Начало Медицинска енциклопедия Лечения Предпазване от ухапване от бълхи

Предпазване от ухапване от бълхи

Предпазване от ухапване от бълхи - изображение

Бълхите са малки безкрили, скачащи насекоми, които живеят в козината на много различни животни и някои птици. Те са външни паразити, адаптирани към смучене на кръв от гостоприемника. Поради разпространението на сериозни заболявания от страна на тези насекоми, е много важно адекватното предпазване от ухапване от бълхи.

Бълхите се хранят с кръвта на голямо разнообразие от топлокръвни гръбначни животни, включително:

 • кучета,
 • котки,
 • пилета,
 • зайци,
 • катерици,
 • плъхове,
 • порове и
 • мишки.

Предпочитат силно окосмени участъци, поради което рядко нападат хората. Бълхите могат да се заселят в окосмената кожа на човек за по-малко от десет минути.

Бълхите представляват сериозно неудобство за своите домакини, като предизвикват силно усещане за сърбеж. На мястото на ухапване се появява зачервяване и леко подуване с единична точка на разрез по средата (наподобяващо ухапването от комар). Тези надигания на кожата може да останат възпалени и сърбящи до няколко седмици след това.

Сърбежът предизвикан от ухапване от бълхи, може да бъдат лекуван с анти-сърбежни кремове, обикновено антихистамини или хидрокортизон.

За съжаление, бълхите не са просто източник на раздразнение. Те може да доведат до отпадане на космената покривка, анемия, да предизвикат алергична реакция. Много често ухапването от бълхи при децата предизвиква тежка уртикария по долните крайници.

Освен това, бълхите са вектори за разпространение на сериозни заболявания.

Смучейки кръв от болен, заедно с кръвта тя приема различни бактерии (Yersinia Pestis, Rickettsia typhi, Rickettsia Felis и Bartonella henselae), вируси (миксоматоза), хелминти (кръгли червеи и тении), протозои (трипанозома).

Заболяванията, които могат да бъдат пренесени от бълхи са:

Съществувало е погрешното схващане, че бълхите са отговорни за пренасянето на ХИВ/СПИН. През 2003 година това твърдение е окончателно опровергано, като изрично се установява, че тези насекоми не биха могли да бъдат носители на вируса, както и да го разпространяват сред хората.

Начини за предпазване от ухапване от бълхи

Можете да предпазите себе си и Вашето семейство от бълхи, с помощта на следните препоръки:

 • избягвайте контакт с кучета и котка, които не са обеззаразени;
 • прилагайте ветеринарен контрол и ваксинации на домашните любимци;
 • използвайте шампоан против бълхи върху вашите кучета и котки;
 • не оставяйте вашия домашен любимец навън за прекалено дълго време (особено през пролетта и лятото).

Предпазване от ухапване от бълхи с помощта на репеленти

Репелентите са вещества, които отблъскват насекомите. Те биват естествени и синтетични. Репелентите нямат свойството да убиват членестоногите, а само да предпазват от полазването им.

За различните видове насекоми се използват различни видове репеленти.

Повече за репелентите може да прочетете тук:

Оцет

Бълхите мразят миризмата на оцет. Може да използвате това като смесите

 • равни части оцет и вода.

Напръскайте с получения разтвор всички повърхности и пода в дома си. Може да го използвате и върху домашния си любимец, директно върху козината.

За да почистите пода може да използвате моп, напоен в разтвор от 1 част оцет и 5 части вода.

Ефективен е и ябълковият оцет, но тогава съотношението е ябълков оцет към вода 2:1. Втрийте го директно в кожата на животното.

Друг вариант е да добавяте ябълков оцет към питейната вода на вашето куче или котка. В началото започнете с една чаена лъжичка на литър вода, докато животното привикне с вкуса. Постепенно може да достигнете до две. Така миризмата на оцет ще се излъчва естествено от кожата му.

Евкалипт

Друг естествен репелент е евкалипта. Поставете топки памук, напоени с етерично масло от евкалипт из къщата си. Необходимо е обаче да бъде на недостъпни за любимците ви места.

Босилек

Смесете 20 капки етерично масло от босилек с 2 чаши вода. Поставете го в бутилка с пулверизатор, разклатете добре и напръскайте навсякъде.

За по-мощен ефект може да добавите 100 мл алкохол от зърнени култури.

Ментово масло

Като ефективен репелент за бълхи се използва ментовото масло. Може да си направите естествен репелент, като в чаша вода добавите 20 капки масло от мента. Поставете разтвора в шише с пулверизатор и напръскайте под кухненските шкафове, пукнатини, трудни за достигане места и врати. Прилагайте веднъж седмично.

Ако имате домашен любимец, може да напръскате директно козината му, като увеличите броя на капките на 25.

Друг, много ефективен вариант е да приготвите ментов шампоан: към 3 супени лъжици от обикновения шампоан на вашия любимец добавете 5 капки етерично масло от мента. Третирайте го с него 2-3 пъти седмично, докато се убедите, че бълхите са изчезнали. След това повтаряйте процедурата веднъж на 2 седмици.

Инфузорна пръст

Инфузорната пръст (диатомит, бяла хума) също може да бъде използвана за да изгоните бълхите от вашия домашен любимец. Напудрете го, като носите маска на устата, за да не вдишвате праха.

Повече информация за последиците от ухапване от насекоми, както и за защитата от тях, може да намерите тук:

4.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЛеченияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиБотаникаКлинични пътекиОрганизацииНовиниЗаведенияМедицински изследванияАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаТестовеНормативни актовеХранене при...СпециалистиЛайфстайлСпортАнкетиСоциални грижиДиетиРецептиСнимкиИнтервютаПсихологияОбразованиеПроизводители