Полска пърхутка
Полската пърхутка (Handkea utriformis, Bovistella utriformis, Lycoperdon utriforme, Lycoperdon caelatum, Calvatia utriformis) представлява вид ядлива базидиева гъба от семейство Печуркови (Agaricaceae). Има добри вкусови качества в младо състояние. Най-често се приготвя панирана. Съединенията на гъбата проявяват антимикробна активност срещу различни бактерии.
Устройство на полска пърхутка
Плодното тяло бива кълбовидно или крушовидно, с разширена горна част и стеснена основа. Достига 15 см широчина, като в младо състояние е бяло или белезникаво на цвят, а по-късно постепенно потъмнява. Тя е голяма гъба и може да достигне размери до 25 см широчина и 20 см височина. Месото е разделено на по-рехава спороносна и по-уплътнена стерилна част. Първоначално е бяло, а при узряване постепенно става жълтеникаво до масленокафяво, като в крайна фаза се превръща в кафеникава праховидна маса. Чашковидната основа на плодното тяло обикновено се запазва до следващата пролет. Спорите й са приблизително сферични, гладки и с дебели стени, с една маслена капчица. Те имат размери 4,5-5,5 µm. Обикновено плододава през лятото до късна есен.
Разпространение на полска пърхутка
Handkea utriformis е широко разпространена и често срещана в северните умерени зони. Среща се в Европа, континентална Азия, Япония, източната част на Атлантическия океан, Северна Америка, Мексико и Южна Африка. Също така е събиран в Чили и Нова Зеландия. Растейки самостоятелно или в малки групи, тя предпочита пясъчни открити пасища, пясъчни хълмове, пустощи, както и крайбрежни райони. Останки от гъбата се срещат през цялата година.
Използваема част на полска пърхутка
Употребява се цялото плодно тяло на гъбата.
Химичен състав на полска пърхутка
Зрелите плодни тела на полската пърхутка съдържат провитамин D2, витамин Е, N-ацетилглюкозамин, феноли. Полската пърхутка има антибиотична активност срещу редица бактерии и може да биоакумулира металите мед и цинк до относително високи концентрации.
Биоакумулация
Проучване на концентрациите на мед и цинк в 28 различни вида годни за консумация гъби показва, че H. utriformis селективно биоакумулира както мед (251,9 мг мед на килограм гъба), така и цинк (282,1 мг цинк на кг гъби) до по-високи нива от всички останали тествани гъби. Авторите отбелязват, че въпреки че тези микроелементи са важни хранителни изисквания за хората и че H. utriformis може да се счита за добър източник на тези елементи, известно е, че усвояването на елементите (бионаличност) от гъбите е „ниско поради ограничената абсорбция от тънките черва".
Изследване от 2007 г. на състава на мастните киселини на различни ядливи видове Lycoperdaceae установи, че съдържанието на липиди в H. utriformis е доста ниско, приблизително 1,8% от теглото. Съдържанието на мастна киселина е предимно линолова киселина (42,4%), олеинова киселина (23%), палмитинова киселина (12,2%) и стеаринова киселина (3,6%); 17 други мастни киселини с различна дължина на веригата и степен на ненаситеност допринасят за общия състав на мастните киселини.
Лечебни свойста и приложение на полска пърхутка
Както всички пърхутки, полската има гастероиден базидиокарп, което означава, че спорите се произвеждат вътрешно и се освобождават само когато зрялото плодно тяло остарява и изсъхва, или е наранено.
Проучване от 2005 г. на антимикробната активност на няколко вида Lycoperdaceae разкрива, че Handkea utriformis е "значително активна" срещу редица бактерии, включително Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella a Staphylocopeccium, Salmonella typhilocopeuss, Strebacco и Strebaccomurium. От друга страна, H. utriformis има ниска противогъбична активност срещу видовете Candida albicans, Rhodotorula rubra и Kluyveromyces fragilis.
Този вид гъба е чудесен източник на биологично активни съединения. Младите, годни за консумация плодни тела са добър източник на антиоксиданти и ловастатин, което ги прави функционална храна, която може да има ползи за здравето при хора с дислипидемия, особено хиперхолестеролемия, тъй като ловастатин инхибира синтеза на ендогенен холестерол. Нови проучвания показват и възможни невропротективни ефекти на полската пърхутка.
Кулинарна употреба на полска пърхутка
Тази доста голяма пухкава топка е годна за консумация само когато месото, носещо спори, е младо и бяло. Вкусът и миризмата на младите плодни тела са описани като „неотличителни“. Зрелите плодни тела са негодни за консумация поради прахообразната си консистенция.
Показано е, че незрелите, годни за консумация плодни тела са добър източник на антиоксиданти (11,5 мг/г екстракт) и средство за понижаване на холестерола. Съдържат ловастатин (234 мкг/г екстракт) и проявяват значителна антимикробна активност.
Зрелите плодни тела на полските пърхутки имат голям лечебен потенциал. Те са по-богати на феноли и показват по-добра антиоксидантна активност от незрелите плодни тела във всички проведени анализи. Също така са потенциален източник на съединения, които могат да намерят приложение при лечение на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Техният екстракт е относително богат на свободен ергостерол (31,65 мг/г екстракт), N-ацетилглюкозамин (24 мг/г екстракт), алфа-токоферол (4 мг/г екстракт) и има най-добра цялостна антиоксидантна активност, която е в корелация с най-високото му фенолно съдържание (19,4 мг GAE/мл). Въпреки това, зрелите плодни тела изглеждат по-перспективни за използване в заздравяване на рани и козметични продукти, тъй като са добър източник на провитамин D2, витамин Е, N-ацетилглюкозамин, феноли. Освен това зрелите плодни тела са естествени и мощни инхибитори на тирозиназата и могат да имат антихиперпигментационен ефект.
Мицелът, който лесно се култивира в лабораторни условия, няма същите свойства като незрели или зрели плодни тела и по този начин не може да замени гъбите, събрани от дивата природа. Въпреки това, мицелът е добър източник на трехалоза, ергостерол и е по-добър в някои антиоксидантни тестове спрямо незрели плодни тела, а именно инхибиране на (пер)оксидацията на линоловата киселина. Антибактериалната активност на мицела е най-голяма срещу Pseudomonas aeruginosa. Забележимо инхибиране на растежа е получено срещу S. aureus, така че той може да бъде чудесен източник на антимикробни съединения.
Заглавно изображение: Luridiformis at English Wikipedia, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
Библиография
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83%D1%82%D0%BA%D0%B0
https://en.wikipedia.org/wiki/Handkea_utriformis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629918320234
https://www.researchgate.net/publication/331974291_From_mycelium_to_spores_A_whole_circle_of_biological_potency_of_mosaic_puffball
Коментари към Полска пърхутка