Начало Медицинска енциклопедия Лечения Антималарици Медикаментозно лечение

Антималарици

Антималарици - изображение

Редица медикаментозни средства, предназначени първоначално само и единствено за лечението на определени заболявания, впоследствие показват разширение на спектъра и намират приложение в терапията на други болести, поради висока ефективност, доказана с времето и в резултат на многобройни проучвания.

Такъв е примерът и с медикаментите, познати като антималарици или антималарийни препарати, които дълго време са използвани само за лечение и профилактика на малария.

Проучвания в областта показват ефективност на медикаментите и в овладяването на редица болести, засягащи опорно-двигателния апарат, често резултат от подлежащо автоимунно заболяване, предизвикващо възпалителни изменения в ставите (най-често).

В търсене на нови и ефективни с висока безопасност средства учените често поглеждат към вече утвърдените медикаменти, търсейки пролуки и неподозирани ефекти у тях.

Антималариците и един от техните основни представители, а именно хинин, показва природен произход и се използва за лечение на малария вече почти 400 години (съществуват данни за използването на инфузии и тинктури от хинин от далечната 1630 година).

Какво представляват антималариците?

Какво представляват лекарствата от групата на антималариците?

За по-доброто разбиране на необходимостта от приложението на антималарийните препарати е необходимо предварително бегло запознаване с маларията като болест.

Маларията е трансмисивна протозойна инфекция, която се причинява от четири вида плазмодии, а именно Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malarie и Plasmodium flaciparum, като последният е най-агресивен и показва най-големи затруднения по отношение на терапията и риска от усложнения. Развива се след ухапване със заразени женски комари от род Anopheles.

Заболяването се характеризира с циклични температурни пристъпи през 48 или 72 часа, развитие на анемия и увеличаване на черния дроб и слезката.

При ухапване от инфектиран женски комар в тялото на човека попадат спорозоити, които с кръвта се пренасят до черния дроб, където се размножават и се превръщат в тъканни шизонти. В следващия стадий те навлизат в еритроцитите.

Тези важни особености от жизнения цикъл на причинителите на малария са от съществено значение за избора на подходяща и ефективна терапия.

Ранното лечение при заразяване с болестта е от ключово значение за намаляване на рисковете от сериозни и с дългосрочен характер усложнения. Обикновено терапията е комплексна, като е необходимо използването и на средства за симптоматично овладяване на признаците на болестта и поддържане на основните физиологични процеси.

При профилактика и лечение на малария в някои случаи се използват едни и същи медикаментозни средства с тази особеност, че използваните за профилактика трябва да се различават (или да се включат в комбинирана терапия) при лечението на болестта.

Профилактиката на малария в някои случаи стартира около месец преди заминаването в ендемичния район и продължава около месец след завръщането, докато лечението започва своевременно след поставяне на диагнозата и след необходимите изследвания за малария.

За профилактика се използват самостоятелно някои от представителите на антималариците, но при необходимост се прилага комбинация от два препарата за постигане на оптимален ефект и пълна защита.

Профилактичното използване на антималарици намалява риска от заразяване с почти 90 процента.

Изборът на подходящо лекарство (лекарства) за профилактика или лечение на малария се определя до голяма степен от няколко основни фактора, а именно:

 • дестинация и особености на ендемичния район: в различните географски ширини се наблюдават разлики по отношение на причинителя на болестта
 • възраст и общо състояние на пациента
 • наличие на подлежащи заболявания: при пациенти с хронични заболявания и увреждане на бъбречната, сърдечно-съдовата, чернодробната и други системи е необходимо повишено внимание, тъй като при тях след заразяване болестта протича по-тежко, поради предварително увреденото състояние на пациента
 • прием на лекарства, включително и хранителни добавки, билки и лечебни растения: преди назначаването на лекарства за лечение или профилактика на малария е необходимо съобразяване с приеманите от пациента други медикаменти и добавки, за намаляване на рисковете от развитие на нежелани лекарствени взаимодействия
 • наличие на алергия към определени медикаменти и субстанции
 • бременност: при бременни жени като цяло не се препоръчва пътуване до ендемични райони, тъй като болестта протича много тежко и крие рискове за здравето и за майката и за плода, а възможните опции за профилактика са силно ограничени и често неефективни

Консултирайте се с вашия лекар за избора на най-подходящия (подходящите) за вас медикаменти за профилактика на малария преди заминаване към далечен район, в който болестта върлува.

Допълнително се препоръчва осигуряване на ефективна защита от ухапване от комари с помощта на репеленти, подходящо облекло и други мерки.

Кога се прилага лечение с антималарици?

Кога се прилага лечение с антималарици и кои са най-често използваните лекарства за лечение на малария?

Лечение с антималарици се прилага при доказана малария, но също така и при някои други заболявания с неинфекциозен характер, при които лечението с представителите на лекарствата от групата на антималарийните препарати самостоятелно или в комбинация с други лекарства води до ефективно облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на болестта.

Най-общо лечение с антималарици се прилага при следните заболявания и състояния:

При неинфекциозните заболявания лечението с антималарици се включва самостоятелно или заедно с други лекарства и субстанции, като част от биологичната терапия за промяна на хода на болестта.

Комбинираната терапия значително повишава успеваемостта на лечебния курс, намалява рисковете от нежелани ефекти, понижава риска от развитие на лекарствена резистентност (липса на ефективност на определени медикаменти).

Най-често използваните лекарства за лечение на малария (и техния разширен спектър спрямо различни автоимунни и възпалителни заболявания) включват:

Съществуват множество други медикаменти, използвани за лечение на малария и принадлежащи към антималариците, но тяхната употреба е ограничена и се включва при наличие на резистентност към използваните средства.

Най-често, рутинно и стандартно прилагани, както за лечение, така и за профилактика антималарици, са мефлоквин, доксициклин, хидроксихлороквин.

Голям процент от медикаментите не са препоръчителни по време на бременност, както и в периода на лактация, тъй като някои от тях доказано увреждат плода и новороденото, докато за други липсват сигурни данни.

Като цяло не е препоръчително пътуването до ендемични райони за малария по време на бременността, тъй като заразяването на бременната жена крие сериозен риск от тежко протичане на инфекцията и сериозни увреждания и усложнения.

При необходимост и липса на други ефективни средства за лечение по време на бременност под строг медицински контрол и мониторинг могат да се прилагат мефлоквин (след първия триместър), атоваквон, прогуанил. Показани по време на бременност са прогуанил и хлороквин в комбинация, но тяхната ефективност не е достатъчно задоволителна.

Какви рискове крие лечението с антималарици (лекарства, използвани за лечение на малария)?

Какви рискове крие лечението с антималарици?

Всеки медикамент крие определени рискове от изява на нежелани ефекти, като роля играят индивидуалните особености на пациента, неговото здравословно състояние, наличието на подлежащи заболявания, прием на други медикаменти, наличие на алергии и други.

Най-често наблюдаваните странични ефекти при лечението с антималарийни лекарства включват:

 • главоболие
 • диария
 • болка в корема, дискомфорт
 • сърбеж, обрив по кожата
 • гадене с или без повръщане

Тези общи нежелани ефекти могат да възникнат при всеки един от медикаментите, но има някои странични реакции, които са по-характерни само за отделни представители.

Така например използването на доксициклин се асоциира с повишена чувствителност към слънчевата светлина (фотосенсибилизация) и не се препоръчва при лица с чернодробни увреждания (води до хепатотоксичност при дългосрочна употреба), при малки деца и подрастващи, поради отлагането му в костите и зъбите.

Мефлоквин може да доведе до замайване, нарушение на съня (безсъние, кошмарни съновидения), тревожност, депресивни епизоди, паник атаки, халюцинации, като употребата му не се препоръчва при лица с епилепсия, психични и личностови разстройства, чернодробни увреждания, както и фамилна анамнеза за наличие на член от семейството с психична и личностова патология.

Хидроксихлороквин от своя страна при употреба в по-високи дози крие риск от отлагане в окото, увреждане на ретината, съответно увреждане на зрението до тежки, необратими усложнения.

Не се препоръчва употребата им при доказана свръхчувствителност към някои от лекарствата или допълнителните съставки в медикаментите, поради сериозен риск от тежка алергична реакция, протичаща със задух, оток на лицето, устните, езика, сърдечно-съдови и бъбречни усложнения.

Едновременната употреба на лекарства за лечение на малария с някои други медикаменти (лекарства, използвани в терапията на сърдечно-съдовите, автоимунните, инфекциозните и някои други заболявания) крие риск от нежелани лекарствени взаимодействия, водещи в крайна сметка до промяна на тяхната ефективност и безопасност.

Всяка промяна в терапевтичния план е необходимо да се съгласува със специалист, като самоволното увеличение или намаление на дозата на лекарствата, честотата на прием и продължителността на лечебния курс крие непредвидими ефекти и обрича лечението на провал.

Винаги следвайте стриктно указанията на лекуващия ви лекар и при съмнения и въпроси не се притеснявайте да се обърнете към него за съвет и разясняване.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Антималарици

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://emedicine.medscape.com/article/221134-medication
https://www.nhs.uk/conditions/malaria/treatment/
https://en.wikipedia.org/wiki/Antimalarial_medication
https://www.uptodate.com/contents/antimalarial-drugs-an-overview
https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/antimalarial-drugs-for-rheumatoid-arthritis
http://www.who.int/malaria/areas/drug_resistance/overview/en/
https://www.mmv.org/malaria-medicines/history-antimalarials
https://www.aviva.co.uk/health-insurance/home-of-health/medical-centre/medical-encyclopedia/entry/antimalarial-drugs/
http://www.therapeutique-dermatologique.org/spip.php?article1895
http://www.actasdermo.org/en/antimalarials-in-dermatology-mechanism-action/articulo/S1578219014000377/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияСнимкиБотаникаНовиниЛюбопитноИзследванияНормативни актовеЗдравни съветиИнтервютаКлинични пътекиХранене при...ЛайфстайлСпортСоциални грижиОрганизацииАлт. медицинаТестовеВидеоМикробиологияДиетиСпециалистиНаправления в медицинатаПсихологияЗаведенияАнкетиГеографияЛичности