Начало Медицинска енциклопедия Лечения Предпазване от насекоми в дома Профилактика и хигиена

Предпазване от насекоми в дома

Предпазване от насекоми в дома - изображение

Насекомите, освен изключително досадни, могат да бъдат и опасни за здравето на човека и домашните любимци. Голяма част от насекомите жилят, хапят или смучат кръв от своите гостоприемници, с което могат да предизвикат алергична реакция, замърсяване на храната или заразяване с опасно заболяване. За да се избегне тази опасност е важно доброто предпазване от насекоми в дома и извън него.

Насекомите може да бъдат носители или вектори за разпространение на много тежки и дори опасни за живота заболявания. Повече информация за предизвикваните от насекоми заболявания, може да намерите на следния линк:

За да се предпазим от тези заболявания, трябва да предприемем сериозни мерки, за да предотвратим максимално контакта ни с насекоми. Освен при разходка сред природата, голяма част от

 • насекомите може да ни нападнат и в собствения ни дом - много често те се спотаяват сред килими, дамаски и дори дрехи, чакайки своя гостоприемник.

Ефективното предпазване от насекоми в дома включва прилагането на няколко метода. Част от тях собствениците на жилищата може да осъществят сами, а за други може да потърсят специализирана помощ.

Важно е да се отбележи, че колкото повече метода за предпазване бъдат приложени, толкова по-ефективна ще бъде защитата.

Предпазване от насекоми в дома чрез репеленти

За ефективно предпазване от насекомите и тяхното опасно влияние, се препоръчва използването на репеленти. Репелентите не убиват инсектите, а по-скоро ги отблъскват, с което предпазват хората и животните от полазване или кацане.

За повече информация за видовете репеленти и тяхното действие, прочетете:

За външно приложение

За директно предпазване на хора и животни, репелентите се прилагат чрез нанасяне директно върху кожата на човека, козината на животното или върху дрехите (но не и под дрехи).

За предпазване от насекоми в дома, репелентите се използват за напръскване на помещенията, включително върху подовете, ъглите, плотовете и всички гладки повърхности.

В търговската мрежа съществува голямо разнообразие от репеленти, които са изключително удобни и безопасни за употреба, ако се спазват точно указанията.

Освен това всеки сам може да си приготви репеленти за предпазване от насекоми в дома, с помощта на вода и етерични масла. Смесете ги в шише с пулверизатор и напръскайте всички повърхности в дома. Важно е да се разклати бутилката преди всяка употреба.

 • Лавандула и масло от здравец - използвайте 30 капки от двата вида масла в 200 мл вода; ефективно срещу кърлежи и комари.
 • Масло от цитронела - отново 30 капки от маслото; предпазва от комари.
 • Лимон и евкалипт - смесете по 30 капки от маслата; срещу комари и бълхи.
 • Соево масло - използвайте продукти с поне 2% от него; ефективно срещу комари.
 • Кедрово масло - накапете няколко капки от маслото върху тензух; много ефективно срещу молци.

За вътрешно приложение

Някои природни средства може да ви помогнат в борбата с насекомите, в ролята на "репеленти за вътрешно приложение". Ако бъдат консумирани редовно, техния аромат бива излъчван от потните жлези. Той е недоловим за човешкото обоняние, но върху насекомите действа отблъскващо. За целта приемайте:

 • две супени лъжици ябълков оцет, разтворени в малко вода;
 • две-три скилидки чесън.

Увеличете:

 • приема на храни, които са богати на витамин В1, а именно ядки и зелени листни зеленчуци.

Това ще измени аромата, който излъчва тялото Ви така, че вече няма да бъдете толкова "апетитни" за насекомите.

Предпазване на домашния любимец

За да предпазите дома си е важно също да предотвратите пренасянето на насекоми (бълхи и кърлежи) от страна на вашия любимец. За целта, може да приготвите смес от масла, с която да напръскате животното в задната част на врата, така че да не може да я достигне с език. Използвайте:

 • 5 капки масло от ветивер,
 • 5 капки лимоново масло,
 • 5 капки масло от евкалипт,
 • 10 капки сандалово дърво.

Прилагайте тази смес преди всяка разходка на открито.

Чрез засаждане на растения

Друг много ефективен трик е да засеете пред или под вашите прозорци саксии с растения, които действат отблъскващо за насекомите. Освен, че ще ви предпазят от неприятните нашественици, те ще красят вашия интериор и ще внасят свеж аромат в дома ви.

В този случай особено ефективни са растения като лавандула, джоджен, мента, босилек, индрише, здравец, домати и лимон.

Парфюмите за стая са приятни, но избирайте такива, които не са с аромат на плодове или цветя.

Още природни средства за предпазване от насекоми може да намерите:

Предпазване от насекоми в дома чрез санитарни мерки

Чистотата на дома, освен уют, ще ви донесе и защита от неприятните насекоми.

Храната трябва да бъде добре съхранена. Не оставяйте отворени пакетчета бонбони, бисквити или други лакомства, които действат като магнит за много насекоми. Същото важи и за кутийки и чаши с недопит сок. Хранителни продукти в бюфета или кухненския шкаф трябва да се съхраняват в добре затворени, здрави полиетиленови пликове. Използвайте също кутии и буркани за съхранение.

Не оставяйте загниващи плодове и зеленчуци, разсипани трохи или захар, които силно привличат:

 • мравки,
 • мухи,
 • гризачи.

Съхранявайте колкото можете повече храни в хладилник.

Поднасяйте на домашния ви любимец толкова храна, колкото може да изяде, а неупотребеното количество прибирайте и съхранявайте добре.

