Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Фибриноген

Фибриноген

Фибриноген - изображение

Фибриногенът е фактор (фактор I) на кръвосъсирването. Представлява протеин, продуциран от черния дроб. Обикновено, когато се нарани тъкан или кръвоносен съд, започва процес, наречен хемостаза, за да се формира запушалка, която да спре кървенето. Малки кръвни телца, наречени тробмоцити биват привлечени към мястото на нараняването, където се слепват и започва каскадата на кръвосъсирване с активиране на факторите един след друг. Малко преди завършването на процеса, разтворимият фибриноген е превърнат в неразтворими фибринови нишки. Тези нишки образуват фибринова мрежа на мястото на нараняването, която заедно с кръвни клетки формира стабилна бариера, спираща загубата на кръв и оставаща на мястото докато заздравее нараняването.

Има два вида изследване за фибриноген:

  • Изследване на активността на фибриногена - измерва времето, което е необходимо,за да се получи стандартно количество фибрин в плазмата. Това проследява функцията на финриногена, свойството му да се превръща във фибрин. Необходимото време пряко корелира с количеството активен фибриноген. Забавеното време на съсирване може да се дължи на недостатъчно количество на фибриноген или на дисфункционален фибриноген.
  • Фибриногов антигенен тест - използва фибриноген антитяло, което да се свърже с фибриногена в кръвна проба. Този вид тест позволява определяне на количеството на фибриногена, но не и на активността му.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на фибриноген може да послужи при пациенти, при които има продължително кървене, тромбоза или абнормални резултати от изследване на протромбиново време. Също така тестът може да се направи при хора, които имат симптоми или са в процес на лечение на ДИК (дисеминирана интравазална коагулация, дисеминирано вътресъдово съсирване) или абнормална фибринолиза (разграждане на фибрина). Фибриноген се изследва при пациенти с проблемно кръвосъсирване, за да се определи дали проблема е в недостатъчен или нефункционален фибриноген.

В някои случаи изследването на фибриноген се използва за оценка на риска при кардиоваскуларни (сърдечно-съдови) болести.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Специална подготовка за изследването не е необходима.

 

Метод на провеждане на изследването:

Взема се кръвна проба от вена на ръката. В някои случаи, най-вече в педиатричната практика кръв за изследване може да се вземе от пръст или пета на новородено чрез убождане с ланцет.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Леко неприятно усещане се появява при убождането от иглата или ланцета.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете от възникване на усложнения при вземането на кръвна проба са незначителни. Все пак при удължено време на съсирване, както е в случая и времето на кървене ще бъде удължено, но това не представлява особен риск.

 

Резултати от проведеното изследване:

Нормални резултати от теста за фибриноген обикновено отразяват нормална способност за кръвосъсирване. Значително понижение на активността на фибриногена обикновено означава недостатъчност или дисфункция. Ниските стойности, измерени при изследването означават, че организма не може да формира стабилна кръвна запушалка. Хронично ниските стойности може да са резултат от вродено (афибриногенемия или хипофибриногенемия) или на придобито състояние (крайна фаза на чернодробно заболяване или сериозно недохранване). Много ниските стойности често се свързват с повишена консумация на фибриноген, каквато има при ДИК. Понижени нива на фибриноген може да се появят също след бързо преливане на голям обем кръв.

Фибриногенът е острофазов белтък, което означава, че нивата могат да се покачат рязко при състояния на възпаление или тъканна увреда. При високи нива на фибриноген се повишава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма контраиндикации за извършване изследването на фибриноген.

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаЛеченияСнимкиНовиниСпециалистиЗаведенияПатологияАлт. медицинаФизиологияХранене при...Направления в медицинатаИсторияОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлСпортДиетиПсихологияСоциални грижи