Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?

Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?

Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза? - изображение
 1. Хранене след тиреоидектомия
 2. Поддържане на теглото
 3. Почивайте си достатъчно
 4. Намалете стреса
 5. Йога при отстранена щитовидна жлеза
 6. Няколко препоръки как да живеем с отстранена щитовидна жлеза по-спокойно

 Премахването на щитовидната жлеза или част от нея се означава като тиреоидектомия. Този метод на лечение се прилага при наличие на злокачествени образувания, при нераково разширяване на щитовидната жлеза (гуша) и при хиперфункция на жлезата (хипертиреоидизъм).

Каква част от щитовидната жлеза ще бъде отстранена зависи от причината, поради която се налага резекция.

Ако е отстранена само част от щитовидната жлеза (частична тиреоидектомия), е възможно функциите й да бъдат запазени. Докато при пълното отстраняване (тотална тиреоидектомия) се налага приема на хормонални препарати, за компенсиране на недостига.

Без тези хормони, компенсиращи функцията на щитовидната жлеза, пациентите изпитват:

 • умора,
 • депресия,
 • затруднена концентрация,
 • проблеми с паметта,
 • необяснимо или прекомерно наддаване на тегло,
 • суха и загрубяла кожа,
 • сърбеж,
 • суха коса,
 • косопад,
 • усещане за студ (особено в краката и ръцете),
 • запек,
 • мускулни спазми,
 • болки в ставите,
 • схващане,
 • мускулна умора,
 • липса на сексуално желание,
 • засилване и зачестяване на менструацията при жените,
 • недостиг на тестостерон при мъжете.

Прочетете още:

Пред всички пациенти, претърпели тиреоидектомия стои въпроса: Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?

Пациентът трябва да е наясно, че

е от огромно значение за здравето и поддържането на жизнената функция. Трябва да сте наясно, че алтернативното лечение е подпомагащо основната терапия и не може да я замести.

Без нужните лекарства, състоянието може да се влоши изключително бързо!

Хранене след тиреоидектомия

Хранене по време на възстановяването

През първите няколко дни след операцията е препоръчително да се приемат само течности и меки храни. Това може да включва: пудинг, желе, пюре от картофи, ябълков сос, различни каши.

Течностите и храната трябва да бъдат със стайна температура - както твърде студените, така и много топлите не са за предпочитане.

Приеманите обезболяващи и стреса от самата болка, често може да доведат до затруднения в изхождането (запек). За справяне с този проблем може да помогне приема на 8 до 10 чаши вода на ден, както и богатите на фибри храни.

Повече може да научите:

Постепенно може да се върнете към по-богато хранене, като спазвате някои правила.

Хранене след възстановяването

След възстановителния период от оперативната намеса, пациентите с отстранена щитовидна жлеза може да се хранят нормално. Но за поддържане на доброто здраве, уравновесяване на хормоналния баланс в организма, предпазване от прекомерно покачване на телесното тегло, е препоръчително пациентите да спазват някои препоръки и придържането към балансиран хранителен режим.

Включете в менюто си:

 • достатъчно количество плодове и зеленчуци - освен източници на витамини, те доставят на организма и така необходимите антиоксиданти, които пречистват токсините; особено препоръчителни са червените и оранжевите плодове и зеленчуци;
 • риба - особено необходими за пациентите с отстранена щитовидна жлеза са по-мазните видове риби;
 • месо - избирайте немазни меса, като пуешко и пилешко, без да се прекалява с количеството, може да се включва и телешко;
 • млечни продукти - избирайте такива от сигурни източници и със средна или ниска масленост;
 • варива - царевица, фасул, леща, ориз, но в умерени количества;
 • ядки - всички ядки са полезни, но с особени качества са орехите, лешниците, бадемите;
 • естествени източници на калий - сушени плодове, спанак, копър, магданоз, гъби, краставици, домати, джинджифил, банани и други;
 • естествени източници на витамин С - цитруси (грейпфрути, портокали, лимони), чушки, домати, дребни плодове (малини, ягоди, къпини);
 • пълнозърнест и ръжен хляб;
 • пчелни продукти.

Изключете от менюто си:

 • пърженото - придържайте се към по-здравословните начини на приготвяне на храната, като печене, варене, задушаване, приготвяне на пара, а като мазнина предпочитайте зехтина;
 • пушените храни - опушването на месото, колбасите и рибата не е препоръчително за вас;
 • соята - въпреки неоспоримите й полезни качества, при пациенти с отстранена щитовидна жлеза трябва да се приема с повишено внимание или по възможност да се изключи от менюто.

Ограничете приема на сол, чипсове, кроасани, солети, пасти и торти.

Изключително противопоказно е гладолечението - то води до сериозни нарушения в хормоналния баланс, които могат да бъдат застрашаващи за здравето и живота на пациентите.