Друг важен момент са кофите за отпадъци - добре е да избирате такива, които имат капак. Никога не ги оставяйте отворени, а вътре в тях поставяйте полиетиленови чували за еднократна употреба.

Всички плотове и повърхности следва да бъдат почиствани с подходящ препарат редовно, след което може да бъдат напръскани с природен репелент, както бе описано по-горе. Не допускайте образуването и застояването на мръсотия по пода и около кухненските шкафове.

Правете основно почистване на дома си в началото на всеки сезон и поне два пъти годишно на всички килери, мазета и тавански помещения.

Предпазване от насекоми в дома чрез комарници

Комарниците са предназначени за покриване на прозорците, с цел предпазване от нахлуването на насекоми, птици и други животни през тях, без да се блокира притока на чист въздух. Мрежата обикновено се изработва от метална тел, фибростъкло или други синтетични влакна и се опъва в рамка от дърво или метал.

Комарниците може да се поставят както на прозорци, така и на врати. Монтирайте ги навсякъде, където отваряте.

Освен стандартните комарници, се изработват и такива, които намаляват слънчевата светлина и топлина, които проникват в стаята. Те са приложими в страни с изключително горещ климат.

Предпазване от насекоми в дома чрез премахване на влагата

Влагата, освен че води до образуване на мухал, силно привлича всякакви насекоми. За да се предпазите от тях се уверете, че нямате течове и пукнатини из дома. Проверете обстойно всички прозорци, тавани и ъгли.

Понякога се получава конденз от тръбите или прозорците в помещенията, което може да стане причина за натрупване на влага в дома Ви. Проверявайте отводнителните канали, водосточните тръби и канализацията.

Ако живеете в къща, проверявайте редовно таваните, избите и килерите за поява на пукнатини. Уверете се, че няма застояла вода някъде в дома Ви или в градината.

Също се погрижете да няма загниващи стари вещи или растителност, която също може да бъде много примамлива за редица насекоми.

Ако имате басейн, чистете го редовно и филтрирайте водата.

Предпазване от насекоми в дома чрез насърчаване на естествените хищници

Един от най-простите методи, за предпазване от насекоми в дома, е да се разчитате на естествените хищници, които ги използват за храна.

Малките насекоми са основният източник на храна за голям брой птици и прилепи. Коприварчетата и лястовиците например, са сериозни убийци на комари. Прилепите се хранят с много голямо разнообразие от буболечки и вредители, включително оси, мухи, паяци, комари и дори скорпиони.

За да насърчите заселването на птици, които ще осъществяват естествен контрол над вредителите, засейте достатъчно дървета и храсти, където те могат да поставят гнездата си. Може също така да поставите дървени къщички за птици.

Много хора се колебаят да насърчат размножаването на прилепи в техния двор, въпреки способността им да контролират популациите на насекомите. За щастие, прилепите спят през деня и летят само през нощта, което означава, че е малко вероятно да се забележат и по някакъв начин да ви обезпокоят.

Предпазване от насекоми в дома чрез трик

Инсектите много обичат аромата на плодове. Вие може да се възползвате от тяхната слабост, за да ги заловите.

Необходими са ви:

 • един плод (ябълка, круша, банан или друг сладък плод);
 • висок буркан;
 • вазелин.

Нарежете плода на едро и поставете парченцата в буркана; намажете обилно ръба му с вазелин. Всичко е много просто: примамени от аромата на плодовете, инсектите ще се покатерят по стените на буркана. Достигайки до вазелина обаче, те ще залепнат и ще останат в капан.

Предпазване от насекоми в дома чрез електрически съоръжения

Съществуват редица съоръжения за предпазване от насекоми в дома, който използват слабо електричество или работят на батерии.

Предлагат се устройства, които се поставят в контакта, които чрез изпаряване излъчват репелент, отблъскващ насекомите.

Други устройства привличат насекомите чрез светлина или топлина. Достигайки до уреда, те биват убивани от високото напрежение - чрез дехидратация.

Изобретени са дори електрически мухобойки, който при съприкосновение с мухи или комари ги убиват отново чрез високо напрежение.

Предлагат се също уреди, използващи електромагнитни импулси, които прогонват вредители извън дома.

В търговската мрежа се предлагат и спирали, които чрез запалване излъчват ароматен дим, който е неприятен за насекомите. Те обаче са приложими повече на открито - по време на излет, къмпинг или на терасата.

Какво да правим при ухапване от насекомо?

И ако все пак бъдете ухапани от насекомо, може да приложите следното лечение за редуциране на отока и сърбежа, в домашни условия:

 • чесън: нарежете една скилидка от чесън и натъркайте ухапаното или ужилено място, за да облекчите болката.
 • мащерка и магданоз: ако разполагате с пресни растения, изстискайте малко сок директно върху ухапаното място. Ако растението е изсушено, пригответе лапа.
 • лед: помага за намаляване на отока и сърбежа.
 • сапун: намокрете сапуна и разтъркайте мястото - това ще редуцира сърбежа и болката.
 • сода: направете паста от сода и малко количество вода и нанесете върху ухапването. Оставете да изсъхне - ще ограничи отока, болката и сърбежа.
 • овесена каша: смесете овесено брашно с малко вода и го приложете върху ухапаното място - успокоява сърбежа и зачервяването.
 • камфоров спирт: нанесете с помощта на памук.
 • кал: вземете малко пръст от стайните ви растения, смесете с вода и нанесете. Оставете да изсъхне и отмийте.

В аптечната мрежа се предлагат също стикове за след ухапване "After bite", които са удобни за носене и употреба.

Прочетете още:

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниБотаникаОрганизацииЛайфстайлИсторияСпортТестовеНормативни актовеДиетиРецептиПсихологияВидеоСнимки