Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Екстрапирамидни и други двигателни нарушения Други екстрапирамидни и двигателни нарушения Миоклонус

Миоклонус МКБ G25.3

Миоклонус МКБ G25.3 - изображение

В рубриката миоклонус се включва миоклонус, предизвикан от лекарствени средства.

Миоклонусът представлява неврологичен синдром, съпътстващ различни състояния. Характеризира се с внезапни, резки, кратки, неволеви движения, засягащи определен мускул или мускулна група.

Етиологията на състоянието е свързана със страничен ефект от лечението с някои медикаменти - серотонинергични лекарства, които могат да причинят серотонинергичен синдром, антиконвулсанти, допаминови агонисти и антагонисти, невролептици, анестетици (етомидат и пропофол) и други.

Фармакологичните механизми, отговорни за този неблагоприятен ефект, не са добре проучени. Възможно е повишено серотонинергично предаване. При анестетиците е налице „доброкачествен миоклонус”, който е в резултат на намалено инхибиране на мозъчната сигнализация.

Клиниката на миоклонус, предизвикан от лекарствени средства се характеризира с внезапни, резки, кратки, неволеви движения, причинени от мускулни контракции - положителен миоклонус, или релаксации - отрицателен миоклонус. Движенията са бързи, с по-кратка продължителност от хореичните, обикновено са асиметрични, засягат крайниците. При участие на мускулите на лицето, гърлото и езика има нарушение на говора и гълтането, а при засягане на очедвигателните мускули – симптом, подобен на нистагъм, протичащ с бързи, резки, непостоянни, най-вече хоризонтални движения на очните ябълки - опсоклонус или "танцуващи очи". Симптомите се засилват от стрес и емоция.

Диагнозата миоклонус се поставя след преглед от невролог, физикално и инструментално изследване. Анамнезата следва да е обстойна и да се установи връзка с приема на рисков медикамент и началото на оплакванията. Диагнозата обикновено е по метода на изключването.

Лечението се състои в прекъсване приема на медикамента или неговата замяна с друг. Необходима е консултация със специалист, тъй като някои медикаменти не бива да бъдат спирани, а при други е необходимо постепенно намаляване на дозата. Рядко се налага фармакологично лечение.

Прогнозата е добра - симптомите обикновено отзвучават при спиране на терапията, но в някои случаи клиниката може да персистира.

3.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Миоклонус МКБ G25.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Миоклонус МКБ G25.3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия