Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Туларемия

Туларемия МКБ A21

Туларемия МКБ A21 - изображение

Туларемията е инфекциозно заболяване, тежка зооантропоноза, причинена от Pasteurella tularensis. Заболяването е познато и като треска на еленовата муха.

При човека протича с разнообразни клинични форми, като най-честата е ангинозно-жлезната, а останалите са съобразно преобладаващото органно засягане.

Има няколко механизма на заразяване:

  • контактен
  • фекално-орален
  • трансмисивен
  • инхалационен

Според механизма на заразяването, входна врата на инфекцията могат да бъдат кожата и лигавиците, храносмилателната система, дихателните пътища.

От мястото на проникване причинителят на туларемията се придвижва по-нататък до лимфните възли, като в тях се развива възпалителен процес, определящ специфичен лимфаденит. Това се изразява с ранна болезнена регионална лимфонодулопатия. По лимфохематогенен път бактериите се разпространяват в редица органи и системи. От лимфните възли, пастьорелите преминават в кръвта (развива се бактериемия) и поразяват различните органи на дихателната, храносмилателната и други системи в организма.

Заболяването се характеризира с образуването на специфични грануломи, които много наподобяват тези, които се образуват при туберкулозата. Представляват бледо-жълтеникави възелчета, които включват различни видове клетки с определен ред на подреждане. Образуваните грануломи се откриват в голям брой органи (сърце, бъбреци, черен дроб, слезка и други).

В рубриката туларемия са разгледани:

Улцеро-жлезна туларемия

Очно-жлезна туларемия

Белодробна туларемия

Гастроинтестинална туларемия

Генерализирана туларемия

Други форми на туларемия

Туларемия, неуточнена

4.0, 6 гласа

ВИДОВЕ Туларемия МКБ A21

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Туларемия МКБ A21

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Туларемия МКБ A21

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки