с болест на Грейвс.

Начин на употреба: в 500 милилитра вряла вода се слагат 2 супени лъжици от билката и се накисват за около 2-3 часа. Отварата се разделя на 100-150 милилитра и се приема 4-5 пъти дневно преди храна.

Жълт кантарион и Базедова болест

Той се препоръчва, когато се предполага, че базедовата болест е възникнала като последици от вирусна инфекция. Основните активни съставки на растението са тодиантрони, псевдохиперицин, хиперицин, фенолни съединения, флавоноиди.

Псевдохиперицин, хиперицин са се оказали ефективни срещу няколко вируса, които притежават капсид (обвивка). Освен това жълтият кантарион е известен с антидепресантните си свойства, затова може да бъде полезен и при симптоматичното лечение на хипертиреоидизма, намалявайки чувството на тревожност, редуцирайки нервността.

Механизмът, по който билката осъществява своя ефект все още се проучва, но има доказателства, че билката увеличава количеството на глутамата в синаптичната цепка (разстоянието между два съседни неврона, в което се реализира предаването на нервните импулси). Повишените нива на глутатиона подобряват функцията на нервните синапси, с което имат основно значение за овладяване на депресивното състояние. Друг вероятен механизъм на действие на жълтия кантарион се опосредства от хиперицин. Той повлиява хипоталамо-хипофиза-надбъбречна ос като намалява количеството на кортизола в кръвта.

Начин на приложение: може да използвате билката за направата на чай, или да приемате билката под формата на таблетки. Препоръчват се от 3 до 5 чаши чай от жълт кантарион. Ако предпочитате таблетната форма се препоръчват 250 мг екстракт от жълт кантарион, два пъти дневно. Приема се за минимум месец и половина, без прекъсване.

Куркума и Базедова болест

Тази подправка се препоръчва при хипертиреоидизъм, защото има силни антиоксидантни свойства и намалява вредното въздействие на свободните радикали, които се произвеждат в по-големи количества от нормалните при здравия човек. Приемането на куркумата може да ограничи проявата на усложненията от болестта на Грейстс: кардиомиопатия (токсично увреждане, медиирано от кислородни радикали на сърдечната мускулатура) и миопатия. Предполага се, че антиоксидантното действие на куркумата се дължи на куркумина и етеричните масла, които съдържа. Освен антиоксидантни, куркумата има и противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Начин на употреба: може да бъде използвана като подправка на почти всякакви ястия. Под формата на таблетки се препоръчват по 100 милиграма дневно.

Витамини, минерали и други хранителни добавки при Базедова болест

Витамин С и Базедова болест

Този витамин трябва да бъде приеман в по-големи количества от обикновените. Той има антиоксидантни и съдово укрепващи свойства, поради които е много подходящ за болни от болест на Грейвс.

Препоръчителната доза е 1500 милиграма дневно разделена на 3 приема.

Витамин E и Базедова болест

Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, но много по-силен от витамин С. Освен това има изследвания, които потвърждават неговия противовъзпалителен ефект.

Препоръчителната дневна доза е 400 IU.

Витамините A, D и Базедова болест

Скорошни изследвания доказаха, че комбинацията от тези два витамин е много полезна за болестта на Базедов. Причината – тези витамини имат модулиращ ефект върху имунната система и за отговорни за нормализиране на абнормения отговор на имунната система към щитовидната жлеза. Препоръчителните дози се определят индивидуално, според състояние на болния и съобразени с кръвните изследвания за наличието на витамините в организма на пациента. Терапията с тези витамини трябва да бъде назначена и контролирана от лекар, защото предозирането им може да крие сериозна опасност за здравето на приемащия ги.

Селен и Базедова болест

Клетките на щитовидната жлеза имат изразен афинитет към селена. Селенът, освен силен антиоксидант има решаващо значение и за нормалното функциониране на жлезата. Освен за гушата, селенът е полезен и за очите, като ги предпазва от офталмопатията наблюдавана като усложнение на Базедовата болест.

Начин на приложение: 200 микрограма дневно, сутрин на гладно.

Л-Карнитин и Базедова болест

Според проучванията проведени с Л-карнитин при болни от тиреотоксикоза се установява, че продължителната употреба на аминокиселината води до намаляване на чувствителността на тъканите към щитовидните хормони. Л-карнитинът не въздейства върху щитовидната жлеза, не променя секрецията на тироксин. Предполага се, че Л-карнитинът блокира навлизането на тироксина на ниво клетка и предотвратява вредното въздействие на тироксина върху сърцето, очите, бъбреците и мозъка.
Интересен е фактът, че когато хранителната добавка се приема от хора с хипофункцията на жлезата или с нормална функция този ефект не се наблюдава.

Начин на приложение: дневна доза 2 до 4 грама на ден, разделена в 3-4 равни приема, около 1 час преди храна. Ако имате язва или други проблеми със стомаха се препоръчва течната форма на Л-карнитин, която се усвоява много по-лесно и по-бързо от организма.

Ленено олио и Базедова болест

Лененото масло е богато на омега 3 мастни киселини, които имат силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Водят до по-ускорено възстановяване на стомашната лигавица, затова се предполага, че може да има и позитивно въздействие върху щитовидната жлеза. Препоръчителната дневна доза е 2 супени лъжици, сутрин след ставане от сън.

Литий и Базедова болест

Литият намалява производството на хормони от щитовидната жлеза, освен това е много ефективен за овладяване на депресивното състояние на болните. Препоръчителната доза е индивидуална и трябва да бъде назначавана само от лекар. Проследяване на състоянието от лекар е много важно, защото литият много често има странични ефекти.

Стрес и Базедова болест

Редица изследвания показват, че болестта на Грейвс се предизвиква от стрес, тоест съществува определена генетична предразположеност към това заболяване, но повишеният стрес води до активация на този автоимунен процес.

Според някои проучвания върху заболяването редукцията на стреса, успокояването и релаксирането на тялото може да доведе до регресия на заболяването. Има много техники за релаксация. Опитайте няколко или всичките и изберете тези, които са най-ефективни за вас лично. По-подробна информация за тях може да прочетете:

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноЗаболявания (МКБ)БотаникаИсторияВидеоСпортНаучни публикацииПсихологияЗдравни съветиНовиниПатологияСнимкиИнтервютаИзследванияКлинични пътекиФизиология