Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Хаптоглобин

Хаптоглобин

Хаптоглобин - изображение

Изследването измерва количеството на хаптоглобин в кръвта. Хаптоглобинът представлява протеин, продуциран от черния дроб. Той се прикрепя към хемоглобина, образувайки комплекс, който се извежда от циркулацията от черния дроб, където се разрушава, позволявайки на организма да използва съдържащото се в него желязо. Когато се разрушават голям брой червени кръвни клетки, кръвните нива на хаптоглобин временно се понижават, заради повишената му употреба за улавяне на освободения при разрушаването на клетките хемоглобин*.

*Хемоглобинът е желязосъдържащ пигмент, който се съдържа в еритоцитите и придава червения им цвят. Той е отговорен за снабдяването на тъканите с кислород и изнасянето на въглеродния диоксид. При разрушаване на клетките се освобождава в кръвообращението.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Определянето на нивата на хаптоглобин се използва главно за засичане и проследяване на хемолитична анемия и разграничаването й от анемия, предизвикана от други причини. Този тест, обаче, не може да се използва, за да се установят причините за хемолизата.

Хаптоглобиновият тест може да се използва заедно с изследване на лактат дехидрогеназа, ретикулоцити и кръвна натривка при ниски стойности на еритроцити, хемоглобин и хематокрит.

Също така заедно с директен антиглобулинов тест може да се използва при подозрение за трансфузионна реакция (когато след преливане на кръв започва разрушаване на еритроцити, причинено най-често от различния антигенен строеж на мембраната на еритроцитите от различните кръвни групи).

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима подготовка за теста.

 

Метод на провеждане на изследването:

Кръвната проба се взема чрез вкарване на игла във вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да се получи леко неприятно усещане когато иглата пробива кожата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете от усложнения не са съществени. Възможно е да се получи малък хематом (кръвоизлив), възпаление на вената (флебит) и продължително кървене (при определени условия, най-често употреба на медикаменти като варфарин, синтром, аспирин и др. за забавяне на съсирването).

 

Резултати от проведеното изследване:

Когато са налице понижени нива на хаптоглобин, заедно с високи ретикулоцити (незрели еритроцити) и понижени еритроцити, хемоглобин и хематокрит, то най-вероятно пациента има някаква степен на хемолитична анемия в разрушаване на червени кръвни клетки в циркулацията (т. нар. вътресъдова хемолиза).

При нормални нива на хаптоглобин и повишени ретикулоцити, вероятно еритроцитите се разрушават в някой орган като слезка (далак) или черен дроб (извънсъдова хемолиза). В тези случаи хемоглобина не се освобождава директно в кръвообращението и няма повишена консумация на хаптоглобин, чиито нива са нормални.

Ако нивата на хаптоглобин и ретикулоцитния брой са нормални, то анемията не е причинена от разрушаване на еритроцити.

Когато хаптоглобина е намален без никакви признаци за анемия, то най-вероятно черният дроб не го произвежда в достатъчни количества. Това може да значи чернодробно заболяване, въпреки че хаптоглобин обикновено не се използва за изследване на черния дроб.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Някои състояния могат да повлияят резултатите от изследването. Такива са:

  • Наличие на възпалителен процес (хаптоглобина се счита за острофазов протеин - повишава се по време на инфекция)
  • Кръвозагуба, бъбречна или чернодробна дисфункция
  • Прием на медикаменти като изониазид, стрептомицин, контрацептиви и др.
0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаЗаведенияСнимкиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ИсторияФизиологияОрганизацииБотаникаНормативни актовеСпециалистиНаправления в медицинатаКлинични пътекиЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСпортЛечения