Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за малария

Изследване за малария

Изследване за малария - изображение

Изследването за малария е кръвен тест, с който се доказва причинителя на заболяването в човешкия организъм.

Маларията е остро протичащо протозойно заболяване, характеризиращо се с пристъпи на треска и фебрилитет, периодично повтарящи се през определен период от време в зависимост от вида на причинителя, анемия и хепатоспленомегалия. Причинителите на маларията са едноклетъчни паразити от род Plasmodium. В човека заболяване предизвикват 4 вида плазмодии: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale и Plasmodium malariae.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване за малария се прави при пристъпи на треска и фебрилитет, повтарящи се през определен период и епидемиологични данни за пребиваване в страни с тропически и субтропически климат.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изследването за малария не изисква специална предварителна подготовка.

Метод на провеждане на изследването:

Изследването за малария се извършва в паразитологична лаборатория и включва редица лабораторни изследвания – хематологични, биохимични и паразитологични, като решаваща роля има доказването на маларийните паразити в периферната кръв.

При теста за малария кръв се взема от безименния пръст или от ушната висулка, може да се вземе и венозна кръв с антикоагулант по всяко време, независимо дали болният има температура.

Първата капка се избърсва със сух памук, а от следващите се подготвят препарати – дебели капки кръв и натривки на предметни стъкла. След това препаратите се оцветяват с боята на Романовски – Гимза.

Започва се с микроскопиране на препарат дебела капка кръв, тъй като в нея количеството на кръвта е значително по-голямо, еритроцитите са лизирани и възможността да се открият паразитите е по-голяма. Недостатък на този метод е, че след лизирането на еритроцитите, пръстеновидните форми останали извън тях се деформират и диференцирането е по-трудно.

Видовата диагноза на маларията се поставя при микроскопиране на кръвна натривка, в която паразитите са в еритроцитите и може да се определи вида им.

Интензивността на паразитемията в периферната кръв се определя в препарат дебела капка кръв по броя на паразитите на зрително поле: 1-10 в 100 зрителни полета съответстват на 5-50 паразита в 1мкл кръв. Друг начин за определяне на паразитемията е според броя на паразитите, намиращи се на 200-500 левкоцита, с последващо изброяване на левкоцитите в 1мкл.

Изследване за малария с молекулярно-биологични методи – с PCR (полимеразна верижна реакция) може да се извърши видова дифенциация на морфологично близките видове P.vivax и P.ovale.

Имунологични методи – РИФ, ELISA се прилагат при масови скринингови сероепидемиологични изследвания и при трудни в диагностично отношение случаи.

бърз тест за маларияДиагнозата на заболяването значително се улеснява с експресните методи за доказване на малария – имунохроматографски методи, които се базират на откриване на специфични биохимични субстанции, синтезирани от маларийните паразити в кръвта на опаразитения човек. При бързия диагностичен тест (Malaria Rapid Diagnostic Tests) най-често се използва P.falciparum лактат дехидрогеназа, който спомага да се отдеференцират P. falciparum от другите по-малко вирулентни плазмодийни видове.

При имунохроматографските бързи тестове за доказване на малария най-често се използват тест-лентички и резултатите се отчитат след 15 минути. Тези бързи диагностични тестове представляват полезна алтернатива на микроскопията в ситуации, когато няма условия да се направи микроскопична диагноза или извършването и ще отнеме повече време. В допълнение, всички положителни проби от бързия диагностичен тест за малария, в последствие подлежат на микроскопия. Микроскопията е необходима за определяне на вида на маларията и също така за количествено определяне на броя на инфектираните червените кръвни клетки, който е важен прогностичен фактор.

Какво ще усещате по време на изследването?

При вземане на кръв за изследване на малария може да усетите леко убождане.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Изследването за малария не е свързано с усложнения.

Резултати от проведеното изследване:

При изследването за малария в периферната кръв на болния се откриват паразити в различен стадий на развитие в еритроцитите. Особеностите на маларийните паразити според стадия на развитие са: млад трофозоит, амебовиден трофозоит, зрял трофозоит, млад шизонт, гаметоцити.

За диференцирането на вида малариен плазмодий, освен морфологичните белези на самия паразит има значение и промяната на еритроцита. При заразяване с P.vivax и P.ovale еритроцитите са уголемени, с променена форма, наблюдават се гранулации.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не се споменават контраиндикации за провеждане на тестовете за малария.

4.6, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛеченияКлинични пътекиОрганизацииПатологияФизиологияХранене при...Алт. медицинаСпортЗдравни съветиНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаМикробиологияДиетиСпециалистиНормативни актовеТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиЗаведения