Начало Медицинска енциклопедия Лечения Антималарици

Антималарици

Антималарици - изображение

Лечението и профилактиката на малария се извършва с антималарици.

Маларията е трансмисивна протозойна инфекция, която се причинява от четири вина плазмодии - Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malarie и Plasmodium flaciparum. Развива се след ухапвания със заразени женски комари от рода Anophеles.

Заболяването се характеризира с циклични температурни пристъпи през 48 или 72 часа, развитие на анемия и увеличаване на черния дроб и слезката.

При ухапване от инфектиран женски комар в тялото на човека попадат спорозоити, които с кръвта се пренасят до черния дроб, където се размножават и се превръщат в тъканни шизонти. В следващия стадий те навлизат в еритроцитите.

Според действието върху различните фази от жизнения цикъл на маларийните плазмодии антималарийните лекарства се разделят на:

 - Лекарства, подтискащи развитието на шизонтите в черния дроб

 - Лекарства, подтискащи развитието на шизонтите в еритроцитите

Антималариците, които се използват за лечение на малария са:

  • Хинин (Chinine) е лекарство, които въздейства на шизонтите в еритроцитите на всички маларийни плазмодии. Дозата за лечение на малария е 1г на 8 или 12 часа.
  • Хлорквин - също въздейства на еритроцитните шизонти, използва се в острата фаза, също така и за профилактика.
  • Периметамин (Pyrimetamine) - ефикасен е за тъканните форми, действието му настъпва бавно и за това не е подходящ за лечение на остри маларийни пристъпи.
  • Доксицилин (Doxycylin) - антибиотик от групата на тетрациклините


Някои антималарици особено хлороквин и хидроксихлороквин също се използват при лечение на ревматоиден артрит и лупус.

0.0, 0 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Антималарици

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияБотаникаЛеченияЛюбопитноНовиниМедицински изследванияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлАлтернативна медицинаДиетиНормативни актовеОрганизацииСпециалистиТестовеКлинични пътекиНаправления в медицината