Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза

Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза

Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза - изображение

Възлите на щитовидната жлеза може да засегнат и двата пола, но изглежда по-често да се появяват при жените. Вътрешността им може да бъде твърда или течно съдържание. Понякога са видими отвън под формата на подутина на врата, но понякога могат да се развият по-дълбоко в щитовидната жлеза и да бъдат забелязани при изследване с ултразвук. Могат да варират по размер, да бъдат единични или няколко на брой. Повечето възли на щитовидната жлеза не предизвикват симптоми или признаци. Понякога обаче, някои стават толкова големи, че могат да причинят:

 • усещане за наличие на чуждо тяло или подутина в областта на шията;
 • видима подутина в основата на шията;
 • притискане на гръкляна или хранопровода, предизвиквайки недостиг на въздух или затруднено преглъщане.

В някои случаи, възлите на щитовидната жлеза произвеждат допълнително тироксин – хормон, отделян от щитовидната жлеза. Допълнителният тироксин може да предизвика симптоми на хипертиреоидизъм, като необяснима загуба на тегло, непоносимост към топлина, тремор, нервност, бърз или неравномерен сърдечен ритъм.

По-рядко възлите са канцерогенни (5 до 10 % от случаите), но това не може да бъде определено само въз основа на проявените симптоми. Повечето ракови възли нарастват много бавно и може да бъдат с малки по размери, когато бъдат открити. Съществува и агресивен рак на щитовидната жлеза (който се случва рядко), при който тези възли могат да бъдат големи, твърди, фиксирани за околните и бързонарастващи.

Възможни причини за поява на възли на щитовидната жлеза са:

 • Йоден дефицит
 • Свръхрастеж на нормална тиреоидна тъкан – не е ясна точната причина за настъпване на този растеж, но понякога се означава като аденом на щитовидната жлеза (доброкачествено образувание, което не се счита за опасно състояние, ако не причинява симптоми. Някои тиреоидни аденоми произвеждат хормони на щитовидната жлеза извън нормалното регулаторно влияние на хипофизната жлеза, което води до свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм).
 • Киста на щитовидната жлеза – пълна с течност кухина в щитовидната жлеза, която най-често се получава от дегенериращи тиреоидни аденоми. Кистите обикновено са доброкачествени, но понякога съдържат злокачествени твърди компоненти.
 • Хронично възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит на Хашимото) – заболяване на щитовидната жлеза, което може да доведе до нейното възпаление и поява на възли. Често е свързано с намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).
 • Мултинодуларна гуша – "гуша" е термин, използван най-често за описване на уголемяване на щитовидната жлеза, което може да е причинено от недостиг на йод или друго заболяване на щитовидната жлеза. Мултинодуларната гуша се характеризира с наличие на множество отделни възли, но причината за появата им не е напълно изяснена.
 • Рак на щитовидната жлеза. Въпреки че шансовете възелчето да е злокачествено са малки, рискът е по-голям, ако имате фамилна история за рак на щитовидната жлеза или други видове рак на ендокринната система, ако имате анамнеза за излагане на радиация (особено в областта на главата и шията). Ако възелчето е голямо и твърдо, причинява болка или дискомфорт рискът от злокачественост е по-висок.

Какво е лечението при възли на щитовидната жлеза?

Понякога лекарите препоръчват оперативно премахване или лечение с радиоактивен йод, но често съветват да не се третират по никакъв начин, а само да бъдат регулярно наблюдавани. Обикновено, ако възелът на щитовидната жлеза не е с големи размери и не причинява проблеми, оперативната интервенция не е задължителна.

В същото време, може да опитате някои природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза, така че да предотвратите влошаване. Тези средства са достъпни и лесни за използване:

Консумирайте морска храна редовно

Морска хранаМорската храна е богата на природен йод и редовната й консумацията ще допринесе за осигуряване на допълнително количество йод за щитовидната жлеза, който играе важна роля в лечението на възлите, особено в случаите, свързани с йоден дефицит.

 

 

Мехурчесто водорасло

Мехурчесто водораслоМехурчестото водорасло е било използвано от векове за лечение на проблеми свързани с щитовидната жлеза. Това водорасло съдържа големи количества природен йод, което го прави един от най-добрите естествени средства за лечение на възли на щитовидната жлеза. Наличието на минерали като магнезий, желязо, цинк и други също помагат за подобряване на здравето на тъканите.

Саргасум

СаргасумСаргасум е вид водорасло, използвано в традиционната китайска медицина за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. То е богато на йод, затова ежедневният прием на чай от саргасум може да е полезно и ефективно естествено средство при възли на щитовидната жлеза свързани с йоден дефицит. Може да приемате чай три пъти на ден.

 

Чай от звездица (врабчови чревца)

Звездица билкаПиенето на чай от звездица всеки ден помага за намаляване на размера на възелчетата. Може да предотврати и образуването на нови нодули.

Добавете една чаена лъжичка звездица на прах или изсушена билка към една чаша вряла вода. Пийте този чай поне два пъти на ден.

Подходящи са още зелен чай и чай от бамбукови листа. Те имат способността да намаляват образуването на слуз, която помага за разрастването на възлите.

Еньовче

ЕньовчеЕньовчето е добре позната у нас билка. Освен с полезните си ефекти върху щитовидната жлеза, тя е от полза за здравето на бъбреците и черния дроб. При възли на щитовидната жлеза е полезно да приготвяте чай от еньовче (1 чаена лъжичка на 500 мл вряла вода), който може да пиете веднъж или два пъти на ден. Може да използвате чая и за гаргара (добре е да е топъл).

