Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Plumbaginaceae (Саркофаеви) Зъбна трева, Церато, Плумбаго, Восъче, Цератостигма, Саркофай

Зъбна трева, Церато, Плумбаго, Восъче, Цератостигма, Саркофай

Сем. Plumbaginaceae (Саркофаеви)

Зъбна трева, Церато, Плумбаго, Восъче, Цератостигма, Саркофай - изображение

Зъбна трева, Церато, Плумбаго, Восъче, Цератостигма, Саркофай (Сerato, Ceratostigma willmottiana, Tseratostigma, Plumbago) представлява цъфтящо многогодишно растение. Класифицира се към семейство Plumbaginaceae. Цератостигмата е посочена като едно от 38-те растения, които се използват за получаване на цветните еликсири на Бах - билкови средства за защита и укрепване на организма. Едно от имената си получава от латинското наименование на оловото, защото се смята, че плумбаго помага при отравяне с олово.

Устройство на зъбна трева

зъбна трева

 

Зъбната трева се развива като тревисто, полухрастовидно или като малък храст растение. Израства на височина от 0,3 до 1 метър. Има яркозелени, прости листа, дълги от 1 до 9 см. Разположени са спираловидно на стъблата и имат гладък, покрит с власинки листен ръб. През есента придобиват червеникаво оцветяване, което се задълбочава с напредване на сезона.

 

цвят на зъбна трева

 

Образува кичести съцветия, състоящи се от малки цветчета обагрени в нежно синьо, с бели близалца. Под венчелистчетата тръбестата част на цвета има червено оцветяване. Плумбаго цъфти от средата на пролетта до края на лятото. Плодът е малък и представлява мъхеста капсула, съдържаща едно семе.

 

 

 

Разпространение на зъбна трева

Билката се установява в топлите тропически области на Азия и Африка.

Използваема част на зъбна трева

Екстракт от цветовете на билката.

Химичен състав на зъбна трева

Изследване на цялото растение Ceratostigma willmottianum за биоактивни съединения в него,  довежда до идентифициране на 15 съединения. Две от тях се характеризират като нови такива -  плумболактони А (5- (2,3-дихидроксифенил) дихидро-4-метил-2 (3H) - фуранон, 1) и В (3 - (1,2-дихидроксипропил) -5 -хидрокси-1 (3Н) -isobenzofuranone, 2), а другите 13 са известни съединения -  плумбагова киселина, изошинанолон, епиизошинанолон, плумбагин, N-транс-кафеоил тирамин, N-транс-ферулоил тирамин, мирицетин, кверцетин, мирицетин 3 ', 5'-диметил етер, ванилова киселина, сирингова киселина, кафеена киселина и 6,7-дихидроксикумарин.

Лечебни свойства и приложение на зъбна трева

Церато е за хора, които не вярват в собствените си решения и преценки. Съставна единица е на цветен еликсир на д-р Бах за решителност. 4 капки от еликсира се слагат в чаша вода или 12 капки в бутилка с вода от 1 литър. За едно денонощие могат да се приемат от порядъка на 3 до 6 дози по предписание или описания начин на употреба на билката. Може да се приема винаги когато пациентът усети необходимост от това. Най-малкото разстояние, като време между два приема, трябва да не е по-малко от 30 минути. Не е необходимо да се превишава дневната дозировка, защото поети повече от показаните капки за деня няма да Ви осигурят по-силно и по-ефективно действие. За предпочитане е да се приемат 20 минути преди хранене. Ако самият пациент е чувствителен, честотата и дозата на прием се намалят.

Подходящ е за употреба от бременни и кърмещи жени. При употребата му не е установена появата на алергични реакции. Не взаимодейства с храни, напитки и медикаменти. Не е установено и предозиране на билката.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиСпортЛюбопитноНормативни актовеИсторияБотаника