Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Външни причини за заболеваемост и смъртност Злополуки Други външни причини за травми при злополуки Въздействие на живи механични сили Ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги

Ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги МКБ W57

Ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги МКБ W57 - изображение

Членестоногите представляват тип безгръбначни животни, които се характеризират с три пласта на тялото си. Те се определят като най-големият животински тип в света. Насекомите представляват клас безгръбначни животни от тип членестоноги, като по целия свят има около един милион вида насекоми.

Ухапване от насекомоУхапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги предизвиква кожни реакции. Те могат да включват:

 • сърбеж
 • обрив
 • зачервяване
 • болка
 • топлина
 • леко подуване

около засегната област.

Повечето случаи на ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги се лекуват в домашни условия, но тези, които предизвикват тежки алергични реакции, изискват незабавна медицинска помощ. Симптомите на тежка алергична реакция включват:

 • недостиг на въздух
 • хрипове
 • подуване, зачервяване или уртикария, обхващащи по-голямата част от тялото
 • гадене и/или повръщане
 • втрисане / треска
 • мускулни болки или крампи
 • слабост
 • болки в корема
 • главоболие
 • изпотяване

Ухапванията от неотровни насекоми причиняват пробиване на кожата с цел хранене на насекомото с кръв. Това обикновено води до силен дразнещ сърбеж (папулозна уртикария). Ухапаното място може да се прояви като малко повдигнато червено петно с или без наличие на мехур. За съжаление подтикът към почесване обикновено води до отворена рана, която може да се инфектира и да отнеме повече време за оздравяване.

В някои части на света ухапванията от насекоми могат да бъдат по-проблематични, тъй като насекомите са носители на болести като малария, денга, рикетсиоза и др. Пренасяните от кърлежи инфекции са например Лаймска болест, туларемия, Марсилска треска, Кримска-конгоанска хеморагична треска, Ку-треска, бруцелоза, кърлежов петнист тиф, протозои, туларемия, тетанус, енцефалит, рикетсиоза и др.

Ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги може да се случи от:

 • комари
 • бълхи
 • кърлежи
 • въшки
 • дървеници
 • мухи
 • гъсеници и молци и др.

Рисковите фактори за ухапване или ужилване са:

 • извършване на работа или прекарване на времето на открито
 • по-топъл климат
 • липса на подходяща защита
 • превантивни мерки за домашните любимци
 • събиране на насекоми като хоби.

КомарКомарите представляват двукрили насекоми, които обитават всички континенти с изключение на Антрактида. Хранят се с растителни сокове и нектар, като женските смучат кръв, която им е необходима за яйцата им.

Ухапванията от комари представляват сърбящи подутини върху кожата, които се появяват след като комарите използват устния си апарат за пробиване на кожата и хранене с кръвта. Комарите избират своите жертви чрез оценяване на аромата, издишания въглероден диоксид и на химичните вещества в потта на човека. Има противоречиви данни затова дали комарите предпочитат жените или мъжете.

Повечето ухапвания от комари са безвредни, но в някои случаи предизвикват около засегнатото място оток, болезненост и зачервяване. Този вид реакция се наблюдава най-често при деца.

Ухапванията от комари, пренасящи вируси или паразити, могат да предизвикат тежки заболявания. Заразени комари в много части на света предават вируса на западнонилската треска на хората. Други предавани от комари инфекции включват жълта треска, малария, както и някои видове мозъчни инфекции (западен енцефаломиелит, калифорнийски енцефалит, лимфоцитарен хориоменингит).

Протеини от слюнката на комарите могат да предизвикат имунни реакции, включително и алергична реакция. Тези реакции могат да бъдат както непосредствени, така и забавени във времето.

Тежките реакции при ухапване от комар възникват по-рядко. Те могат да се изразят с образуване на обрив с мехури, охлузвания, разпростиращ се оток около засегнатото място, тъмни петна, които приличат на синини. В редки случаи ухапани от комари хора могат да изпаднат в анафилактичен шок. Други хора могат да получат уртикария или ангиоедем или влошаване на симптомите на астма. Обикновено тези симптоми се развиват няколко минути след ухапване от комар. Хората, изложени на по-голям риск от развитие на алергична реакция, са малките деца и хора с нарушения на имунната система.

БълхаБълхите представляват безкрили кръвосмучещи насекоми, които обитават телата на бозайници и птици. По-рядко нападат хората поради липсата на козина, в която да се скрие. Едни от най-разпространените видове бълхи са котешката бълха, кучешката бълха и човешката бълха. Въпреки че няма крила, бълхата осъществява летеж - тя може да скача 200 пъти над размера си.

Бълхите са преносители на много инфекции като например ендемичен тиф, туларемия, уртикарии, рикетсиоза, бактериози, трипанозома, сериозни патогенни и болестни реакции на кожата и др.

Ухапванията от бълхи обикновено са фокусирани на краката. Бълхите могат да преживеят в килими и подови настилки. Отделяният от бълхата секрет представлява антикоагулант, който може да причини опасни алергични реакции.

Засегнатото място става оточно и еритемно, като има опасност да възникне дерматит. Често в ухапаното място се загнездват акари, които причиняват възпаление и мехури, в резултат на което може да се развие вторична инфекция. Алергичният дерматит причинява упорит и неистов сърбеж и силно раздразнение на кожата.

КърлежКърлежите представляват паякообразни ектопаразити, които се хранят чрез кръвосмучене от гостоприемника си. Обитават тревисти и горски местности и места с висока влажност. Кърлежите са преносители на вируси, инфекции, патогенни микроорганизми.

За съжаление ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено. По-късно засегнатото място може да причини сърбеж, парене, зачервяване, и рядко локализирана силна болка. Някои хора могат да развият алергична реакция - обрив, задух, оток, изтръпване, парализа. Въпреки това по-голямата част от хората с ухапвания от кърлеж не развиват симптоми и може да не спомнят, че са били ухапани.

Някои незабавни симптоми, които се развиват рядко непосредствено след ухапване от кърлеж могат да бъдат: повишена температура, слабост, схванат врат, болки в мускулите, болки и възпаление в ставите, подути лимфни възли, фоточувствителност, повръщане, оток, главоболие, затруднено дишане, объркване, сърцебиене. Хора с такива симптоми трябва незабавно да потърсят лекарска помощ.

ВъшкаВъшките са кръвосмучещи ектопаразити. Съществуват над 300 вида въшки, като само при три от тях гостоприемник е човекът - главовата, срамната и дрешната въшка.

При убождане на кожата от въшка се появява непосредствен силен сърбеж. Слюнчената течност на въшката причинява възпалителен процес като се образуват еритемни мехурчета. Разчесването води до развитие на вторична инфекция, която се характеризира с подуване на намиращите се около засегнатото място лимфни възли.

ДървенициДървениците са малки безкрилати кръвосмучещи насекоми и имат около 100 вида, като в България се срещат основно креватните дървеници. Хранят се предимно нощем и обикновено хапят хората, докато спят.

Дървениците хапят безболезнено поради инжектирането в кожата на анестетично вещество. Най-често засегнатите места от ухапвания от дървеници са лицето, шията, ръцете и краката. Признаците на ухапване могат да се появят от минути до дни след увреждането. Обикновено ухапаният се оплаква от сърбеж и червеникави лезии по кожата, които могат да са на или над нивото на кожата. Често се разполагат в линия, неравен кръг или триъгълник. Обикновено кожните лезии изчезват след 1-2 седмици.

Лица, при които има повтарящи се ухапвания, могат да проявят по-силно изразени симптоми. При някои хора могат да се появят белези или инфекция на кожата от интензивното разчесване. Рядко може да се развие по-тежка системна алергична реакция. Някои хора могат да страдат от безсъние и тревожност от тежки и повтарящи се нашествия на дървеници.

ГъсеницаМолците и гъсениците, които са в състояние да причинят неблагоприятни реакции при хората, са много малко видове. Гъсениците са отговорни за по-голямата част от нежелание реакции. Възрастните молци по-рядко причиняват увреждания.

За да се защитят, някои молци и гъсеници имат косъмчета и/или остри шипове, които могат да оказват директно дразнещо действие или да отделят различни токсини. Някои хора могат да развият алергична реакция към определени видове гъсеници и молци.

В много редки случаи шиповете на краката на големите молци могат да проникнат в кожата на човек и да причинят ужилване, дерматит, уртикария. Гъсениците и молци са рядка причина за заболяване на кожата, по-специално в Нова Зеландия.

Обикновено при контакт с гъсеници и молци нежеланите реакции са леки и изчезват спонтанно. Уртикарията и дерматитът обикновено се причиняват от косми на гъсеници или молци. Реакциите при тези състояния варират от лек сърбеж и папулозна уртикария (малко червени подутини), които изчезват в рамките на час, до умерен сърбеж, уртикария, поява на мехури или подобни на екзема широко разпространени реакции, които могат да съществуват в продължение на седмици.

Някои видове гъсеници предизвикват ангиоедем, за който се смята, че се появява в резултат на алергична реакция. Системни симптоми като повръщане, коремна болка, анафилаксия са редки.

Някои видове гъсеници в Южна Америка причиняват локализирани ужилвания, които могат да прогресират до тежка хеморагична болест. Жилото предава отрова, която причинява пареща болка, главоболие, гадене или повръщане. През следващите дни се появяват широко разпространени подкожни кръвоизливи, кръвоизливи в белите дробове, мозъка или бъбреците. Това състояние може да е с фатален край, но има налична противоотрова.

Ухапването от молци може да бъде безболезнено или силно болезнено с оток, който се запазва с продължение на 24 часа.

Космите на гъсеницата могат да предизвикат офталмия нодоза - токсично или алергично дразнене на очите. Веднага след експозиция се появява оток на конюнктивата. Пострадалият има усещане за чуждо тяло в окото. Структурите в окото могат да се възпалят и да се образуват грануломи. Всяка космата гъсеница може да предизвика тази реакция.

МухаМухите са разпространени по целия свят. Те представляват летящи насекоми, които се отличават като едни от най-оцеляващите видове насекоми. Най-активни са през пролетта и лятото.

Мухите са преносители на множество патогенни микроорганизми - предимно на чревни инфекции и особено дизентерия, както и на коремен тиф, трахома, вирусен хепатит А, протозои, паразитни заболявания и др.

При ухапване от муха като случай на ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги се появява незабавна болка, червени подутини и сърбеж на засегнатото място. Разчесването може да доведе до нараняване на кожата и развитие на инфекция.

4.3, 12 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги МКБ W57

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги МКБ W57

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ухапване или ужилване от неотровно насекомо и други неотровни членестоноги МКБ W57

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблеми