Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Гръмотрън, Трънлив троскот, Черен трън, Коловоз, Сахатче

Гръмотрън, Трънлив троскот, Черен трън, Коловоз, Сахатче

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Гръмотрън, Трънлив троскот, Черен трън, Коловоз, Сахатче - изображение

Гръмотрън (Ononis spinosa) е многогодишно тревисто растение, с високо стъбло и много бодли. Причислява се към семейство Бобови, което го прави близък родственик на боба, граха, лещата и соята. Растението е наричано още Трънлив троскот, Черен трън, Коловоз, Сахарче.

Гръмотрън е билка със силни терапевтични качества, но съжаление днес е малко известна и повечето хора я мислят за обикновен плевел. Тези, които са запознати с качествата й обаче я наричат вълшебна! Корените от гръмотрън са били използвани за лечебни цели от култури по целия свят от стотици години. Данни за това растение са открити в хрониките на гръцкия философ Теофраст още от четвърта година пр.н.е.

Гръмотрън е една от малкото билки, които намират приложение не само в алтернативната, но и в традиционната медицина, където се използва под формата на билкови таблетки за лечение на кожни лезии и инфекции, бъбречни заболявания, като бъбречнокаменна болест, бактериални инфекции в уринарния тракт, цистит, поддържане здравето на пикочния мехур, както и много други. Някои я приемат за отслабване, други за стимулиране на потентността или регулиране на нередовния цикъл, а баба Ванга горещо я препоръчвала при трудности в забременяването. Антибактериалните, противогъбичните, противовъзпалителните и аналгетичните ефекти от гръмотрън са ставали обект на различни проучвания през годините.

Устройство на гръмотрън

Гръмотрън има късо подземно стъбло и дълго, силно коренище (главен корен), осеян с множество вторични корени.

Билката достига между 20 до 80 сантиметра височина. Стъблото е покрито с дълги и лепкави власинки, както и с жлезисти власинки, миришещи неприятно.

Листата са овално-елипсовидни, със силно назъбени краища. Разположени са самостоятелно или групирани по три - на една листна дръжка са захванати три петури. Има дълги прилистници.

Цъфти от май/юли до август. Цветовете на билката гръмотрън са изключително красиви, оцветени в нежно до по-тъмно розово. В някои държави, като например Швеция, се срещат и представители с червеникави цветчета. Венчелистчетата са пет, като две са изправени нагоре (наподобявайки крила на пеперуда), а трите са загърнати едно в друго, образувайки "рогче" (а някои го оприличават на тялото на пеперудата). Имат големи и дълги чашелистчета и 10 тичинки.

Цветовете образуват класовидни съцветия и са хермафродитни (има мъжки и женски органи) и се опрашват от пчели. Имат способността да улавя и поглъщат азот.

Плодовете узряват в меки космати шушулки, типично за представителите на семейство Бобови. Обичайно шушулките са дълги около 6-9 милиметра и в тях може да се открият от 2 до 3 бобовидни плодчета.

Разпространение на гръмотрън

Гръмотрън е присъщ за  по-голямата част от Европа, но се среща също в Северна Африка и Западна Азия. Рядко може да се открие в далечните северни страни, като Шотландия. Ще се касае за България, билката вирее по тревисти и песъчливи места из цялата страна.

Гръмотрън предпочита варовикови пасища, каменисти склонове и отворени борови гори, главно със суха камениста и глинена почва. Любител е на добре дренирана почва, дори и да е бедна на хранителни вещества. Растението не може да расте на сянка. Може да толерира морска експозиция.

Подходящо рН: Гръмотрън се развива еднакво добре на кисели, неутрални и основни (алкални) почви, като вирее добре и в силно алкални почви.

Използваема част на гръмотрън

 • корените на билката - изсушени за направа на чай и запарка или пресни за спиртен извлек (тинктура);
 • цветчетата - в някои страни, за декорация на салати;
 • листата - използват се по-рядко.

Най-широко приложение намират корените на растението гръмотрън. Те могат да бъдат събрани по всяко време на годината, въпреки че най-удачният период е преди или след цъфтежа, т.е. през пролетта (април – май) и есента (август - октомври).

След като се извадят (най-лесно е след дъжд), корените се измиват и се почистват от "мустачките" (връхчетата) на най-тънките разклонения. След като се изсушат, което е най-добре да стане на слънце, корените придобиват характерен аромат и вкус.

След изсушаване те са нарязват на фрагменти (парчета) или се смила на едри частици. Важно е да се знае, че колкото по-едри са парчетата, толкова повече се запазва етеричното масло на гръмотръна и съответно терапевтичните им свойства. Така приготвените корени се използват се за приготвяне на чай или запарка.

Химичен състав на гръмотрън

 • флавонови гликозиди - ононин, онон, псевдо-ононин и ононид;
 • смолисти вещества;
 • мазнини;
 • етерично масло - около 2 %;
 • изофлавоноиди;
 • сапонини;
 • дъбилни вещества;
 • захароза;
 • лимонена киселина;
 • стероли и др.

Лечебни свойства и приложение на гръмотрън

Свойства на билката:

 • антибактериално;
 • противогъбично;
 • аналгетично;
 • противовъзпалително;
 • диуретично;
 • слабително;
 • потогонно;
 • повишава потентността.

Билката намира много широко приложение, а именно:

гръмотрън

 • възпаления на бъбреците и пикочния мехур или наличие на песъчинки/камъни;
 • при бяло течение;
 • хемороиди;
 • цистит;
 • подагра;
 • хипертония;
 • ревматизъм;
 • шипове;
 • жлъчнокаменна болест;
 • разширени вени;
 • трудности в забременяването;
 • импотентност;
 • уголемена простатна жлеза;
 • затлъстяване;
 • нередовна менструация;
 • кожни инфекции и други.

Отслабване

В последно време все по-често се говори за приложението на гръмотрън като помощник в борбата с килограмите. Оказва се, че билката въздейства върху метаболизма, като значително го засилва. Освен това има свойството да потиска апетита и да разгражда мазнините, а диуретичният ефект способства за премахване на целулита и изглаждане на кожата. Мекият слабителен ефект също спомага за изхвърляне на токсините от тялото и подкрепя отслабването.

В този случай отварата се приема три пъти на ден преди хранене, в продължение на 10 дни. Прави се 10-дневна почивка, след което курсът се повтаря. Не забравяйте да приемате повече течности, да се храните разумно и при възможност да спортувате. Като всяко едно лечение с билки, така и в този случай се иска постоянство и време, за да се натрупат терапевтичните вещества в организма.

Ако спазвате всичко това и си пиете чая редовно, според различните източници може да се отървете от цели 2 до 5 килограма за един месец! За по-силен ефект може да приемате задно с корени от глухарче и кори зърнастец.

Като диуретик

Коренът от гръмотрън се използва като естествен и лек диуретик векове наред. Все още се смята, че той е сред най-ценните билки за поддържане здравето на пикочния мехур и все повече хора започват да му се доверяват. Благодарение на етеричното масло, което се съдържа в корените на гръмотрън, той облекча уринирането, намалява уголемената простатна жлеза. По естествен начин този ефект спомага при сърдечна недостатъчност, жлъчнокаменна болест, отоци, хипертония и други.

Гръмотрън често се комбинира и с други диуретични растения, като хвойна и магданоз.

Кожни проблеми

Някои източници съобщават за успешно прилагане на корен от гръмотрън при кожни лезии. Практиката показва, че билката е особено ефективна за облекчаване на раздразнена кожа.

При камъни в бъбреците и други бъбречни заболявания

храст гръмотрън

Коренът от гръмотрън отдавна е изтъкван в традиционната медицина като средство, успешно прилагано при наличие на камъни в бъбреците. Въпреки липсата на официални публикации в научни списания, много пациенти, страдали от бъбречно-каменната болест, свидетелстват за сериозно облекчение на състоянието.

Изключително ефективна при камъни в бъбреците, нефрит, проблеми с пикочния мехур и други бъбречни и урологични заболявания е запарката от следната билкова смес: корен от гръмотрън, листа от билката котешки мустачки, листа от коприва, листа от бреза, листа от горски енчец (златна пръчица).

 

Подкрепа на имунитета

Намерените в корените от гръмотрън фитохимикали, а именно флавоноида ононин и полифенолите танин и тритерпен, имат силно антиоксидантно действие. Това обяснява ролята на корените от гръмотрън в подсилването на имунитета, защитата срещу стареене на клетките и от там - поддържането на добро здраве.

