Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Видове таласотерапия

Видове таласотерапия

Видове таласотерапия - изображение

Таласотерапия идва от гръцката дума за "море". Представлява съвкупност от различни видове лечения, които използват морска вода и водорасли, морска кал и пясък.

Основните видове таласотерапия са:

  • Хидротерапия,
  • Хидромасажни,
  • Алготерапия,
  • Калотерапия.

Морските екстракти могат да бъдат активна съставка в продукти, използвани за процедури за лице, маникюр и педикюр.

Важно е, да кажете на терапевта си, че сте бременна или че сте болен, за да се съобрази той с вашето здравословно състояние, защото някои от процедурите могат да навредят на здравето ви.

Класическата таласотерапия на открито

Тази терапия използва морската луга. Процедурата започва с престой в морска луга за около 20 минути. Продължава с поставяне на лечебна кал на цялото тяло или на отделни места, с изключение на сърдечната област. Постоявате на слънчевите лъчи докато калта засъхне напълно. След това може да се изкъпете в морето или под душ без сапун.

Когато деца се киснат в морска луга, тя се поставя само от стъпалата до колената. При възрастните кисненето в луга започва от 5 минути и постепенно се увеличава времето на престой на лугата върху тялото до 30 минути.

Външна терапия с водорасли

Тази терапия се извършва по следния начин: Поставят ви на специално легло или във вана и ви обвиват с морски водорасли от кръстите на краката до гърдите. След това ви покриват със затоплящо одеяло. След престой около 20-30 минути водораслите се отстраняват, за да не изсушат кожата ви. След тази процедура трябва да ви се направи масаж, за да се подобри кръвообращението.

Хидротерапия

Таласотерапията в това й приложение се прилага по следния начин: във вана се напълва топла морска вода. Към морската вода могат да се добавят водорасли, кал или етерични масла за по-добра релаксация. След това ви ще бъдете поканен да се потопите в тази морска вана. Може да постоите във ваната до 30 минути, за да се избегнат някои нежелани неразположения като: сърцебиене, замайване на главата, гадене. Тези нежелани реакции се проявяват рядко, поради индивидуална непоносимост, но отминават до половин час след прекратяване на процедурата.

„Хидромасаж” в морски басейн

Друг вариант на таласотерапията е плуването в басейн с морска вода и водорасли, в който е добавен и малко хлор, за да се спази хигиената в басейна. В самия басейн са монтирани специални устройства, които правят водна струя с голямо налягане, която „прави хидромасаж”. Този хидромасаж отпуска мускулите и подобрява техния тонус.

Хоризонтални морски душове

При тази процедура вие лежите на мека кушетка. От двете страни на кушетката са разположени хоризонтални душове, от които тече морска вода или вода, обогатена с минерали. На лицето ви може да има кална маска. При тази процедура душовете също могат да играят ролята на „хидромасажори”.

Контрастни морски бани

Сутрин се започва с бани, които са с по-хладна вода (температура около 24 градуса). Препоръчва се студените бани да продължават около 6 минути. Вечер баните са с малко по-топла вода (температура на водата 26 градуса) и да продължи около 15 минути. С тези контрастни бани се цели укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на циркулацията. Сутрешните бани имат тонизиращо действие, а вечерните релаксиращо и успокояващо въздействие, за да бъде сънят ви спокоен и пълноценен.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСпортЛеченияСпециалистиСоциални грижиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияХрани и ястияНовиниЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлИсторияОбразование