Начало Медицинска енциклопедия Лечения Предпазване от ухапване от кърлеж Профилактика и хигиена

Предпазване от ухапване от кърлеж

Предпазване от ухапване от кърлеж - изображение

Избягването на контакта с кърлежи е много важно, защото кърлежите са преносители на много тежки инфекциозни заболявания, застрашаващи живота. Единствената превенция в това направление е предприемането на мерки за ефективно предпазване от ухапване от кърлеж.

Кърлежите са малки, паякообразни ектопаразити, хранещи се с кръвта на:

 • бозайници,
 • птици,
 • а понякога влечуги и земноводни (хематофагия).

Разпространени са из целия свят, но особено предпочитат места с топъл и влажен климат - ниската температура и липсата на влага са неблагоприятни фактори за тяхната метаморфоза. Поради тази причина, популациите им в тропическите страни са огромни и причиняват сериозни щети в животновъдството.

Кърлежите са вектори на различни заболявания - те са преносители на патогенни микроорганизми (бактерии, протозои и вируси). Освен това, един кърлеж може да бъде носител на няколко патогена едновременно и така пациента да бъде заразен с не едно заболяване.

Инфекциозни заболявания, които могат да се предадат чрез кърлежите са:

Тези инфекциозни заболявания са много опасни и може да имат смъртен изход. Протичат тежко, с много висока температура, главоболие, мускулни болки, кръвоизливи от кожата, венците и вътрешните органи, увеличаване на лимфните възли и други.

Тези заболявания не се проявяват веднага, а след определен период от време, наречен

 • инкубационен период - най-често между 3 и 30 дни след ухапването.

Опасността се крие и във факта, че самото ухапване от кърлеж не е болезнено и може да остане скрито. То може да се установи само по локалната кожна реакция, която се състои в:

Дългият инкубационен период, липсата на болка при ухапване, както и факта, че някои от симптомите наподобяват грип или настинка, може да доведе до затруднение при поставяне на точна диагноза. Именно заради това е важно доброто предпазване от ухапване от кърлеж.

Прочетете още:

Мерки за предпазване от ухапване от кърлеж

Носете дълги панталони

Носете шапки, дълги панталони и блузи с дълги ръкави при посещение на места, които най-често са обитавани от кърлежи - поляни и зелени площи.

Най-добре е :

 • панталоните да бъдат мушнати в чорапите. Друг вариант е
 • да ги прикрепите към крака с помощта на велкро лепенки или дори тиксо.

Аналогично, добре е блузата или ризата Ви да бъде пъхната в панталоните.

Може дори да използвате специални,

 • защитни облекла срещу кърлежи и други членестоноги, както и
 • импрегнирани с репеленти дрехи.

Носете светли дрехи

Носете дрехи в светли тонове - така ще имате по-добър шанс видите тъмния кърлеж, който пълзи по вас, преди да си проправи път към вашата кожа. Най-добрия вариант са:

 • ярки тонове, като жълто, бяло или светло бежово.

Същото важи и за обувките.

Използвайте репеленти

Приложението на репеленти, които отблъскват кърлежите е най-доброто средство за защита от тях. Най-препоръчително е комбинирането им:

 • поставяне на специални репеленти върху кожата;
 • поставяне на специални репеленти върху дрехите - перметрин.

За избора на подходящ репелент, както и правилното му приложение, може да прочетете тук:

Преминавайте по обозначени пътеки

Кърлежите се спотаяват в гъстата растителност, "чакайки" преминаващи гостоприемници. Когато преминавате през неотъпкани места, вие увеличавате значително риска от контакт с тях. Затова използвайте пътеките, по които вече е минавано.

Погрижете се за двора си

За да предпазите себе си, децата си и Вашите любимци от ухапване от кърлежи, е много важно да проведете добро обезпаразитяване на двора си, с помощта на подходящ акарицид.

Ако живеете в блок, може да се организирате със съседите и заедно да напръскате тревните площи около блока.

Ако спазвате точно упътването за употреба, което е отбелязано на опаковката, препарата няма да бъде опасен за малки деца и животни. Важно е да се спази препоръчителния срок след напръскване на площите, по време на който да не се допускат посещения.

Не сядайте върху тревата

Питника на открито е изключително приятно мероприятие за цялото семейство. Но за да се предпазите от ухапване от кърлеж е препоръчително да не сядате върху тревата, дори и върху постелено одеяло. Най-добре е да използвате пластмасови или сгъваеми столове и маси.

Използвайте сушилнята

Добра предпазна мярка след разходка на открито е да изсушите дрехите си в сушилня. Кърлежите имат способността да останат живи, прикрепени за дрехите, дори и при пране на високи градуси в перална машина. Те обаче не са така устойчиви към горещия, сух въздух в сушилнята.

Огледайте тялото си обстойно след излизане на открито

След всяка разходка сред силно залесени местности трябва да проверявате обстойно своето тяло за впит в него кърлеж. Тези членестоноги най-често избират места като:

 • косата;
 • зад ушите;
 • под мишниците;
 • слабините;
 • зад колената;
 • около кръста;
 • дори в пъпа.

В трудно достъпните места може да ги установите чрез напипване или с помощта на огледало. Също така е добре да се изкъпете веднага след като се приберете.

Погрижете се за домашните си любимци

Кърлежите могат лесно да попаднат върху килими и тапицерии, след което да "нападнат" вас или децата Ви. Затова добра превантивна мярка е обстойният преглед на козината на вашият любимец след разходка, както и провеждането на ефективна защита и предпазване от ухапване от кърлеж, чрез репеленти за животни.

Добър вариант през по-топлите месеци е подстригването на домашния любимец от специалист. Така по-ефективно ще го защитите от паразити, по-лесно ще забележите, ако има такива и ще му осигурите комфорт.

Повече информация за ухапването от кърлеж, симптомите на предизвиканите заболявания и съвети за предпазване може да намерите тук:

Ако намерите прикрепен за тялото си кърлеж, никога не се опитвайте да го отстранявате с голи ръце! Така неговата главичка може да остане впита в кожата Ви, което крие риск от инфекция.

Премахването на всички кърлежи трябва да стане веднага! За да научите как, може да последвате линка:

Още по темата:

3.9, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияКлинични пътекиНовиниЛюбопитноБотаникаИсторияНаправления в медицинатаОрганизацииИзследванияФизиологияАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ТестовеНормативни актовеМикробиологияЛайфстайлСпециалистиЗаведенияВидеоАнкетиСпортДиетиСоциални грижиПсихологияСнимкиИнтервютаОбразование