Начало Медицинска енциклопедия Лечения Предпазване от ухапване от бълхи Профилактика и хигиена

Предпазване от ухапване от бълхи

Предпазване от ухапване от бълхи - изображение

Имате домашен любимец и честичко страдате заедно поради ухапване от бълхи? Безобидни ли са ухапванията от тези малки вредители и какви рискове крият в дългосрочен план?

Бълхите са малки безкрили, скачащи насекоми, които живеят в козината на много различни животни и някои птици. Те са външни паразити, адаптирани към смучене на кръв от гостоприемника. Поради разпространението на сериозни заболявания от страна на тези насекоми, е много важно адекватното предпазване от ухапване от бълхи.

Какви опасности крие ухапването от бълхиОтличават се с размери, по-малки от 2 милиметра и кафеникав цвят, а техните яйца са трудно видими с просто око, тъй като са белезникави на цвят и обикновено с размери от порядъка на половин милиметър.

Тъй като са безкрили насекоми имат силно развити задни крака, които им позволяват изминаване на големи разстояния, многократно надхвърлящи техните размери (от порядъка на 22 сантиметра).

Бълхите се хранят с кръвта на голямо разнообразие от топлокръвни гръбначни животни, включително кучета, котки, зайци, плъхове, порове и мишки.

Предпочитат силно окосмени участъци, поради което рядко нападат хората. Бълхите могат да се заселят в окосмената кожа на човек при липса на друг подходящ гостоприемник.

Бълхите представляват сериозно неудобство за своите домакини, като предизвикват силно усещане за сърбеж. На мястото на ухапване се появява зачервяване, заобиколено от бледо хало и леко подуване с единична точка на разрез по средата (наподобяващо ухапването от комар).

Самото ухапване е с минимални размери, като реакция предизвикват съдържащите се в слюнката им субстанции. Слюнката на блъхите оказва местно анестетично действие, поради което разбираме за натрапника едва след като се е нахранил и причинил съответните щети по кожата ни.

Често е налице пълзящ ход на обрива, рядко по кожата се виждат единични пъпки, което се дължи на факта, че за да се нахрани изцяло бълхата се нуждае от средно 10 до 15 минути и често бива прекъсната в резултат от движението на хората и триенето на дрехите по кожата.

Основните прояви след угощението на тези насекоми включват зачервяване на кожата, леко подуване и силно изразен, на моменти непоносим сърбеж. Характерно е, че липсва болка, за разлика от последствията при ухапване от редица други насекоми.

За съжаление бълхите не са просто източник на раздразнение. Те може да доведат до отпадане на космената покривка, анемия, да предизвикат алергична реакция. Много често ухапването от бълхи при децата предизвиква тежка уртикария по долните крайници.

Белезите от ухапване могат да се открият най-често в областта на долните крайници, но също така и по туловището, окосмената част на главата.

Обривът най-често преминава без допълнителни усложнения, но при разчесване в резултат от екстремния сърбеж, е възможно разраняване, развитие на вторична инфекция и други.

При лица, алергични към ухапвания от бълхи, е възможна проявена в различна степен и тежест алергична реакция, варираща от леки локални прояви до анафилаксия.

Освен това, бълхите са вектори за разпространение на сериозни заболявания.

Смучейки кръв от болен, заедно с кръвта тя приема различни бактерии (Yersinia Pestis, Rickettsia typhi, Rickettsia Felis и Bartonella henselae), вируси (миксоматоза), хелминти (кръгли червеи и тении), протозои (трипанозома).

Заболяванията, които могат да бъдат пренесени от бълхи са:

Съществувало е погрешното схващане, че бълхите са отговорни за пренасянето на ХИВ/СПИН. През 2003 година това твърдение е окончателно опровергано, като изрично се установява, че тези насекоми не биха могли да бъдат носители на вируса, както и да го разпространяват сред хората.

В миналото тези малки вредители са изиграли съществена роля в епидемиологичния процес и разпространението на чумата, отнела живота на милиони в цял свят.

Начини за предпазване от ухапване от бълхи

Можете да предпазите себе си и Вашето семейство от бълхи, с помощта на следните препоръки:

  • избягвайте контакт с кучета и котки, които не са обеззаразени;
  • прилагайте ветеринарен контрол и ваксинации на домашните любимци;
  • използвайте шампоан против бълхи върху вашите кучета и котки;
  • не оставяйте вашия домашен любимец навън за прекалено дълго време (особено през пролетта и лятото).
Редовните посещение при ветеринаря са сигурен начин да осигурите необходимата защита на своя домашен любимец, като предпазвайки него, ефективно предпазвате и себе си.
Има ли домашният ви любимец бълхи?

 

Подозрителното поведение (повишена раздразнителност, чести разчесвания) от страна на кучето или котката ви е причина да поемете нещата в свои ръце. Под формата на игра лесно можете да проверите козината на вашия домашен любимец за малките вредители. Най-често се откриват в областта зад ушите, около каишката, по корема и изглеждат като малки, тъмни точици.

Друг лесен начин за проверка на наличие на бълхи в дома ви е така нареченият "тест с бели чорапи", който се състои в обхождане на целия апартамент (като наблегнете на зоните по паркета с налични пукнатини, където най-често се откриват бълхи и техните яйца). Чорапите ще предпазаят кожата ви от ухапване от вредителите, а белият цвят ще ви послужи като фон, на които лесно се забелязват насекомите.

При откриване на вредителите е желателно своевременно да предприемите необходимите действия, прекратявайки съвместното съжителство.

Мерките спрямо бълхите се подразделят главно на три основни групи:

  • мерки за почистване на дома
  • мерки за отстраняване на бълхите от домашните любимци
  • лични мерки за предпазване от ухапване

Мерките за почистване на дома включват ежедневно почистване с прахосмукачка в продължение на няколко седмици, като наблягате на рисковите зони (пукнатини в паркета, первази и други, създаващи благоприятни условия за живот).

Препоръчва се изпиране на висока температура на дрехите, спалното бельо, по възможност и на меките мебели.

Може да използвате и различни средства за цялостна защита на дома, като например инсектициди (най-често под формата на спрей) или използвайки диатомична пръст.

Използването на инсектициди гарантира смъртта на всички бълхи и техните яйца в дома ви за период от няколко месеца, като при използването им трябва да имате предвид, че са токсични и за хората и е необходимо стриктно да следвате указанията на производителя. След обработка на дома не се препоръчва престой вътре за период от поне 2 до 4 часа с цел намаляване рисковете за вашето здраве.

Диатомичната пръст (известна още и като инфузорна пръст) представлява продукт с натурален произход, който е напълно безопасен за хората и животните. Предлага се под формата на прах и може да го прилагате разпръсквайки в дома си, но също така и директно втривайки в козината на вашия домашен любимец.

В случай, че имате голям двор, можете да намалите популацията на бълхите по естествен начин, с техните основни врагове, а именно калинките.

Полезна информация може да намерите на:

По отношение на мерките спрямо домашния ви любимец са налице различни варианти за предпазване, като всеки може да избере най-подходящия и удобен за него и неговия любимец.

Как да премахнем бълхите от домашните любимци?

Използват се локални средства (пудра, шампоан, спрей), перорални или парентерални средства (прием през устата или инжекционно на определени лекарствени субстанции, предпазващи от заразяване с бълхи), използване на противопаразитни каишки или натурални средства.

Предлагат се и специални гребени срещу бълхи, които ви позволяват докато се грижите за перфектния вид на козината на вашия четириног приятел, лесно да отстранявате полепналите по него вредители.

В случай, че не можете да изберете най-подходящия продукт от многобройните възможности на пазара, се посъветвайте с ветеринар за професионален съвет и насоки.

Личните мерки за защита от безкрилите вредители включват използването на различни видове репеленти.

Репелентите са вещества, които отблъскват насекомите. Те биват естествени и синтетични. Репелентите нямат свойството да убиват членестоногите, а само да предпазват от полазването им.

За различните видове насекоми се използват различни видове репеленти.

Повече за репелентите може да прочетете тук:

Съдържащите се в тях субстанции имат най-общо синтетичен или натурален характер, водещи до отблъскване на неприятните вредители. Най-често използваните синтетични съставки включват пиретроид, етилбутилацетиламинопропионат, пикаридин и други.
Натуралните съставки се базират на свойството на редица билки и растения по естествен път да отблъскват различни насекоми.
 
Натурални репеленти за предпазване от ухапване от бълхи

Бълхите мразят миризмата на оцет. Може да използвате това като смесите равни части оцет и водаНапръскайте с получения разтвор всички повърхности и пода в дома си. Може да го използвате и върху домашния си любимец, директно върху козината.

За да почистите пода може да използвате моп, напоен в разтвор от 1 част оцет и 5 части вода.

Ефективен е и ябълковият оцет, но тогава съотношението е ябълков оцет към вода 2:1. Втрийте го директно в кожата на животното.

Друг вариант е да добавяте ябълков оцет към питейната вода на вашето куче или котка. В началото започнете с една чаена лъжичка на литър вода, докато животното привикне с вкуса. Постепенно може да достигнете до две. Така миризмата на оцет ще се излъчва естествено от кожата му.

Друг естествен репелент е евкалиптът. Поставете топки памук, напоени с етерично масло от евкалипт из къщата си. Необходимо е обаче да бъде на недостъпни за любимците ви места.

Смесете 20 капки етерично масло от босилек с 2 чаши вода. Поставете го в бутилка с пулверизатор, разклатете добре и напръскайте навсякъде. За по-мощен ефект може да добавите 100 мл алкохол от зърнени култури.

Като ефективен репелент за бълхи се използва ментовото масло. Може да си направите естествен репелент, като в чаша вода добавите 20 капки масло от мента. Поставете разтвора в шише с пулверизатор и напръскайте под кухненските шкафове, пукнатини, трудни за достигане места и врати. Прилагайте веднъж седмично.

Ако имате домашен любимец, може да напръскате директно козината му, като увеличите броя на капките на 25.

Друг много ефективен вариант е да приготвите ментов шампоан, като към 3 супени лъжици от обикновения шампоан на вашия любимец добавете 5 капки етерично масло от мента. Третирайте го с него 2-3 пъти седмично, докато се убедите, че бълхите са изчезнали. След това повтаряйте процедурата веднъж на 2 седмици.

Бълхите не понасят аромата на лимона и го избягват. Можете да си приготвите цитрусов спрей от лимон, с който да напръскате в и около дома си, включително мебелите и дори домашните любимци. За целта са ви необходими 6 лимона, наразяни на половинки, които се сваряват и след престояване през нощта, сместа се изсипва в шише с пулверизатор.
 
Освен полезен съюзник в борбата със сезонните настинки и имуностимулатор, чесънът е в състояние да ви предпази и от ухапване от бълхи. Консумирайки ежедневно чесън си осигурявате полезна защите срещу неприятните вредители.
 
Натурални средства срещу бълхи

Повече информация за начините за препазване от ухапване от насекоми може да намерите на:

В случай, че сте закъснели със защитата и сте станали жертва на ухапването от бълхи за намаляване на сърбежа и местната реакция можете да приложите някои от следните средства и методи:

При наличие на алергия към ухапване от бълхи и развитие на тежки локални и системни прояви своевременно се обърнете към вашия лекар!

Още по темата:

4.9, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.livestrong.com
https://www.pestwiki.com
http://www.wikihow.com
http://www.healthline.com
https://www.doggypages.co.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиНовиниИсторияОрганизацииБотаникаИзследванияАлт. медицинаНаправления в медицинатаЛайфстайлФизиологияХранене при...АнкетиСпециалистиВидеоСпортНормативни актовеТестовеСоциални грижиДиетиПсихологияРецептиМикробиологияСнимкиИнтервютаПатологияЗаведенияПроизводители