Начало Медицинска енциклопедия Лечения Натриев валпроат

Натриев валпроат

Натриев валпроат - изображение

Широкоспектърен антиепилептичен медикамент. Неговият главен механизъм на действие е засилване на задръжните процеси чрез увеличаване на съдържанието на ГАМК (гама-аминомаслена киселина) в засегнатите мозъчни структури.

Показания за приложение:

- първично генерализирана епилепсия, специфични синдроми - синдром на West, синдром на Lennox - Gastaut

- парциална епилепсия с или без вторична генерализация

Определянето на дневната доза зависи от възрастта и телесното тегло на пациента.

Натриев валпроат не бива да се употребява при свръхчувствителност към медикамента и при наличие на чернодробно заболяване - остър или хроничен хепатит.

Валпроевата киселина може да причини сериозно увреждане на черния дроб, особено през първите 6 месеца от лечението. Децата са особено изложени на риск, затова през първите няколко месеца от лечението с натриев валпроат се налага контрол на чернодробната функция чрез провеждане на тестове - проследява се протромбиново време и други параметри. Когато то е ниско, в комбинация с намаление на фибриноген и други фактори на кръвосъсирването, най-често лечението се преустановява.

За повече информация прочетете:

Освен извършването на редовни прегледи и лабораторни тестове, в домашни условия пациентът трябва да се наблюдава и за симптоми на увреждане на черния дроб, като:

  • пожълтяване на кожата и очите,
  • оток на лицето,
  • загуба на апетит,
  • общо чувство на отпадналост,
  • повръщане.

Ако има съмнения за проблеми с черния дроб, веднага се свържете с екип на спешна помощ!

Не се препоръчва едновременната употреба на натриев валпроат и салицилати, поради възможна хепатотоксичност. При пациенти с бъбречна недостатъчност се налага много често намаляване на дозировките.

Прием на валпроат по време на бременност

Приемането му по време на бременност изисква преценка от лекуващ лекар невролог, тъй като има тератогенен ефект и е рисков фактор за развитие на вродени аномалии.

4.1, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Натриев валпроат

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаникаЗдравни съветиИсторияХранене при...Клинични пътекиОрганизацииМедицински изследвания