Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на епилепсия

Алтернативно лечение на епилепсия

Алтернативно лечение на епилепсия - изображение

Епилепсията е термин, използван, за да обхване различни видове припадъци, причинени от ненормална електрическа активност в мозъка. Припадъците (наричани също конвулсии) са най-характерният симптом на епилепсията, но това не означава, че всеки припадък се дължи на епилепсия.

Какви са предполагаемите причини за поява на епилепсия?

причини за епилепсияПристъпи на епилепсия могат да бъдат предизвикани от много добавки, често откривани в преработените храни. Известно е, че аспартамът може да индуцира гърчове. Две основни съставки на аспартама включват фенилаланин и аспаргинова киселина. Аспаргиновата киселина е ексцитотоксин, който предизвиква свръхвъзбуда на нервите, което води до тяхното изтощение и смърт. Избягвайте продуктите, на чиито опаковки е обозначено „без захар“, тъй като те често съдържат аспартам.

Друга предполагаема причина е цинков дефицит. Според, изследване, публикувано през 1990 година, недостигът на цинк може да провокира епилептичен гърч и, съответно, може да бъде предотвратен с адекватна добавка на цинк. Много от страдащите от епилепсия отбелязват значителни подобрения в състоянието си с приема на цинкови добавки.

Как се лекува епилепсия?

Стандартната медицинска терапия на епилепсия може да се състои в прием на антиепилептични медикаменти, психологическа терапия или мозъчна операция. Но тези средства невинаги са подходящи и ефективни при всички, а имат и немалко странични ефекти.

Какво алтернативно лечение може да се приложи при епилепсия?

Алтернативни средства от билки и витамини, до акупунктура и биофийдбек, често се оказват изключително ефективни начини за облекчаване на симптомите. Все още обаче, съществуват малко доказателства за цялостния ефект от природните лечения спрямо конвенционалната медицина. Някои алтернативни терапии могат да се прилагат като допълващ план на лечение, но обезателно трябва това да е обсъдено с лекуващия лекар. Предложените алтернативни средства за лечение не могат да заместят конвенционалното лечение изцяло, но могат значително да облекчат и намалят честотата на пристъпите, без това да е свързано със сериозни странични ефекти.

Билки при епилепсия

Лечебна дилянка

чай от лечебна дилянкаБилката Лечебна Дилянка е популярно анти-спастично средство в германия и Русия. В Америка, тя е по-известна със седативния си ефект, но също така има и антиконвулсивно действие. Важно е да се отбележи, че тази билка трябва да се приема изключително внимателно при епилепсия, тъй като високите дози имат силно изразен седативен ефект!

 

Кава кава

кава каваТази билка съдържа nuciferine - алкалоид, който има свойството да потиска спонтанната двигателна активност, антиспастично и леко седативно действие. Кава-кава има отпускащо действие и е добре да се приема вечер, преди лягане.

 

Превара и индиански тютюн

Традиционно използвани билки при гърчове, припадъци и тремор. Въпреки че, е имало няколко официално изследване по отношение на тяхната ефективност. Смята се, че преварата има успокояващо действие, докато индианският тютюн отпуска мускулите.

Други, често използвани билки за лечение на епилепсия са:

Докато някои билки могат да помогнат, то други трябва да бъдат избягвани. Такива са Гинко билоба и жълт кантарион (може да взаимодейства с лекарствата срещу епилепсия). Трябва да се внимава с билките кава-кава, пасифлора и високи дози лечебна дилянка (може да се увеличи седативния ефект), чесън (може да увеличи лекарствените нива), лайка (може да удължи ефекта на лекарствената терапия).

Диета

кетогенна диетаНякои промени в диетата също може да намалят припадъците при епилепсия. Добре позната е кетогенната диета, която се фокусира върху консумацията на храни с високо съдържание на мазнини и намалено съдържание на въглехидрати и белтъчини. Този вид модел за хранене се приема като добър метод за намаляване на припадъците, въпреки че не е установена точният механизъм за това.

Наскоро са проучвани и други диетични терапии, включващи модифицирания режим на диетата на Аткинс и диета с нисък гликемичен индекс. Тъй като тези диети позволяват консумация на широк кръг от храни, те са лесни за следване и приложение. Често терапията чрез диета се препоръчва при деца, които не са подходящи за хирургична интервенция и такива, които са опитали два или повече антиепилептични лекарства, но без успех. Те не работят при всички деца, но понякога могат да са много ефективни.

Препоръчително е да се избягват всички „бели“ продукти, включително бяла захар, бяло брашно, готварска сол и бял ориз. Пийте изворна вода и се хранете балансирано, с органични плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и по възможност домашен хляб.

Витамини и добавки

Понякога, припадъците при епилепсия са свързани с недостиг на някои витамини, в резултат на наследствено метаболитно нарушение. В тези случаи, допълнителният прием на липсващия витамин предотвратява припадъците и нормализира мозъчната активност. Често установявани са дефицит на пиридоксин, биотинидаза и фолиева киселина. В тази ситуация, добавката на витамини е част от конвенционалната терапия. В други случаи, някои антиепилептични лекарства водят до намаляване нивата на някои витамини в организма. Например, валпроат, може да намали нивата на карнитин в организма.

Витамините могат и да допълват лечението на епилепсия. Наред със здравословната диета, те могат да помогнат за намаляване на пристъпите на епилепся. Най-често използваните са витамин В6, фолиева киселина, витамин Д и витамин Е.