Поддържане на теглото

Пред повечето пациенти с отстранена щитовидна жлеза и недостиг на хормоните, които тя секретира, стои сериозния проблем с покачването на килограмите. Поддържането на здравословно тегло може да бъде трудно за осъществяване, но не и невъзможно.

Прочетете още:

За целта е необходимо пациента да бъде внимателен с вида на храната, която приема, както и с количеството.

Желателно е да се избягват т.нар бързи въглехидрати, а бавните да се приемат в разумни граници. Присъствието на достатъчно плодове и зеленчуци в хранителния режим е от голямо значение.

За повече информация, относно поддържането на здравословно тегло и изграждането на подходящ хранителен режим, прочетете следните материали:

Има и някои допълнителни препоръки, освен промяната в хранителния режим, насочени именно към пациентите с отстранена щитовидна жлеза:

Спете достатъчно

Много изследвания показват, че липсата на сън, както и системното лишаване от нощен сън са отговорни за покачването на теглото.

За повече информация прочетете:

Постарайте се да ускорите метаболизма си

При отстраняване на щитовидната жлеза метаболизма значително се понижава, но вие може да го засилите, като увеличите броя на храненията за деня и намалите обема на порциите.

Поже да ви е от помощ:

Не допускайте рязкото огладняване

Хапнете нещо малко, но на време. Не чакайте сигналите на т. нар. "вълчи глад". Това води до рязко покачване нивото на инсулина, свързано е с приемането на значително по-голямо количество храна след това, предразполага към превръщане на поетите калории в мазнини и директното им "натрупване" по тялото.

Спортувайте

Изберете някакъв лек и приятен за вас спорт, който ви доставя удоволствие и не ви натоварва или просто правете редовно гимнастика вкъщи.

Това ще ви помогне да повишите тонуса си, да укрепите мускулите, да подсилите ставите и да се чувствате по-енергични.

Спорта също така съдейства за ускоряване скоростта на метаболизма и разграждане на приетите калории с храната.

Придържайте се към назначеното лечение

Адекватната доза хормони обикновено успява да коригира проблемите с теглото, затова ако килограмите се покачват твърде бързо и въпреки спазването на здравословен хранителен режим, консултирайте се със специалист, който ще прецени дали не е необходима корекция в дозата на медикамента.

Проверете също нивата на холестерола в кръвта.

Почивайте си достатъчно

Дайте си време да се възстановите след операцията, колкото е необходимо. Това означава да си почивате и да не се претоварвате със служебни или лични задачи. Не се притеснявайте да потърсите помощ от колеги, приятели и от членовете на семейството си.

За около седмица-две забравете за интензивните спортове, като вдигане на тежести, джогинг или плуване.
След като се възстановите от тиреоидектомията, бавно се завърнете към обичайните си дейности.

Не мислете за себе си като за инвалид! Реално вие сте абсолютно пълноценен човек и спокойно може да продължите живота си достойно. Може да спортувате и да работите.

Въпреки това обаче, винаги си осигурявайте време за почивка и възстановяване.

Не шофирайте, ако приемате обезболяващи лекарства.

Прочетете още:

Намалете стреса

Излишния стрес и психическо натоварване може значително да влоши състоянието при пациенти с отстранена щитовидна жлеза. Затова когато изпаднете в ситуация, която ви натоварва емоционално, помислете колко много вредите на здравето си.

Имайте предвид, че стреса е източник на кортизол или така наречения хормон на стреса. Повишените нива на кортизол може да влошат още повече състоянието на пациенти, претърпели тиреоидектомия, а именно - засилва умората, отслабва мускулите, засяга имунитета, повишава образуването и натрупването на мазнини, спомага за покачване на теглото.

Научете се да приемате всичко с усмивка, не обръщайте внимание на дребните трудности, а се съсредоточете върху това, как да превъзмогнете съществените.

Поговорете с членовете на семейството си и ги запознайте подробно със състоянието си. Кажете им как се чувствате, къде ви боли, споделете страховете си. Знаейки какво ви наранява или как да ви помогнат, ще се радвате на по-спокойно съвместно съжителство.

Създайте си настроение. Организирайте си редовно излети, кратки екскурзии до приятни места, разходки сред природата. Разчупете интериора в дома си: поставете снимки от почивки, на любимите си приятели и своите роднини, весели моменти, мечти или нещо, от което искри позитивно настроение - картини на животни, пейзажи, цветя. Заложете на цветовете.

Прочете още:

Йога при отстранена щитовидна жлеза

Йогата също може да ни научи как да живеем с отстранена щитовидна жлеза.

Тя се помества сред алтернативните методи на лечение на различни заболявания на щитовидната жлеза, включително и след нейното отстраняване. Йогата е много повече от балансиране на ума, духа и тялото - има специфична поза в йогата, за която се смята, че има силно терапевтично значение върху щитовидната жлеза и нейната функция (особено когато е извършена частична тиреоидектомия).

Тази поза от йога се нарича сарванга-асана или саламба сарвангасана.

            

Изпълнява се по следния начин: практикуващия ляга по гръб, полага ръцете успоредно на пода, издиша през носа, след което повдига краката нагоре, вдига ръцете, слага ги на кръста и повдига и изпъва тялото си нагоре, докато само главата и раменете останат върху пода.

Сарванга-асана се смята за една от най-полезните пози в йогата - извършена вечер, преди лягане, тя подпомага здравия и продължителен сън, успешното обновяване на клетките на организма, балансиране на хормоналните нива.

Увеличеният приток на кръв към главата и горната част на тялото помага да се лекуват много заболявания като главоболие, запушен нос и възпалено гърло. Цялата ендокринна, храносмилателна, нервна и кръвоносна система на тялото са стимулирани.

При отстраняване на щитовидната жлеза е възможно да се появят някои неудобства, като отслабване на мускулатурата и ставния апарат, умора, отпадналост, болки в мускулите. Тези симптоми може значително да се облекчат при редовни упражнения.

Друго предимство е положителното псохо-социалното въздействие на йогата, при което пациента по-лесно се справя със стреса и потиснатото настроение, вследствие на заболяването.

Няколко препоръки как да живеем с отстранена щитовидна жлеза по-спокойно

Правилен прием на предписаните медикаменти

Научете кой е най-добрия начин да приемате вашите медикаменти - преди или след храна, както и кои храни и добавки трябва да избягвате по време на прием на хормоналните препарати. Проучете кои са възможните нежелани реакции и как да ги предотвратявате.

В следния материал може да намерите подробна информация за възможните нежелани реакции и как да ги избегнете:

Не предприемайте самолечение

Бъдете внимателни към хранителни добавки и препарати продавани чрез интернет или в магазини за здравословни храни.

Не само че не могат да заместят традиционното лечение с хормони, но те също така могат да доведат до поява на нежелани странични реакции. Още повече, че някои от тези добавки съдържат йод, който може да бъде дори опасен за някои пациенти.

Научете повече за състоянието си

Разпитайте подробно лекуващия лекар относно това, което ви предстои и как да се справите с евентуалните затруднения. Потърсете още информация от сигурен източник.

Потърсете лекар, на когото да се доверите и който е готов да ви обърне достатъчно внимание, за да проследи състоянието ви и да отговори на всичките въпроси, които ви притесняват.

Възстановяване на цикатрикса

Покрийте мястото на разреза с дрехи (висока яка), шал или прилагайте слънцезащитен крем с висок фактор (50ти) при излагане на слънце, поне една година и половина след операцията.

Прилагайте също специален унгвент за белези. Това ще помогне за по-доброто възстановяване на цикатрикса (белега).

Научете се да разчитате резултатите от вашите изследвания

Понякога за пациента не е достатъчно само да получи отговор "Всичко е наред!". Друг е въпроса, че чакането от получаването на резултатите до тълкуването им от лекуващия лекар, може да бъде много травмиращо психически.

Затова разучете кои са препоръчителните стойности на показателите, които изследвате. Имайте предвид, че те също така са ориентировъчни и дори да сте в най-долната граница на препоръчителната норма, това не означава, че състоянието ви не е достатъчно добро. Всеки организъм е различен и всеки човек се чувства добре при различни стойности на показателите.

Прочетете още:

Потърсете помощ

Не мислете, че сте единствен в това състояние - има много хора с подобен на вашия проблем. В интернет пространството съществуват групи за подкрепа за пациенти, претърпели тиреоидектомия. Може да се свържете и присъедините към такава група, в която ще се запознаете с хора, които имат същите вълнения и които ще ви разберат и подкрепят.

Може да намерите много завладяващи истории, за това как хората се борят и успяват да се справят с всичко, включително и да водят нормален и пълноценен живот.

Повече за естеството на групите за подкрепа, може да научите тук:

Намерете си хоби

Съсредоточете мислите си в нещо, което ви разтоварва от проблемите и ви зарежда с положителни емоции. Вариантите са много - ходете за риба, научете се шиете гоблени, посещавайте кръжок или клуб по ваш вкус, запишете се на танци, запознайте с някое източно изкуство, поднасяйте по интересен начин храната на семейството си, вземете си домашен любимец, започнете да тренирате или друго - важното е да е нещо, което наистина ви харесва.

И в заключение - трябва да повярвате, че всеки може да се завърне към нормалния си начин на живот, като единствено е нужно да се спазват определени препоръки и да не се пренебрегва назначеното лечение.

4.8, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноЗаболявания (МКБ)НовиниБотаникаХранене при...Здравни съветиИнтервютаСнимкиФизиологияИзследванияСпортПатологияПсихологияНаучни публикацииИсторияВидеоКлинични пътеки