 

 

Женшен

ЖеншенЖеншенът е билка, използвана от векове в традиционната китайска медицина за лечение на много заболявания. Той съдържа съединения, които са с противовъзпалителен характер и редовият им прием помага да се свият възлите на щитовидната жлеза. Освен това, женшенът помага да се отпуснете и да се освободите от стреса, който също има отношение към правилното функциониране на щитовидната жлеза. Приемайте екстракт от женшен всеки ден.

Цитрусови плодове

Цитрусови плодовеЦитрусовите плодове са особено полезни за намаляване на количеството на образуваната слуз, което може да помогне в лечението на възли на щитовидната жлеза. Яжте много цитрусови плодове като лимони, лайм, портокали. Те ще помогнат за намаляване на размера на възлите. Може да ги ядете като цели плодове или под формата на прясно изцеден сок.

 

Компрес с тиква и зехтин

ТикваЛечебната смес се приготвя чрез смесването на 300 грама настъргана тиква с 3 супени лъжици натурален зехтин. Нанесете получената смес върху памучен плат и го увийте около шията, в областта на щитовидната жлеза. Оставете го да престои цяла нощ и го отстранете на сутринта. Правете това всяка вечер, в продължение на поне две седмици. Приготвяйте сместа всяка вечер!

 

Мастни киселини

Мастните киселини са много полезен лек за възли на щитовидната жлеза. Те спомагат за поддържане здравето на тъканите и намаляват възпалението. За да си ги набавите в по-високи количества, трябва да наблегнете на храни, които ги съдържат във високи концентрации. Ядките и семената са известни като най-добрите природни източници на мастни киселини и трябва да бъдат част от ежедневния хранителен режим, ако имате възли на щитовидната жлеза. Други източници на здравословни мастни киселини са авокадо, семена от чиа и зехтин.

Кокосово масло

кокосово маслоПолиненаситените масла, които използваме за готвене могат да имат негативен ефект върху нашата щитовидна жлеза. В действителност, изследванията показват, че те играят важна роля за развитието на тиреоидните възли и други проблеми с щитовидната жлеза при много хора. Коксовото масло е много здравословно и свободни от полиненаситени съединения. То подпомага метаболизма, който е една от основните функции на щитовидната жлеза. Така че, ако имате възли на щитовидната жлеза и метаболизма Ви е засегнат от това, консумацията на кокосово масло ще бъде много полезно за Вас. Достатъчно е да приемате две супени лъжици натурално кокосово масло на ден, като го добавяте към вашите салати или ястия.

Избягвайте храни, увеличаващи продукцията на слуз

Свръхпродукцията на слуз в организма може да предизвика влошаване и задълбочаване на състоянието. Затова, най-добре е да избягвате храни като маргарин, пържени и преработени храни, млечни продукти. Това със сигурност ще подобри състоянието и ще намали риска от влошаване.

Намалете приема на захар

Ако имате възли на щитовидната жлеза е особено важно да поддържате имунната система на ниво, тъй като всяко възпаление или инфекция може да причини утежняване на състоянието. Захарта прави имунната система по-слаба и увеличава възпалението в организма. Ето защо, ще бъде от полза намаляването на консумацията на захар и захарни изделия. Още по-добре, ако те бъдат напълно изключени от менюто. Това може да е изключително полезна стъпка за предотвратяване на уголемяването и увеличаване на броя на възлите.

Добавете ежедневна закуска от овесена каша с тиквени семки, семена от чиа, ленено семе, кокос и канела.

Селен

Селенът е микроелемент с важно значение за здравето и оптималната функция на щитовидната жлеза. Една от главните му роли е да регулира хормоналния синтез (предимно тироксин).

Може да повишите нивата на селен в организма чрез консумация на четири-пет бразилски ореха всяка сутрин, няколко поредни седмици. Може да приемате и селен под формата на капсули.

Глина бентонит

Глина бентонитГлина бентонит е популярно средство, както за вътрешно, така и за външно приложение. Тя помага за премахване на натрупаните токсини в тялото като ги абсорбира. Може да пиете по една чаена лъжичка разтворена в чаша вода, както и да прилагате ежедневно локално, върху кожата (под формата на маска). Това ще помогне по-бързото възстановяване на щитовидната жлеза.

 

 

Кога да потърсите лекар?

Въпреки че повечето възли на щитовидната жлеза са доброкачествени и не предизвикват проблем, обсъдете с лекаря си всяко необичайно подуване в областта на шията, особено ако имате и проблеми с дишането и преглъщането! Също така, потърсете медицинска помощ, ако се появят признаци и симптоми на хипертиреоидизъм като:

 • внезапна загуба на тегло, при нормален или увеличен апетит;
 • сърцебиене;
 • проблеми със съня;
 • мускулна слабост нервност или раздразнителност.

Източници:
https://www.ayurvediccure.com
http://www.naturalnews.com
http://www.wikihow.com
http://www.mayoclinic.org


Още по темата:

4.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияНовиниЗдравни съветиИнтервютаЛюбопитноХранене при...СнимкиЗаболявания (МКБ)ФизиологияИзследванияПатологияСпортНаучни публикацииИсторияПсихологияВидеоКлинични пътекиБотаника