Витамин Е. Смята се, че витамин Е оказва влияние върху невротрансмитерните системи в мозъка. Някои проучвания показват, че той е от полза за намаляване на припадъците, докато други не са показали този ефект. Нужни са допълнителни проучвания.

Магнезий

храни богати на магнезийМагнезият е жизненоважен елемент в терапията на епилепсия и мнозина смята, че именно недостигът му има отношение за появата на епилептични припадъци. Много хора избират да си набавят допълнително количество магнезий, използвайки английска сол (магнезиев сулфат), но това не е най-добрата опция, тъй като по принцип английската сол може да съдържа примеси (с изключение на някои търговски фирми, предоставящи напълно пречистена английска сол от хранителен клас. Подходяща алтернатива за доставяне на магнезий са хранителни добавки и естествени хранителни източници, като бадеми, кашу, фъстъци, риба и спанак. Въпреки това, прекомерното количество магнезий може да повлияе нивата на други важни минерали, затова се консултирайте с лекаря си относно дозировката!

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който се синтезира в епифизната жлеза и е отговорен за биологичната регулация на съня и бодърстването. Той е изтъкван като вещество забавящо стареенето, средство подпомагащо съня и антиоксидант. Що се отнася до епилепсия, едно проучване показва, че мелатонинът може да намали честотата на гърчове при деца. Една от теориите за това е, че подобрява съня и по този начин намалява риска от припадъци, дължащи се на преумора.

Съществуват и проучвания, според които мелатонинът може да увеличи припадъците, поради което са необходими допълнителни изследвания, за да бъде окончателно потвърден ефекта и безопасността му в терапията на епилепсия.

Контрол на ума и други алтернативни лечения

Някои хора се опитват да контролират мозъчната си дейност така, че да намалят честотата на пристъпите. Теорията е, че, ако може да се открият симптомите на предстоящ припадък, това може да помогне той да бъде предотвратен. Според Медицинския център „Лангон" към Нюйоркския университет (NYU Langone Medical Center), някои пациенти усещат симптоми около 20 минути преди припадъка. Други може да усетят симптомите в продължение на няколко дни. Най-често тези симптоми включват повишена тревожност, депресия, умора, главоболие.

Методите за самоконтрол се използват за предотвратяване или намаляване на интензивността на припадъка, след като той е настъпил. Подходящи методи за това са медитация, разходка, увличане в работа, вдишване на силна миризма, буквално казване „НЕ“ на припадъка. Често тези техники се оказват ефективни, но проблемът е, че все още не съществува единна техника и няма гаранция, че ще работи всеки път.

Акупунктура и хиропрактика са лечения, които също се разглеждат като подходящи алтернативи.

акупунктура при епилепсияТочният механизъм по който акупунктурата помага не е установен, но древните китайски лечители са я използвали успешно за лечение на хронична болка и редица други медицински проблеми. Чрез въвеждане на фини игли в определени части на тялото, практикуващите помагат на тялото да се самолекува. Акупунктурата може да промени мозъчната дейност по такъв начин, че да намали пристъпите.

Манипулациите в областта на гръбнака при хиропрактиката също могат да помогнат на организма да се самоизлекува, но както и акупунктурата, все още не е доказан като ефективна форма за излекуване на епилепсия.

Биофийдбек

биофийдбек при епилепсияБиофийдбек е метод, използващ релаксация или изображения, за контрол на някои телесни функции като дишане, пулс и кръвно налягане. Практикуващият биофийдбек измерва тези функции посредством електроди и те се визуализират на монитор.

Като метод за самоконтрол, биофийдбек включва промяна в мозъчните вълни с помощта на електрически сензори. Обикновено, практикуващият описва стресова ситуация и след това учи пациента на различни техники, посредством които да овладее реакциите си към стреса. Пациентът може да види на монитора разликите между реакцията към стреса и спокойните ситуации. След това, може да използва усвоените техники за релаксация, за да се чувства по-спокоен и да контролира тези промени.

Биофийдбек доказано помага при хора с високо кръвно налягане, мигрена и болка, но все още не са достатъчни резултатите, за да се потвърди ефективността при контрол на припадъците. Въпреки това, пациентите, при които епилепсията има връзка със стресов фактор и повишена тревожност може да се възползват от тази терапия.

За подлагането на тази терапия е нужно да потърсите помощ от обучен физиотерапевт!

Йога

йога срещу епилепсияЙогата е древна система за медитация и релаксация, при която посредством специални пози и упражнения се насърчава контрола на ума и тялото. В качеството си на начин за намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията, йогата е била проучена като метод за намаляване на припадъците при епилепсия. Няколко проучвания са установили, че припадъците при практикуващите йога са били намалени, спрямо контролната група, но все още са необходими допълнителни изследвания.

Забележка! Понякога може да е нужно да се опитат различни методи на лечение, докато се открие този, който работи най-добре! Консултацията с невролог е най-добрият източник на информация, относно терапията и грижите за пациента при епилепсия! Мозъкът е сложна мрежа! Всеки случай на епилепсия е различен и гърчовете варират по тежест и честота. Не предприемайте, каквото и да е средство или форма на терапия, преди да сте обсъди това с лекуващия лекар!

Източници:
http://www.healthline.com/health
http://healthwyze.org/reports
http://www.naturalalternativeremedy.com
http://www.aboutkidshealth.ca/en/resourcecentres/epilepsy

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаИзследванияЗдравни съветиНовиниХранене при...ИсторияКлинични пътекиОрганизацииЛайфстайлСпециалистиПсихологияИнтервютаСпорт