Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други некротизиращи васкулопатии Тромботична микроангиопатия

Тромботична микроангиопатия МКБ M31.1

Тромботична микроангиопатия МКБ M31.1 - изображение

Към тромботична микроангиопатия спада тромботична томбоцитопенична пурпура. Това е рядко заболяване, което се характеризира с образуване на множество микроскопични съсиреци в малките кръвоносни съдове. Тези микротромби могат да доведат до увреждане на различни органи, като бъбреци, сърце или мозък. Преди ерата на ефективното лечение на заболяването с плазмафереза, смъртността достигала 90%. Днес с прилагането на модерните методи на лечение, честотата на смъртните случаи е снижена до 10%.

Тромботична микроангиопатия може да бъде разделена основно на 2 групи в зависимост от причините за възникване на заболяването - идиопатична и вторична. Идиопатичната форма се среща във всички възрасти и се предизвиква от образуването на антитела срещу металопротеинази, отговорни за разпада на фактора на  von Willebrand, който играе основна роля в процеса на кръвосъсирване. Вторичната тромботична томбоцитопенична пурпура може да се дължи на ракови заболявания, трансплантация на костен мозък, бременност, употреба на някои лекарства (ацикловир, хинин, оксиморфон, клопидогрел, празугрел, тиклопидин, циклоспорин, митомицин, такролимус, интерферон алфа, естрогени, контрацептово и други), ХИВ-инфекция и други.

Признаците и симптомите на тромботична микроангиопатия включват пурпура, анемия, халюцинации, странно поведение, инсулт, главоболие, бъбречна недостатъчност, треска и други. Заболяването може да започне с общо неразположение, главоболие и понякога разтройство. Болните често забелязват поява на синини по тялото, кървене от венците, или други прояви на нарушено кръвосъсирване.

Диагнозата тромботична микроангиопатия след снемане на подробна анамнеза, извършване на подробен физикален преглед и извършване на някои лабораторни изследвания. В диференциално-диагностичен план трябва да се има предвид хемолитичен уремичен синдром.

Лечението на тромботична микроангиопатия е главно чрез плазмофереза. Някои пациенти с рефрактерна или рецидивираща тромботична микроангиопатия  могат да приемат и някои имуносупресивни медикаменти като преднизолон, винкристин, циклофосфамид, ритуксимаб и други. Спленектомията може да бъде показана в някои случаи.

3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки