Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да предотвратим ухапване от комар

Как да предотвратим ухапване от комар

Как да предотвратим ухапване от комар - изображение

Ако планирате барбекю на двора, може би не сте единствените, които очаквате това с нетърпение….комарите са наоколо и "с радост" биха се присъединили към компанията. Преди да напълните обаче пазарската чанта с репеленти, ароматни свещи и аксесоари против комари е важно да научите малко повече за противника си.

Комарите планират своите атаки. Комарите са привлечени от редица химични съединения, които те могат да открият от над 1 км разстояние. Мъжките не се интересуват от кръвта и не представляват заплаха, но женските...те са друго нещо. Те се нуждаят от протеина и желязото в кръвта, за да произведат яйца и поколение.

До този момент, в научната база от данни се знае, че комарите са привлечени от следното:

Бактериите: един трилион микроби живеят върху кожата и създават характерна миризма на тялото. Хората притежават едва около 10 % еднакви микроби, а останалите, са различни при всеки отделен индивид. Някои обаче, притежават колекция от микроби, които са изключително неустоими за комарите. Поради тази причина, някои хора се оплакват по-често от ухапвания, отколкото други, дори и да обитават едно и също място.

Химически съединения: в проучване са изолирани повече от 277 потенциални атрактанти за комарите от миризмите в човешката ръка. Някои от любимите на комарите са млечна киселина, амоняк, карбонова киселина и октенол (открива се в човешката пот и дъх). Комарите са особено привлечени от въглероден диоксид. Колкото повече се отделят, толкова по-атрактивен е човек за тях. По-големите хора, естествено отделят повече въглероден диоксид, отколкото по-малките. Това е и причината често възрастните да бъдат ухапвани по-често, отколкото децата.

Движение и топлина: комарите са привлечени от движението и топлината. Така че, ако се упражнявате навън в топла лятна вечер, вие сте идеалната мишена – особено, ако дишате по-учестено.

Jonathan Day, PhD, експерт по комарите в Университета на Флорида познава изключително добре комарите и техните „навици“. Ето как той обяснява какво да направите, за да отблъснете досадните вредители:

Дръжте ги далеч

Вентилатор срещу комариПочти всеки полъх над 0.5 м/сек затруднява изключително много летежа на комарите. Ако можете да откриете прохладно място за вашата почивка, това ще е от полза. В противен случай, вентилаторът също може да Ви бъде от полза. Достатъчно е да насочите потока от въздух към долната половина на тялото си. Комарите са склонни да летят предимно ниско до земята, за да избегнат вятъра, затова, насочването на въздушния поток натам ще ги прогони.

Докато цитронелата и други масла са естествени репеленти за насекоми, Jonathan Day казва, че те са ефективни само, ако ароматът от тях или димът попадне между Вас и комарът. Според специалистите, дори и да сте заобиколени от свещи, пак е възможно някои комар да достигне до Вас.

Успокойте дишането

Въглеродният диоксид е един от основните фактори, които комарите използват, за да идентифицират източника си на храна. Когато сърдечният ритъм се ускори, тялото произвежда повече въглероден диоксид. Поради тази причина, физическото натоварване, пиенето на алкохол, консумацията на пикантни храни и всичко, което ускорява метаболизма способства и за повишаване на производството на въглероден диоксид, с което Ви прави неустоими за комарите (за съжаление, наднорменото тегло и бременността също допринасят за повишена продукция на въглероден диоксид и това трудно може да се предотврати).

Носете дрехи от плътен плат

Дрехи против комариКомарите не могат да проникнат през облекло от плътен плат. Докато памукът и ленът, обикновено не представляват никаква бариера срещу ухапванията, специалистите твърдят, че много синтетични влакна – особено висококачествено атлетично облекло – може да се окаже достатъчно здраво, за да държи комарите отвън. Всяка дреха, която притежава защита от слънцето (UV филтърът) е достатъчно здрава, за да предотврати ухапване.

 

 

 

Носете светли цветове

Светли дрехи против комариКомарите използват зрението си, за търсене на източници на храна по време на светлата част на деня. И, тъй като летят много близко до земята, те имат склонност да откриват целта, когато тя се откроява от хоризонта. През деня, тъмните цветове се открояват повече, а светлите са по-малко привлекателни за тях. Този малък трик, може да спести значителен брой "атаки".

