Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Кръвна натривка

Кръвна натривка

Кръвна натривка - изображение

Морфологичното изследване на клетките костния мозък и периферната кръв заема централно място в клиничнолабораторната диагностика на кръвните заболявания. От изключителна важност са методите, които се прилагат за получаване на клетъчен материал, годен за морфологична (цитологична) оценка.

Изследването на морфологията на клетките от периферната кръв се осъществява посредством кръвна натривка, която трябва да е добре направена и оцветена.

 

 

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Кръвна натривка се прави с цел изследване на броя и структурата на кръвните клетки, най-често при съмнение за кръвно заболяване.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Дали се налага подготовка за изследването и каква точно зависи от това, с каква цел се прави кръвна натривка.

 

Метод на провеждане на изследването:

За приготвяне на кръвна натривка се използва капилярна или венозна кръв. Капката кръв се разстила равномерно, като за целта се използват две добре почистени предметни стъкла. Кръвта задължително се размесва с антикоагулант (вещество, което пречи на кръвта да се съсири, например натриев цитрат) преди да се нанесе на предметното стъкло.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да се усети убождането от ланцета или иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете за получаване на усложнения при вземане на кръв за изготвяне на кръвна натривка са минимални.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на кръвна натривка под микроскоп дава възможност да се изброят формените елементи (клетките) на кръвта, да се установи дали има нарушения в тяхната морфология, характерни за някои заболявания на кръвта (левкемии, сърповидно-клетъчна анемия, микросфероцитоза и др.), да се установи присъствието на атипични клетки и др. Следователно кръвната натривка има изключително голямо значение за лабораторната диагноза на редица доброкачествени и злокачествени заболявания на кръвта.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма причина да не се направи кръвна натривка, когато тя е необходима.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияФизиологияЗдравни съветиСпортНовиниСпециалистиСнимкиЛюбопитноИсторияЗаведенияХранене при...ПатологияАлт. медицинаЛеченияНормативни актовеЛайфстайлБотаникаНаправления в медицинатаОрганизацииДиетиКлинични пътекиПсихологияСоциални грижи