Начин на употреба на гръмотрън:

Има няколко рецепти за употреба на корените от гръмотрън. Смята се, че най-ефективна е запарката, тъй като по този начин се запазва етеричното масло от корените на гръмотрън. Поради диуретичния ефект се препоръчва курсът да се започне в почивните дни, когато организмът привиква към билката.

Много ефективен вариант за прием е също под формата на спиртен извлек - тинктура (за която ще намерите рецепта по-долу). За някои хората това е по-удобен вариант, с който се спестява времето за приготвяне на запарка, а други изтъкват, че по този начин вкуса е по-поносим.

Запарка от гръмотрън:

В половин литър вода се запарват 3 супени лъжици корени от гръмотрън. Престоява 30 минути, прецежда се и се пие три до четири пъти на ден по 1 кафена чаша.

Отварата е особено горчива и неприятна на вкус, но с времето се свиква. Все пак количеството на един прием не е никак много и може да се изпие наведнъж. Но ако не можете да приемете вкуса, а искате да се възползвате от лечебните свойства на това прекрасно растение, може да добавите малко мляко и/или мед.

Курс на лечение

При по-голяма част от заболяванията, при които се прилага, отварата се приема след хранене в продължение на 10 дни, последвани от 7 дни почивка. Общият курс на лечение може да продължи между 2 и 3 месеца, като се допускат до два курса годишно.

По време на прочистването с корени от билката, консумацията на течности трябва да се повиши значително. Важно е да се знае, че това е съществена част от успехът на терапията.

Тинктура от гръмотрън:

За приготвяне на тинктура се използва пресен корен от билката, който след почистване и измиване се нарязва и залива със спирт - 70%. За целта са Ви необходими:

 • 100 грама 70%-ов спирт и
 • 20 грама пресен корен от гръмотрън.

Така приготвената тинктура се държи задължително в тъмно шише. Приемат по 45 капки три пъти на ден, разтворени в чашка вода, чай или мляко. Курсът на лечение е 3 седмици.

Отвара за външно приложение:

При кожни лезии и инфекции се препоръчва приготвянето на отвара. За целта варете 20 грама корени гръмотрън в 750 мл. вода, докато тя намалее с около една трета (т.е. да останат около две трети от първоначалното количество). Оставя се да изстине. Нанася се локално два до три пъти на ден.

Интересно за гръмотрън

гръмотрън цвятИнтересно е, че във Финладния гръмотрънът се развива предимно близо до морските брегове, въпреки че по принцип не е сред видовете, които предпочитат този хабитат. Предполага се, че това е заради богатата на минерали почва в тези райони, което спомага растението да се развива (тук то се среща предимно под формата на джуджета-храсти) и да устоява на мразовитата зима. Друг феномен е, че във Финландия гръмотрънът е "загубил" характерните за него бодли, което обаче го прави достъпна храна за някои животински видове.

Във Финландия растението гръмотрън е категоризирано от Международния съюз за опазване на природата като уязвим, което означава, че ако не се подобрят обстоятелствата, които заплашват размножаването и оцеляването му, видът ще изчезне от територията на страната.

Интересно също така е приложението на растението в Анадола. Там то се изгаря и получената пепел се прилага за лечение на различни кожни инфекции. Проведените проучвания в тази насока показват наличие на антибактериални свойства на пепелта от гръмотрън срещу определени бактериални видове и по-специално срещу Кандида албиканс.

Важно

Странични ефекти и неблагоприятни взаимодействия с други медикаменти не са установени. Като цяло билката се понася добре от всички. Единствено се препоръчва гръмотрън да не се прилага при тромбофлебит, понижено кръвно налягане, както и при наличие на отоци в резултат на нарушена сърдечна и бъбречна функция.

Внимание!

Приложението на гръмотрън не е проучено по време на бременност и кърмене, както и при деца под 12-годишна възраст. Препоръчваме Ви да не го употребявате в тези случаи.

Още по темата:

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаИсторияДиетиНовиниВидеоЛеченияИзследванияСнимкиИнтервютаСпортАнкетиСпециалистиЗаболявания (МКБ)Клинични пътеки