 

 

 

Репеленти

Репеленти Репелентите съдържащи DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) имат лоша репутация, особено, ако сте сред последователите на алтернативната медицина и естествените средства за лечение. Често в медицинската литература може да попаднете на информация, относно нежелани ефекти и реакции от употребата на тези продукти. Както всичко, което се нанася върху кожата, репелентите съдържащи DEET също може да предизвикат алергична реакция при някои хора. Но, в по-голямата част от случаите, когато се използват по предназначение и правилен начин, те не предизвикват сериозни последици, а всъщност са и доста ефективни. Често, проблемът при използването на репелентите е, че хората не умеят да ги прилагат правилно. Как да използваме репелентите ефективно?

На първо място, не трябва да пръскате репелентите върху тялото и дрехите си, както правите с парфюма. Вместо това, нанесете малко върху дланите си и втрийте върху глезените, лактите, китките, челото и всички други места, на които кожата е по-тънка и често бива „нападната“ от комари.

Освен това, важно е да знаете, че концентрацията на DEET определя колко дълго ще продължи действието му, а не каква ефективност има. Ако ще прекарвате 90 минути или по-малко, 7 до 10 % DEET би трябвало да е подходяща концентрация, a и винаги може да бъде нанесено повторно при необходимост.

Репелентите против комари под формата на лосион са също толкова ефективен, колкото и спрей формите, но при лосиона е премахнат риска от вдишване.

Може да използвате и някои естествение продукти с репелентно действие.

Не разчитайте на:

Добавки

Може да сте чували, че яденето на банани, чесън или витамини от група В може да отблъснат комарите. Но, според Jonathan Day нито едно от тях няма да ви помогне.

Вода за уста

Според някои източници, вода за уста може да отблъсне комарите, тъй като съдържа евкалиптол, който е една от широко използваните съставки в репелентите против комари. Триклозан, друга съставка във водите за уста, в някои източници се свързва с превенция на малария. Изследванията обаче, показват, че това не е особено ефективен метод.

Ултразвукови устройства

Ултразвукови устройства против комариСъществуват различни ултразвукови устройства и приложения на пазара, които претендират, че имитират различни звуци или издават импулси, които гонят комарите. Според Jonathan Day, те не са ефективни изобщо.

 

 

 

Капани и лампи против комари

Лампа против комариСъществуват множество неонови, електрически, домашно изработени и всякакви други капани и лампи, които привличат комарите чрез UV светлина и ги унищожава. Те действително привлича насекомите значително повече отколкото обикновена крушка, а някои дори отделят и аромати, които привличат допълнително насекомите. Също така, няма съмнение, че капаните са изключително по-безвредни за околната среда и улавят значително повече комари, но...не може да ги хване всичките. Поставен в задния двор, подобен капан ще убие тези, които летят достатъчно близо, за да усетят примамката, но със сигурност, в двора ще останат безброй повече. Също така, комарите са достатъчно умели да направят разликата между капана и живия, дишащ "домакин". Те може да дойдат в посока на капана, но след това бързо ще се отклонят и ще Ви открият.

И още съвети:

Избягвайте пиковите часове на комарите. Всеки турист знае, че най-много комари се събират на местата в близост до вода, по време на здрач. Това е така, защото обикновено вятърът отслабва по време на изгрев и залез слънце. Липсата на вятър в такива моменти е благоприятна възможност за женските комари да излязат и да се снабдят с необходимите им вещества. Ако е възможно, планирайте излетите и заниманията си на открити, извън тези часове, това би Ви спестило значителен брой ухапвания.

Ако все пак се случи един или няколко комара да Ви ухапят, опитайте се да устоите на изкушението да се почешете. Това само ще увеличи възпалението и дразненето на тъканите. Вместо това, опитайте да поставите лед върху мястото или използвайте средства, които успокояват сърбежа.

Източници:
http://www.prevention.com
http://articles.mercola.com

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиАлт. медицинаНовиниЛюбопитноЛеченияЛайфстайлВидеоИсторияЗдравни проблемиБотаника