Начало Медицинска енциклопедия Лечения Отстраняване на кърлеж

Отстраняване на кърлеж

Отстраняване на кърлеж - изображение

Слънчевото и безоблачно време, особено в сезона на отпуските (и не само) примамва много хора за почивка в планината или най-малкото за разходка в парка. Птичките пеят, из въздуха се носи аромат на цъфтящи дървета, стресът и напрежението са далеч и нищо не може да наруши спокойствието на тази идилична атмосфера. Или поне така се надяваме.

Приятното време примамва не само хората, но и много представители на насекомите, членестоногите, паяците и паякоподобните и въобще всякакви не особено приятно изглеждащи дребни вредители.

Особена паника у хората буди ухапването от кърлеж, което може да е безобидно в повечето случай, но предизвиква изразено притеснение поради няколко основни фактора:

 • инфектиране на мястото на ухапването
 • риск от заразяване с пренасяна от кърлежа зараза
 • проблем с отстраняването

Кърлежите са кръвосмучещи членестоноги, които крият много опасности за животните и човека. Те са вектори на редица заболявания, някои от които с фатален край. Това налага навременното отстраняване на кърлеж, ако такъв бъде намерен впит в кожата на пациента.

Самото ухапване от кърлежа в масовия случай е напълно безболезнено, поради което често не сме сигурни колко време кърлежът е прекарал по тялото ни преди да го открием. В редки случай (при лица с по-чувствителна кожа) е възможно ухапването да предизвика лек сърбеж, зачервяване на участъка, леко парене или болка.

Медицинското значение на кърлежите се определя от тяхното токсично, механично и алергично влияние върху човека. Устният апарат и слюнчените секрети предизвикват възпалителни промени на ухапаното място, като при ухапването се отделя специфичен невротоксин, който оказва анестезиращ ефект (поради което невинният пациент не усеща нищо).

Болести, пренасяни от кърлежите

Ухапването от кърлеж крие многобройни рискове във връзка с риска от проникване на други инфекциозни агенти на мястото на ухапването (нарушената цялост на кожната повърхност създава входна врата), но също така самите кърлежи са вектори (преносители) на редица заболявания.

Различните представители крият рискове от различни заболявания:

 • Лаймска болест: известна е още като борелиоза и се причинява най-често от бактерията Borrelia burgdorferi, а вектори на болестта обикновено са представители на род Ixodes. Инфекцията протича в различни фази, като в крайна сметка води до полиорганни увреждания, като най-засегнати са нервната и сърдечно-съдовата система, ставният апарат, очите
 • Бабезиоза: причинява се от протозоите от род Babesia, а специфичните преносители най-често са кърлежи от вида Boophilus и Ixodes dammini. Заболяването често протича с тежки увреждания, развитие на бъбречна недостатъчност, анемия, иктер и усложнения като шок, остър респираторен дистрес синдром, руптура на слезката и други
 • Туларемия: специфичен етиологичен причинител е бактерията Pasteurella tularensis (или известна още като Francisella tularensis), а преносители са Amblyomma americanum и кучешкият кърлеж Dermacentor variabilis. Инфекцията се разпространява по пътя на лимфните пътища и в засивисомст от засегнатите структури протича под различна форма (улцеро-жлезна, очно-жлезна, белодробна, гастроинтестинална, генерализирана)
 • Ку-треска: заболяването се причинява от Coxiella burnetii, представител на рикетсиите, а вектори и резервоари на инфекцията са кърлежите Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor andersoni, Amblyomma americanum. Най-често в хода на болестта се увреждат стомашно-чревният тракт, сърдечните структури, белият дроб и други, като при хронифициране се развиват хроничен ендокардит, хепатит, хроничен бронхит, остеоартрит и други 

Кърлежите играят роля в разпространението на редица други заболявания, които не се срещат по нашите райони. От изброените с най-високо клинико-епидемиологично значение е рискът от заразяване с борелиоза, чиято честота през последните години показва определено раздвижване с тенденция за повишение.

Кърлежи

Кърлежите се различават по редица морфологични особености в зависимост от своята фаза на развитие. Така например ларвите се отличават с изключително малки размери и при попадане в кожата на човек може дълго време да се възприемат като малка пигментация.

Нимфите са с малко по-големи размери, докато възрастните представители се откриват по-лесно по повърхността на кожата поради своите още по-големи размери.

При ухапване от кърлежи и неговото задържане дълго време по кожата или неправилното му отстраняване (с оставане на части от него в кожата) е възможно развитие на локални прояви. Кожата се зачервява, подува, уплътнява, има възможност да се развие некроза или вторична инфекция на раната.

Някои кърлежи секретират токсини с паралитично действие, водещо до мравучкания и изтръпване на крайниците, лицето и гърлото. Други кърлежи отделят алергени, които стимулират появата на астматични пристъпи в чувствителни индивиди.

Възможна е проява на различни симптоми, като например грипоподобни признаци, повишение на телесната температура, лесна уморяемост и слабост, поява на обрив, гадене и/или повръщане и много други.

Повече информация за пренасяните от кърлежите инфекциозни заболявания, както и техните симптоми, може да намерите тук:

За намаляване на рисковете, свързани с ухапване от кърлеж, се препоръчва неговото своевременно отстраняване. В случай, че сте в близкия парк или в близост до болнично заведение, се препоръчва да се консултирате със специалист и той да отстрани кърлежа и да се погрижи за последващата обработка на образувалата се раничка.

Какво да правим, ако не сме в града, например сме високо в планината, и открием забит кърлеж в нашата кожа?

Метод за ефективно отстраняване на кърлеж

Първоначално, кърлежите са се отстранявали чрез намазване с маслени разтвори. Но съвременните проучвания показват, че химическото третиране активира тяхното слюноотделяне и ги прави още по-опасни. По тази причина не се препоръчва да ги намазвате с каквото и да е (мазни субстанции, алкохол, спирт, лак) или да ги обгаряте директно. Това може само да затрудни своевременното отстраняване на кърлежа и повишава риска от развитие на усложнения.

По тази причина съвременната медицина препоръчва единствено механичното отстраняване на кърлежите.

Правилното отстраняване на кърлеж се извършва по следния начин:

 1. Кърлежът се хваща с помощта на пинцети, като се издърпва леко нагоре, без да се извива.
 2. Той трябва да бъде захванат здраво, възможно най-близо до забития в кожата участък.
 3. Процедурата се извършва задължително с ръкавици, за да се избегне рискът от заразяване.
 4. След това мястото на ухапване се дезинфекцира чрез измиване със сапун, последвано от подходящ дезинфектант. При необходимост, може да се приложат системни или локални антибиотици, противосърбежни средства или други подходящи медикаменти.
 5. Отстраненият кърлеж може да се постави в шишенце и да се отнесе в лаборатория за изследване или да се унищожи чрез изгаряне. Не бива да се размачква, тъй като пръски могат да попаднат в очите или отворени рани на човек и да го заразят.
От изключително важно значение е правилното захващане на кърлежа, което често се превръща в най-трудната задача за изпълнение, тъй като обикновено кърлежите се прикрепват плътно към кожата.
 
Неправилното захващане може да доведе до разкъсване или разчленяване на кърлежа, оставане на част от него в раната и повишаване на риска от инфектиране.
Правилно отстраняване на кърлеж
Колкото по-малки са размерите на кърлежа, толкова по-внимателно трябва да боравите с пинцетите. Дебелите пинцети не позволяват прецизно захващане, поради което се препоръчва да използвате друго пособие.
 
Особено подходящо при подобен случай е използването на конец, тъй като и в планински условия и в случай на спешност можем лесно да се снабдим с конец, дори с риска да откъснем от някоя от дрехите си.
 
Методът с конец е аналогичен на този с пинцетите, като основната разлика е, че кърлежът се захваща с помощта на конеца:
Отстраняване на кърлеж с конец
Най-важното и при този метод е захващане на кърлежа възможно най-плътно до мясото му на прикрепване към кожата.
 
След прокарването на конеца и захващането на неприятния вредител, последният се издърпва с внимателно и плавно движение в посока нагоре.
 
Понякога, при неправилно отстраняване на кърлеж, устният апарат остава забит в кожата, което налага хирургическото му отстраняване. За да установите това, огледайте старателно кърлежа, след като го премахнете. Ако не ви изглежда цял (не виждате главичката му), потърсете незабавно медицинска помощ.

Повече информация и съвети за ефективно отстраняване на кърлеж, може да намерите тук:

Рискове след отстраняване на кърлеж

В продължение на 15-30 дни след инцидента, ухапаният човек е длъжен да следи за поява на промени:

 • зачервяване и оток в мястото на ухапването,
 • изтичане на гной,
 • поява на червени кръгове около мястото на ухапването,
 • болка в гърдите,
 • повишаване на температурата или втрисане,
 • парализа,
 • главоболие,
 • болки в ставите,
 • поява на обриви по тялото.

При наличие на някой или няколко от посочените симптоми е необходимо да се проведе консултация с медицинско лице.

Рискове

Предпазни мерки

 • подходящо облекло: при излет в планината се препоръчва да заложите на дълги панталони, от плътна материя и в светъл цвят, за да можете да забележите по-лесно нахалните вредители
 • използвайте репеленти: високите температури през лятото трудно ще ни мотивират да се облечем с плътни и дълги дрехи, поради което можете да се доверите на различните видове репеленти, като са налични и множество комбинирани препарати, ефективни не само срещу кърлежи, но и срещу комари, бълхи и други
 • бъдете внимателни: следвайте само обозначените пътеки, не преминавайте през подозрителни тревни площи, не сядайте на тревата
 • проверка след разходката: внимателно и обстойно проверете тялото си (особено кракта, окосмените части, подмишниците) за налични неканени вредители, направете проверка и на домашния любимец

Как да се предпазим

За да научите как да се предпазите от кърлежи, прочетете:

4.6, 38 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Отстраняване на кърлеж

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиИзследванияКлинични пътекиАлт. медицинаНаправления в медицинатаБотаникаХранене при...ОрганизацииЛайфстайлСпециалистиНормативни актовеВидеоАнкетиПсихологияФизиологияСнимкиМикробиологияДиетиСпортТестовеЗаведенияИнтервютаСоциални грижиОбразование