Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Отдел Иглолистни (Pinophyta) Клас Pinopsida (Иглолистни) Разред Pinales Сем. Pinaceae (Борови) Кедър

Кедър

Сем. Pinaceae (Борови)

Кедър - изображение

Кедър (Cedrus sp.) представлява род вечнозелени, иглолистни, мощни дървета, принадлежащи към семейство Борови (Pinaceae). Това са хималайският кедър и ливанският кедър. Като подвидове на ливанския кедър се определят 4 растения - отново първият вид наречен ливански кедър, турски кедър, кипърси кедър, атласки кедър.

Кедрите са хилядолетни дървета, които често за заемали важно място в бита и религията на хората. Te служат за храна на ларвите на някои видове пеперуди.

Устройство на кедър

 

 

Кедровите дървета достигат на височина до 30-40 метра. Издават характерен смолист аромат. Имат дебела, ръбеста с квадратни напуквания кора. Клоните са разположени на широко, понякога почти водоравно. Леторастите са с високи стъбла, които дават възможност за по-нататъшното развитие на характерната корона.

 

 

 

 

Листата представляват иглички, вечнозелени, които имат дължина от 8 до 60 мм. Разположени са под формата на отворена спирала на дълга дръжка, по която се редуват единични иглички или събрани на снопчета, или в по-гъста спирала, с къса дръжка, състояща се от снопчета иглички. Оцветени са в следните цветови нюанси - тревисто зелено до тъмно зелено, бледо синьо-зеленикаво до по-тъмно синьо-зелено, в зависимост от дебелината на белия восъчен слой, покриващ ги с цел предпазване от изсушаване.

 

Плодовете на кедрите са шишарки, с бъчвообразна форма, дължина от 6 до 12 см и широчина от 3 до 8 мм. Оцветени са в различни нюанси на зелено-сиво-кафявото.

 

 

 

 

Кедровите шишарки съдържат семенца дълги от 10 до 15 мм и крилце към тях с дължина от 20 до 30 мм. В тях са разположени кедровите ядки.

 

 

Хималайски кедър (C. deodara) - ярко зелена до бледо зелена или синьо-зелена игловидна маса, с дължина 25-60 мм.

Ливански керър (C. libani subsp. libani) - има тъмно зелени до синьо-зелени иглички, с дължина 10-25 мм.

Турски кедър (C. libani subsp. stenocoma) - разпространен е в планините на Югозападна Турция. Игличките му са оцветени в синьо-зелен цвят, с дължина 8-25 мм.

Кипърски кедър (C. brevifolia) - разпространен в паланините на Кипър. Игличките му са синьо-зеленикави, с дължина 8-20 мм.

Атласки кедър (C. atlantica) - разпространен е в Атласките планини в Мароко и Алжир. Има тъмно зелено до синьо-зелено оцветяване на игловидната маса, с дължина 10-25 мм.

Разпространение на кедър

Хималайският кедър се установява с роден ареал на разпространение съответно в Хималаите, а ливанският кедър в Средиземноморието. Първият представител на вида се развиват на надморска височина от 1500 до 3200 метра, а вторият от 1000 до 2200 метра. В България иглолистното дърво се установява предимно по Черноморското крайбрежие и южните райони на страната.

Кедровите дървета са изключително популярни като декоративни такива. Много често се използват във флоралната декорация на градини и паркове в умерения климатичен пояс, където температурите не падат под -25°C. Голяма смъртност на дърветата се наблюдава при падане на температурата под -30°C. Например турският кедър не издържа на температури по-ниски от показаната.

Районите с успешно дългосрочно отглеждане на кедри включва целия Средиземноморски регион, Западна Европа на север до Британските острови, Южна Австралия и Нова Зеландия и южната и западната част на Северна Америка.

Използваема част на кедър

Използват се орехчетата и игличките на кедъра.

Химичен състав на кедър

Ядките на кедровите орехчета съдържат етерично масло, белтъчини, захар, скорбяла, витамини група В и С, минерални вещества и др.

Лечебни свойства и приложение на кедър

малък кедърИглолистният вид притежава пикочогонно и увеличаващо потентността при мъжете действие. Къде се употребява и под каква форма?:

 • вътрешно - екстракт;
 • в парфюмерията;
 • в сладкарската промишленост - кедрови ядки се влагат в халва, пасти, торти.

Състояния и заболявания, при които се използва кедър:

 • проказа, подагра и артрит;
 • колики;
 • отити;
 • затруднено уриниране;
 • хемороиди;
 • повлиява епилепсия;
 • нервност;
 • парализи;
 • при някои заболявания на далака.

Начин на употреба:

 • при подагра и артрит - ядки от кедрови орехчета се счукват и заливат с ракия така, че да ги покрият напълно. Престояват 1 седмица. Приема се по 1 с.л. няколко пъти дневно;
 • при хемороиди - 1 чаша люспи от кедрови орехчета се залива с 2 чаши вряла вода, кисне 1-2 часа и се прецежда. Приема се преди хранене.

Кедрова дървесина

Кедровото масло е естествен репелент за молци. Това налага направата на сандъци от кедровата дървесина, които се използват за съхранение на вълна и дрехи.  От нея се произвеждат още килери, покривни конструкции, камери, дори дървени обувки. В миналото саркофазите на фараоните са правени от кедродо дърдо.Кедърът е подходящ за отглеждане като бонсай. На кедровите бонсаи могат да им бъдат предадени различни форми - каскадни, изправени, полегати.

Кедърът в Ливан е държавен символ и с голямо културно значение.

Още по темата:

3.5, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаХрани и ястияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияХранене при...НовиниИсторияКлинични пътекиОрганизацииИзследванияДиетиВидеоСнимкиСпортЛайфстайлНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеИнтервютаСпециалистиАнкетиПроизводители