Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Пептична язва с неуточнена локализация

Пептична язва с неуточнена локализация МКБ K27

Пептична язва с неуточнена  локализация МКБ K27 - изображение

Под язвена болест се разбира оста или хронично - рецидивиращо лезия на стомашната или дуоденалната лигавица в резултат на пептичното действие на солната киселина. В англиската литература за същото заболяване се използва названието пептична язва или пептична болест, но в него, освен стомашната и дуоденалната язва се включват и пептичите язви на хранопровода, тънките черва и в дивертикул на Meckel, ако съдържа функциониращи стомашни жлези.

Пептична язва с неуточнена локализация включва:

  • Гастродуоденална язва БДУ;
  • Пептична язва БДУ.

Най-често пептичната язва на хранопровода се развива в долната трета на хранопровода. Тя има плоска форма с плитко дъно и е с размери под 1 сантиметър. Много често пептичната язва на хранопровода може да бъде множествена. Най-честата причина за възникване на пептична язва на хранопровода е действието на стомашния сок върху лигавицата на хранопровода. Това става при различни заболявания, при които настъпва връщане (регургитация) на стомашно съдържимо обратно към хранопровода.
От стомашната локализация най-често са язвите по малката кривина. В основата на тяхното образуване лежи дуоденалният рефлукс, възникваш в резултат, на нарушен пасаж, нервно — хуморална дисрегулация и нарушена моторика в пилородуодения сегмент, водещи до пилорна недостатъчност. Дългото въздействие на лизолецитин и жлъчните киселини нарушават защитната лигавична бариера.

Клинична картина на пептична с язва неуточнена локализация
Основни оплаквания на болни с язвена болест са:

  • Болка с различен интензитет (тъпа, режеща, пареща. Локализирана в епигастриума или горна коремна половина. В малък процент от болните протича без болка. За болката са характерни периодичност, сезонност и ритмичност.
  • Паренето е чест и ранен симптом, понякога и единствен симптом на пептична язва.
  • Гаденето също доста чест симптом и обикновено предшества повръщането.
  • Повръщане, е друг основен синдром пациентите повръщат остатъци от приетата храна. Повръщането носи облекчение.
  • Апетитът при пептичната язва обикновено е запазен, а понякога и увеличен. Поради болките някои болни избягват да се хранят и отслабват на тегло.

Други по-редки симптоми са:

  • Хематемеза повръщане на кръв или хематинни материи).
  • Мелена - черни изхождания.

Най-честите усложнения на пептичната язва са кръвоизливите и перфорацията. Кръвоизливи се установяват при 25 % от болните с пептична язва. Перфорация на пептична язва с локализация в хранопровода се наблюдава по-рядко.

Диагноза на пептична язва с неуточнена локализация
Тази диагноза се поставя в случаите, когато има болка високо в корема, придружена от гадене и повръщане, понякога болния може да повръща и хематинни материи - хематема, или пак да има черни изхождания - мелена. В тези случаи от първоначалния преглед лекаря може да се насочи към язвена болест, но за да се потвърди или изключи диагнозата задължително се прави инструментално изследване. Един от методите за диагностика на пептичната язва е ендоскопското изследване. С него сигурно се разпознават малки лезии (увреждания). Допълнително се установяват възпалителни промени, както и рефлукс - езофагит. Освен ендоскопското изследване може да се направи и рентгеново изследване, както и да се вземе биопсичен материал с цел хистологично доказване на заболяването.

Лечението на пептичната язва на хранопровода не се различава от това на пептичната язва на стомаха и дуоденума. В настоящия етап строгия диетичен режим не е основен елемент в терапията на пептичната язва. На болните се препоръчват онези храни, които не предизвикват диспепсия, както и спиране на тютюнопушенето.

Секрецията на солна киселина може да бъде контролирана, чрез повлияване действието на хормоните и медиаторите. Селективното блокиране на Н2-рецепторите на париеталната клетка от медикаменти (Н2-рецепторните антагонисти), намалява секрецията на солна киселина. Добро повлияване се получава и от инхибитори на протонната помпа. Те са най-мощните блокери на солно киселата секреция. Синтетичните аналози на простагландините, приложени във висока доза имат анти секреторна активност. Могат да се приложат и протектори на лигавицата - те полепват по дъното на язвата, като образуват филм. Оперативно лечение се препоръчва при усложнената пептична язва и при не повлияване от приложените терапевтични схеми, както и при чести рецидиви.

3.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Пептична язва с неуточнена локализация МКБ K27

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Пептична язва с неуточнена локализация МКБ K27

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Пептична язва с неуточнена локализация МКБ K27

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО