Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Протеин S тест

Протеин S тест

Протеин S е витамин К зависим антикоагулантен (противосъсирващ) протеин, открит за първи път в Сеатъл, през 1979 година, оттам е и наименованието “S”. Основната функция на протеин S е като кофактор в активацията на протеин С и неговите субстрати, недостигът му се асоциира с тромбози.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Недостигът на протеин S може да бъде наследствен унаследява се автозомно доминантно, но тромбози се наблюдават и при хетерозиготи.

Или придобит при чернодробни заболявания или недостиг на витамин К. Недостигът на протеин S обикновено клинично се изявява с венозна тромбоза: като дълбока венозна тромбоза, тромбофлебит, или белодробен тромбоемболизъм.

Форма на изява при бременни може да бъде загуба на плода. Венозната тромбоза на долните крайници се характеризира с обичайните симптоми, подуване и дискомфорт, зачервяване, промяна в цвета на кожата. Фамилната история за тромбоза е важна и трябва да се обръща внимание при пациенти с тромбози. Тромбоза в ранна възраст преди 55 години или рецидивираща такава също може да предполага недостиг на протеин S.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждане на протеин S тест може да е необходима предварителна подготовка от спиране на противосъсирващото лечение ако състоянието на пациента позволява.

Метод на провеждане на изследването:

Недостатъчност на протеин S се доказва с лабораторни тестове, за протеин S антиген и за функционална активност.
Тест за протеин S антиген

Лабораториите използват ELISA метод, за да тестват протеин S антиген, като тотален или свободен протеин. Само свободната форма на протеин S има функционална активност.

Функционален протеин S тест

Изследванията за функционален протеин S са индиректни и се основават в удължаване времето на образуване на кръвен съсирек. Този тест е труден за извършване и е неточен, поради което не се препоръчва.

Какво ще усещате по време на изследването?

Пациентът на усеща дискомфорт по време на изследването.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Риск от нов съдов инцидент има ако се преустанови противосъсирващата терапия преждевременно, за да се проведе теста.

Резултати от проведеното изследване:

  • При мъже нормално е над 73 U/dL
  • При жени нормално е над 63 U/dL

Основавайки се на измерванията на протеин S учените са определили три фенотипа на протеинова недостатъчност:

  • Тип I се основава на понижението на тоталния и свободния протеин S (количествена недостатъчност).
  • Тип II се характеризира с нормални нива на двете фракции, но с намалена активност (функционална недостатъчност).
  • Тип III се характеризира с ниски нива на свободния протеин S, докато плазмената концентрация на тоталния е нормална.

Недостатъчност от тип II е рядка, докато I и III тип се срещат по-често. Между тип I и III няма разлика в клиничната картина и при двата типа нивото на свободния протеин S е ниско. При пациенти, които са носители на дефекта и са асимптомни не трябва да се допуска съдов инцидент. Тези пациенти трябва да избягват лекарства, които предразполагат към тромбози, включително и орални контрацептиви. Ако е налице хирургична или ортопедична травма, важно е да се приложи антикоагулантна терапия. При бременност се препоръчват профилактика с хепаринови медикаменти. Лечението трябва да започне през втори триместър и да продължи до 4-6 седмици след раждането.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Протеин S тест не трябва да се провежда поне 10 дни от съдовия инцидент или докато пациента приема орални антикоагуланти.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаКлинични пътекиЛеченияСнимкиНовиниСпециалистиЗаведенияПатологияАлт. медицинаФизиологияХранене при...Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеСпортДиетиПсихологияСоциални грижи