Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Тулси, Свещен босилек

Тулси, Свещен босилек

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Тулси, Свещен босилек - изображение

Тулси, Свещен босилек (Ocimum tenuiflorum, Ocimum sanctum) представлява ароматно, многогодишно, тревисто растение, което принадлежи към семейство Ментови (Lamiaceae), което е тясно свързано със семейство Устноцветни. Използва се в народната медицина на Индия от хиляди години. Други имена под които е известно са свещен босилек (holy basil), туласи, „кралицата на билките” в Индия. Естественото местообитание на билката е в рамките под морското равнище до 2000 метра надморска височина.

Устройство на тулси

Билката достига средна височина 30 - 60 см., а максимална такава до 1 метър. Растението е много разклонено, с растеж на стъблата нагоре. Клонките са мъхести с противоположно разположени листа по тях. Листата са силно ароматни поради намиращо се в тях вид ароматно масло, с яйцевидна, елипсовидна форма и дължина до 5 см., обикновено леко назъбени.

 

 

 

Два основни морфотипа се отглеждат в Индия и Непал – единият с листа оцветени в лилаво, а другият с листа в зелен цвят. Първият вид се нарича Кришна тулси, а вторият носи името Шри тулси.

 

 

 

Цветовете са събрани в удължени прешленисти съцветия. Цветчетата са оцветени от червеникаво-виолетово, пурпурно до само виолетово. Всяко цветче е с дължина около 5 мм.

 

 

 

Плодовете на тулси представляват малки кафяви, кафяво-жълти орехчета, които отделят малко слузести вещества при намокряне.

 

Други имена на тулси на латиница са: Albahaca Santa, Ajaka, Bai Gkaprow, Basilic Indien, Baranda, Basilic Sacré, Basilic Saint, Basilic Sacré Pourpre, Brinda, Hot Basil, Green Holy Basil, Indian Basil, Kemangen, Kala Tulsi, Krishna Tulasi, Manjari, Krishna Tulsi, Ocimum sanctum, Parnasa, Ocimum tenuiflorum, Patrapuspha, Red Holy Basil, Rama Tulsi, Sacred Basil, Shyama Tulsi, Sacred Purple Basil, Sri Tulasi, Tulasi, Suvasa Tulasi, Tulsi, Tulsi Patra.

Разпространение на свещен босилек

В голямо, мащабно филогеографично проучване на този вид, извършени с помощта на хлоропластите на генома му, група от изследователи от Централния университет в Пенджаб, Батинда са открили, че това растение е с произход от Северния централен регион на Индия. Откритието е особено интересено, тъй като тази област е играла важна роля в религиозния и културен облик на Индия. Настоящото откритие доказва, че разпространението на тулси е свързано с културните миграционни пътища в Индийския субконтинент, тропиците на Югоизточна Азия, като цяло в тропическа и субтропическа Азия.

Като почви, върху които да вирее, предпочита влажните такива.

Различни вариации на растеж се срещат и в много африкански региони. Отглежда се и се натурализира и в други тропически области. В Обединеното кралство се отглежда в саксии, обаче е студонеустойчива култура.  

Тулси вирее добре и в лехи под прозорците на дома. Традиционно се отглежда за късмет в близост до входната врата на къщата.

Използваема част на тулси

Множеството употреби и достойнства на тулси са описани от древната система на Аюрведа. Използва се цялото растение - листа, стъбло, цветове, корени, семена.

Химичен състав на свещен босилек

Характерните свойства на билката се дължат на стотиците фитохимикали открити в нея. Ароматът и освежаващият вкус на билката се дължат на есенциалните, богати на фитохимикали масла, открити в листата на растението. Тулси съдържа още евгенол (масло с антисептично действие), витамин А, витамин C (1 грам сушена тулси съдържа 8.5мг витамин C), цинк, желязо, олеанолова киселина, розмаринова киселина, карвакрол, нерол, евгенол метилов етер, линалол, бета-кариофилен (около 8%), урзолична киселина, други бета-елементи (около 11.0 %), гермакрен D (около 2%). Въпреки тонизиращият си ефект, билката не съдържа кофеин или други стимуланти. Също така не съдържа и глутен.

Лечебни свойства и приложение на тулси

Тулси, по вид и вкус, прилича на обикновеният босилек (Ocimum basilicum), който е разпространен у нас. В индийските домове се отглежда повече от едно растение тулси. Ако то липсва, домът се приема като незавършен. Много семейства му предоставят специален кът за отглеждане, който е изрисуван с божества. Тулси вирее добре в саксии и лехи под прозорците на дома. Традиционно се отглежда за късмет в близост до входната врата на къщата.

Свойства на тулси: противомикробно, антиоксидантно, противовъзпалително, адаптогенно, антибактериално, антивирусно, антихелминтно, аналгетично, антипиретично, стимулиращо апетита, газогонно, редуциращо нивата на стресовия хормон кортизол (предпазва от и намалява стреса), засилващо имунната система, балансиращо нивата на хормоните, противораково, антидиабетно, противогъбично, антимикробно, кардиопротективно, болкоуспокояващо, спазмолитично.

Други действия и качества на билката, убедително установени при съвременни изследвания:

 • тонизиране на нервната система;
 • изостряне на паметта;
 • спомага за изхвърляне на слуз от бронхите;
 • подпомага дейността на стомаха (подобрава храносмилането и абсорбцията на хранителните вещества);
 • предпазва от развитието на язви на стомаха;
 • предпазва от радиация;
 • понижава нивата на холестерола и високото кръвно налягане;
 • подобрява здравния статус на зъбите;
 • балансира метаболизма в организма;
 • увеличава степента на издръжливост на организма;
 • подобрява оползотворяването на кислорода в организма;
 • забавя процесите на стареене;
 • поддържа нормалната функция на сърцето, черния и белия дроб.

Очевидно тулси е изявен адаптоген, който помага на тялото и психиката да се приспособяват и да преодоляват множество физически, емоционални, химически и инфекциозни опасности. Химичните съединения в нея намалят болката и отока и могат да понижат нивата на кръвната захар.

От листата на свещеният босилек се прави чай, който се приема по време на епидемии, дъждовни сезони, болести като малария и денга. Като цяло билката се прилага при: бронхит, диария, дизентерия, грип, свински грип, диабет, астма, болки в ушите, главоболие, стомашно разстройство, сърдечно-съдови заболявания, треска, заболявания на очите, простуда, инсомния, вирусен хепатит, стрес, туберкулоза, кожни заболявания, артрит, очни заболявания, ухапвания от насекоми, змии и скорпиони, отравяне с живак, жълтеница, заболявания на кръвта, заболявания на пикочно-половата система, зарастване на рани и други.

В традиционната тайландска медицина, листата или цялото растение се използват за облекчаване на гадене, повръщане, диария и метеоризъм. Алкохолни екстракти от растението лекуват пептична язва. Екстрактът от листа е ефективен при гъбичните патогени Pyricularia Oryzae и Rhizoctonia Solani, които причиняват гъбично заболяване на ориза. Сокът от тулси успокоява треската. Светият босилек се нанася върху кожата при лечение на трихофития.

Приложението на тулси като репелент е познато в Шри Ланка. Хората там, през нощта, горят листата му в теракотени съдове, като пушекът който се отделя гони комарите.

Една от идейте, с които се използва билката е насърчаване на дълголетието. Наблюдава се изявен интерес към приложението й при ракови заболявания. Проведените изследвания в тази област показват, че полученото масло от нея може да забави прогресията на раковото заболяване при животните и да повиши процента на оцеляване при тях. Изследователите смятат, че това може да се дължи на способността на маслото да действа като антиоксидант.

Тулси и състояние на безпокойство или тревожност
Ранно изследване открива, че приемът на 500 мг екстракт от листата на босилека, два пъти дневно след хранене, в продължение на 60 дни е намалил тревожността и свързаните с нея стрес и депресия при хора в състояния на безпокойство.

Тулси и диабет
Някои изследвания показват, че в началото на заболяването – диабет тип 2, приемът на екстракт от листа на свещен босилек, може да понижи нивото на кръвната захар.

Тулси и стрес
Изследвания в Индия показват, че приемът на 400 мг екстракт от свещен босилек сутрин и 800 мг през нощта, в продължение на 6 седмици, намалява симптомите на стрес, включително и на забравяне, изтощение, редуцира сексуални и проблеми със съня.

Тулси и кортизола
Тулси възпрепятства биохимичното развитие на стресовия хормон и балансира нивото на кортизола в тялото. Твърде високите нива на кортизола могат да предизвикат дисбаланс в отделянето на инсулин от панкреаса – състояние, което може да се демонстрира с хипо или хипергликемия (твърде ниски или твърде високи нива на глюкоза в кръвта). Така, чрез регулиране нивата на кортизол, тулси контролира и нивата на кръвната захар.

Тулси в кулинарията
Билката често се добавя към пикантни ястия и супи, поради неговата пиперливост. В кулинарните книги често го наричат „горещ босилек”. Тя се използва и като основна ароматизираща съставка в тайландската кухня.

Форми на прием на тулси:

 • във вид на чай (студен, горещ, приготвен от пресни или стрити листа от билката);
 • алкохолни тинктури;
 • масла;
 • капсули с тулси;
 • филтърни пакетчета;
 • изсушена на прах;
 • в свеж вид;
 • смесена с пречистено масло.

Билката е една от съставните единици на хапчета и мехлеми за лечение на екземи.

Начини на употреба на тулси:

 • едно филтърно пакетче се залива с 250 мл кипяща вода и се оставя да престои 5-10 мин. Подслажда се по желание. Препоръчителна доза - 2-3 чаши дневно
 • смесване на пропорционални части вода и тулси (на прах) до получаване на кремообразна смес, която се нанася на лицето при мазна кожа и на скалпа при пърхот
 • преварени листа тулси, смесени с мед и джинджифил се прилагат при астма, кашлица, бронхит и настинка. Свежи цветя също се използват за лечение на кашлица и простуда
 • смес от листа тулси и семена черен пипер се консумират от бременни жени страдащи от малария

Интересно за тулси

Поклонниците на бог Вишну вярват, че босилека символизира богинята Лакшми, която е приела формата на растение. Хората, които вярват в бог Кришна приемат, че в тулси се е въплатила богинята Радха.

Семената на тулси се носят в накити на различни места по тялото, което от местното население се смята за сексапилно, хармонизиращо и балансиращо тялото и носещо дълголетие.

 

Листата на тулси се използват в религиозните обреди, а от клоните му се изработват малките зрънца, от които се правят „тулси малата” или наричани още „мали” (броеници) за джапа медитация. Тулси малата се състои от 108 зърна, плюс едно допълнително, по-голямо зърно, наречено Меру. Джапа медитацията представлява спонтанно повтаряне на мантра.

 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаХрани и ястияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиНовиниЛеченияИнтервютаИсторияЛайфстайлПатологияСнимкиХранене при...ТестовеВидеоАнкетиДиетиИзследванияСпортОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиПсихологияПроизводителиФизиологияМикробиологияНормативни актовеСоциални грижи