Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Репеленти от билки и етерични масла

Репеленти от билки и етерични масла

Репеленти от билки и етерични масла - изображение

С наближаване на летния сезон, се увеличава и вероятността от ухапване от комар, кърлеж или друг вид насекомо, което освен силният сърбеж, зачервяване, локално подуване, води със себе си и риск от редица болести, означавани с понятието трансмисивни или векторни. Обикновено притегателната сила за комарите и други хапещи и смучещи насекоми е комбинацията от аромат, светлина, топлина и влажност на кожата. Различните видове комари имат и различни предпочитания, например, тези пренасящи малария, предпочитат наличие на бактерии и пот, други са привлечени от въглероден диоксид и някои миризми на ръката. Как да се предпазим?

Веществата, които служат за предотвратяване на ухапване от комари и други насекоми са познати като репеленти. Те могат да се използват директно върху кожата, а също така и върху дрехи и мебели. Може да се открият под формата на спрей, крем, гел, течности и други. Най-препоръчвани са репеленти, съдържащи съставки като диетилфталат, диетил арбамат; DEET (diethyl-meta-toluamide, N,N-diethyl-m-toluamide), метофлутрин, етил хександиол и други.

За повече от 50 години, DEET се е наложил като златен стандарт сред репелентите. Това вещество не убива насекомите, но ги държи на разстояние. И въпреки ефикасността и широкото им разпространение, тези препарати са свързани с редица нежелани въздействия върху живите организми и околната среда:

Въпреки че, DEET е одобрен продукт, той има дразнещо действие върху очите, може да провокира обрив, възпаление или поява на мехури по кожата, при директно приложение. Освен това, се свързва с неврологични проблеми. Има предположения за най-малко 18 различни случаи на деца, с неврологични ефекти, както и два смъртни случая при възрастни, свързани с употреба на DEET.

Изследователи от Медицинския център на Университета Дюк са установили, че DEET предизвиква дифузна смърт на мозъчни клетките и поведенчески проблеми при плъхове. DEET е токсичен за птици и водни организми. Доказано е, че DEET има отрицателно въздействие върху дивата природа и водните източници, както по време на производството, така и при употреба. Добрата новина е, че има и естествени продукти, които могат да държат насекомите далеч от Вас, Вашите деца, Вашите домашни любимци и Вашият дом. Кои са те?

Масло от лимонов евкалипт

Лимонов евкалиптМаслото от лимонов евкалипт е един от най-добрите познати природни репеленти и изключително ефективна алтернативна на DEET. Скорошно проучване показва, че смес от 32 % лимон евкалиптово масло дава над 95 % защита срещу комари в продължение на три часа. Работи добре и срещу кърлежи. Внимание! Маслото от лимонов евкалипт може да бъде токсично, ако бъде погълнато в големи количества. Според Центъра за превенция и контрол на болестите (САЩ), не бива да се използва за деца под 3 години.

Масло от мащерка

Масло от мащеркаКогато става въпрос за отблъскване на маларийни комари, маслото от мащерка е едно от най-добрите в осигуряването на защита. За домашна употреба, смесете 4 капки масло от мащерка на всяка чаена лъжичка базово масло, като зехтин или масло от жожоба. За приготвяне на спрей, смесете пет капки масло от мащерка с 50 мл вода.

 

 

Лавандула

ЛавандулаНатрошеният цвят от лавандула отделя ароматно масло, което може да отблъсне комарите. Може да посадите лавандула във Вашата градина или саксии на балкона. Стрийте цвета и прилагайте маслото към засегнатите-чувствителни зони на тялото, като например глезените и ръцете. Алтернативен вариант е да нанесете лавандулово масло върху чиста кърпа и да го втриете в кожата. Лавандулата има аналгетични и антисептични свойства. Поради това, освен че предотвратява ухапването от комар, успокоява и облекчава кожата.

 

Канелено масло

Канелено маслоСпоред проучване проведено в Тайван, канеленото масло действа като репелент и може да унищожи и яйцата от комари, най-вече Азиатски тигров комар. Концентрирано масло от канела върху кожата може да предизвика дразнене, затова трябва да бъдете внимателни. Разредете в съотношение 1 на 100, като смесете 1/4 чаена лъжичка (или 24 капки) от масло за всеки 100 мл вода. Може да пръскате разтвора директно върху кожата или дрехите Ви, в дома си (върху килима, завесите) и върху растенията.

Непета (коча билка)

НепетаНепета е член на семейството на ментата и също се смята за потенциално средство срещу комари. С най-мощно действие се отличава екстракт и масло от наранени листа. Според едно проучване, маслото може да отблъсне комарите ефективно за два до три часа. Освен това, учени от Университета в Айова са установили, че коча билка е 10 пъти по-ефективна в отблъскването на комарите от някои DEET продукти.

Въпреки че, тези средства са извлечени от растения, някои от тях могат да бъдат опасни в неподходяща концентрация, доза и начин на употреба. За да сте сигурни, че не сте алергични към някои от тези репеленти, направете тестване върху малък кожен участък. Ако се усъмните в алергична реакция, измийте мястото и преустановете употребата!

Препарати на соева основа

Соя и соеви продуктиПроучване от 2002 година на репеленти против комари е установило, че продукти на соева основа за деца е най-ефективната естествена алтернатива на DEET. Тези естествени продукти осигуряват ефективност срещу насекоми за повече от 90 минути.

Според Университета по медицинска ентомология във Флорида (University of Florida Medical Entomology) соево-базираните продукти могат да осигурят с 2 % по-дълготрайна защита от тези на основата на цитронела.

Соево масло. За употреба у дома, към соевото масло може да добавите малко масло от лимонена трева. Комбинацията е тествана срещу няколко вида комари.

Домашен репелент от етерични масла

Етерични маслаРецептите включващи етерични масла са много ефективни, но по-безопасно, особено за деца, е те да бъдат прилагани върху дрехи, вместо директно върху кожата.

За приготвяне на домашен репелент може да изберете етерично масло от цитронела, карамфил, лимонена трева, розмарин, чаено дърво, евкалипт, кедър, коча трева, лавандула, мента. Нужни са още:

 • настойка от хамамелис
 • дестилирана или преварена вода
 • растителен глицерин (по желание)

Напълнете бутилка със спрей-помпа (250 мл) до половината с дестилирана или преварена вода. Добавете хамамелис почти догоре. Добавете половин чаена лъжичка растителен глицерин (ако използвате). Добавете 30 до 50 капки от избраното етерично масло. Колкото повече масло добавите, толкова по-силен ще стане спреят.

Домашен репелент от пресни или изсушени билки

Билков репелентСъставки:

 • изсушени билки: мента, цитронела, лимонена трева, коча билка, лавандула. Добре е да използвате поне една билка от семейството на ментата.
 • дестилирана вода
 • настойка от хамамелис или спирт

Сварете една чаша вода и добавете по 3-4 супени лъжици от всяка избрана билка. Може да добавите и малко изсушен карамфил. Разбъркайте добре, покрийте и оставете да се охлади (покриването е важно, за да се запазят летливите масла вътре). Прецедете и добавете към течността 1 чаша хамамелис или спирт.

Съхранявайте в спрей-бутилка на хладно място (може и хладилник). Използвайте, когато е необходимо. Ако искате да направите по-силна смес, подгответе билките директно в алкохол като тинктура и използвайте като спрей след прецеждане на билките.

Билков репелент с оцет

Билков репелент с оцетВъпреки острата миризма, този спрей е изключително ефективен. Предполага се, че се основава на рецепта, датираща още от време на чумната епидемия. Тогава е прилагана външно и вътрешно, за да се предотврати заразяване и да се държат всички насекоми далеч.

Нужни са:

 • 1 бутилка оцет (700 мл);
 • по 2 супени лъжици изсушена салвия, розмарин, лавандула, мащерка и мента;
 • стъклен буркан (най-малко 1 литър) с плътен капак;

Сложете оцета и изсушените билки в стъкления буркан. Затворете плътно и съхранявайте. Всеки ден разклащайте добре в продължение на 2-3 седмици. След това прецедете билките и течността, пресипете в подходяща спрей бутилка, за предпочитане в хладилник. За да използвате върху кожата, разредете  с вода в съотношение 1:1.

Тази смес е много силна и има антивирусни и антибактериални свойства. Може да се използва като превенция срещу редица инфекциозни заболявания. За възрастни дозата е 1 супена лъжица във вода, няколко пъти на ден, за деца – 1 чаена лъжичка във вода, няколко пъти на ден.

Ванилия

Добавете ванилия към някоя от рецептите или просто разтрийте върху кожата. Можете също така да смесите ванилия с настойка от хамамелис и вода за приготвяне на спрей.

Кога може да се разчита на природните репеленти?

Ако се намирате в район, в който комарите са свързани предимно с поява на сърбеж и дискомфорт, може да опитате с природните репеленти, като не забравяте да ги прилагате достатъчно често. Но, ако сте в район, където ухапването от комар носи голям риск от заразния заболявания, може би трябва да се подсигурите с препарат против насекоми, на основата на DEET. Американската академия по педиатрия препоръчва използването на репеленти с концентрация не повече от 30 % DEET за деца над 2 месеца. Под тази възраст не бива да се прилагат препарати против насекоми.

Други алтернативи на репелентите

Природните спрейове и масла не са единственият нетоксичен начин, чрез който можем да се предпазим от ухапване от комари и други насекоми. Ето и някои други подходи:

Подходящо облекло. Ако се налага да посетите място с висока численост на насекоми, избирайте подходящо за целта облекло (дълги ръкави и крачоли). Механизмът на действие на този метод е ясен. Имайте предвид обаче, че някои съвсем тънки и леки материи няма да спре комарите. Подбирайте дрехи от умерено дебел плат. Този метод е приложим само за места, на които климатичните условия позволява (при прекалено високи температури, това няма да е удачно).

Ако седите на верандата си, обезателно поставете мрежа против комари на всички врати и прозорци. Така, ще се възползвате от свежия въздух и същевременно, комарите няма да имат достъп до вас.

Контрол на околната среда. Премахнете застоялата вода от двора си! Това ще попречи на комарите да се размножават

Ароматни свещи. Изгарянето на свещи с цитронела или други естествени препарати срещу насекоми не е най-добрият вариант, на който може да се спрете. Причината е, че те невинаги са достатъчно ефективни, а освен това може да носят и рискове. С изгарянето на тези вещества, човек поглъща немалка част от химикалите в продукта.

Електрически лампи. Някои от тях може да предизвикат смущение в работата на електроуредите, а освен това, голяма част от тях убиват и полезните насекоми, служещи за храна на птиците. Според едно изследване, от всички насекоми унищожени с електрическа лампа, едва 0,13 % са комари.

Ултразвукови устройства. Ефективността от тях е съмнителна.

Капани. Сравнително ново средство в борбата с комарите. Тези устройства използват различни методи, за да привлекат комарите, след което ги улавят в капан. Много от тях отделят въглероден диоксид, имитирайки това при дишането на животно или човек. Все още няма достатъчно данни относно ефективността.

Дрехи третирани с перметрин. Перметрин е вид химически репелент, който може да се прилага върху дрехи, текстилни изделия или обувки за къмпинг. Тъй като, в случая перметрина не се прилага директно върху кожата, това може да бъде добър вариант. Трябва да се поясни обаче, че след употреба, такива дрехи трябва да бъдат изпрани отделно от останалите.

Препоръки за безопасност при използване на репеленти

 • За намаляване на негативните ефекти на репелентите върху човешкия организъм се препоръчва те да се прилагат предимно върху дрехите, а не върху кожата.
 • Избирайте гел или течност вместо аерозол, така че детето да не вдишва голяма част от химикала.
 • Да не се прилага препарат с DEET върху ръцете на детето и винаги да се измиват ръцете след работа с такъв препарат. Особено, преди боравене с храни!
 • Когато сте на закрито или защитено от насекомите място, измийте тялото на детето, за да не остават следи от репелента по кожата.

Източници:
www.webmd.com/a-to-z-guides
http://www.healthline.com
http://wellnessmama.com

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниЛеченияЛайфстайлИсторияВидеоЗдравни проблемиБотаника