Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Акупресура при синдром на раздразненото черво

Акупресура при синдром на раздразненото черво

Акупресура при синдром на раздразненото черво - изображение

Акупресурата представлява алтернативна техника, която дава възможност организма сам да регулира основните нарушения, свързани със синдрома на раздразненото черво (СРЧ) и да облекчи симптомите.

Синдромът на раздразнените черва (IBS) представлява функционално разстройство, засягащо най-често дебелото черво и е познато още като спастичен колит. Представлява съвкупност от симптоми, а не самостоятелно заболяване. Засяга дейността на храносмилателната система и включва симптоми като коремна болка, дискомфорт, спазми, газове, подуване на запек или диария.

Въпреки че точната причина за възникване на Синдрома на раздразнените черва не е известна, съществуват различни фактори, които играят важна роля при задействане на симптомите му. Част от тях включват:

  • алергията или непоносимостта към определени храни - някои от храните, които най-често водят до изостряне на симптомите са шоколад, подправки, боб, мляко и млечни продукти, алкохол, кръстоцветни зеленчуци;
  • стрес;
  • хормони - хормоналните промени и дисбаланс също имат отношение към провокиране на симптомите на СРЧ и затова той се среща по-често при жените. Често симптомите на СРЧ се влошават по време на менструалния цикъл;
  • болести - Някои заболявания като остра диария или бактериален свръхрастеж в червата могат да предизвикат IBS.

Подробна информация за същността и клиничното протичане на заболяването може да открите в раздел Заболявания: СИНДРОМ НА РАЗДРАЗНЕНОТО ЧЕРВО МКБ K58

Въпреки че няма известно лечение за СРЧ, симптомите могат да бъдат контролирани и облекчени чрез медикаменти и алтернативна терапия.

Акупресурата е една от ефективните алтернативни терапии при синдрома на раздразнените черва, която насърчава организма да регулира самостоятелно нарушението във функционирането на органите. Акупресурата въздейства не само върху енергийните полета и тялото, но и върху ума, емоциите и духа.

Акупресурни точки при Синдром на раздразнените черва

CV 6 (Sea of Energy)

Акупресурна точка на коремаCV 6 е една от най-мощните акупресурни точки при синдрома на раздразнените черва. Представлява точка на дълголетие, която може да подобри общото Ви здраве и да удължи живота.

Местоположение: CV 6 се намира в средата на корема, на два пръста разстояние под пъпа.

Действие: При въздействие върху CV 6 се стимулират лечебните процеси на тялото; жизнеността; укрепва имунната система, пикочната и половата система.

Приложение: Може да се използва за облекчаване на спазми и болки в корема, запек, газове, менструални спазми, безсъние, подуване на корема, оток, уринарна инконтиненция (незадържане на урина), безплодие, хронична умора, фибромиалгия, главоболие и обща слабост.

  • При запек: Притискайте точка CV 6 два или три пъти дневно, за да облекчите и предотвратите запек. Въздействието върху тази точка активира и укрепва дебелото черво, насърчава перисталтиката и облекчава коремния дискомфорт. Успоредно с това може да правите дихателните упражнения Чи Гонг ефективни за запек и СРЧ, тъй като в традиционната китайска медицина е приета взаимна връзка между дебелото черво и белите дробове.

Натиска върху тази точка винаги трябва да се прилага постепенно. При възрастни и хронично болни, трябва да става още по-бавно и по-внимателно. При наличие на бременност също трябва да се натиска много нежно, като се използва дланта на ръката, вместо пръстите.

Точка CV I2

Акупресурна точка SV12Местоположение: Намира се в средата на разстоянието между пъпа и долния ръб на гръдната кост.

Действие: Стимулирането на тази точка с помощта на леки кръгови движения може да помогне при липса на апетит и лошо храносмилане.

Приложение: Облекчава стомашно разстройство, което е свързано с емоциите. Може да се използва за облекчение на усещане за тежест от преяждане, газове, подуване на корема и киселини.

Точка St25

Акупресурна точка St25Местоположение: Намира се двустранно, на три пръста от двете страни на пъпа.

Действие и приложение: Оказването на лек натиск върху тези точки може да помогне при лечението на всякакви чревни смущения, като запек, диария, инфекции, чревно дразнене, болка, маси. Стимулацията на точка St25 подобрява стомашното кръвообращение и може да облекчи и менструални проблеми (нередовна или болезнена менструация).

 

Точка St 36 (Three Mile Point)

Акупресурна точка St36Местоположение: Във вдлъбнатината намираща се на четири пръста под колянното капаче и един пръст встрани от големия пищял (тибия).

Приложение: Тази точка е ефективна за проблеми със ставите, включително ще подсили цялото тяло, ще облекчи лошото храносмилане и голяма част от умората, която често съпровожда артритната болка.

 

 

 

Точка UB25 (Large Intestine Shu)

Акупресурна точка UB25Местоположение: Намира се в долната част на гърба, на 2 пръста встрани от долния край на 4-ти лумбален (поясен) прешлен.

Показания: Тази точка е особено полезна за лечение на синдром на раздразнените черва, заедно с коремна дистония, запек, хемороиди, диария и уртикария. Също така помага за укрепване и облекчаване на болки в долната част на гърба.

 

Точка SP4 (Grandfather Grandson)

Акупресурна тoчка SP4Местоположение: тази точка се намира в средната част на вътрешната страна на стъпалото, точно над свода.

Показания: Въздействие върху тази точка може да се прилага при стомашна болка, лош апетит, диария и кървави изпражнения. Също така се използва и при лечение на задръствания в гърдите и дихателни проблеми, нередовна менструация и следродилни нарушения.

Как се прилага правилно акупресурната терапия?

Използвайте дланта си, за да разтриете корема в посока обратна на часовниковата стрелка. Започнете от пъпа и постепенно се движете навън. Правете това в продължение на три минути.

Поставете двете длани на кръста си и разтривайте, докато не усетите затопляне в корема.

Тъй като конвенционалната медицина не предлага пълно лечение на СРЧ, много хора търсят алтернативни подходи за облекчаване на симптомите. Освен акупресура, приложение намират промяна в диетата и натурални средства.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://natural-herbal-remedies.knoji.com
https://theory.yinyanghouse.com
http://www.modernreflexology.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСимптомиЗаболявания (МКБ)ЛеченияКлинични пътекиХранене при...БотаникаНовиниФизиологияИзследванияИсторияДиетиОрганизацииЗдравни проблемиНаучни публикацииТестовеСпортПроизводители