Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво

Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво

Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво - изображение
  1. Симптоми на синдром на дразнимото черво
  2. Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
  3. Промени в диетата при синдром на раздразненото черво
  4. Билки при синдром на раздразненото черво
  5. Средства против запек при синдром на раздразненото черво
  6. Средства против диария при синдром на раздразненото черво
  7. Средства против подуване на корема при синдром на раздразненото черво
  8. Психологическа терапия при синдром на раздразненото черво
  9. Хомеопатични средства срещу синдром на раздразненото черво
  10. Акупресура при синдром на раздразненото черво

Синдром на раздразненото черво (СРДЧ, синдром на дразнимото черво) представлява състояние, при което чревната функция е нарушена, без наличие на конкретно структурно увреждане. Характерно за симптомите при синдрома на раздразненото черво е, че се проявяват периодично. Може да засегне хора във всяка възраст, но по-често настъпва при млади хора и в по-голяма степен при жените, отколкото при мъжете.

Симптомите на синдром на дразнимото черво може да включват:

Болка и дискомфорт в различни части на корема, която преминава спонтанно. Дължината на всеки пристъп на болка може да варира значително. Често болката се облекчава след дефекация или отделяне на газове. Някои хора описват болката като спазъм или колики. Тежестта на болката може да варира от лека до тежка, от човек на човек, както и при два отделни пристъпа при един и същ човек. 

Промени в изпражненията. Някои хора имат пристъпи на диария, някои пристъпи на запек, а при други те се редуват. Понякога изпражненията стават малки и топчести, воднисти или кашести. Понякога съдържат слуз.

Усещане за непълно изпразване на ректума след ходене до тоалетната.

Чести, спешни позиви за ходене до тоалетната, особено сутрин по време на и след закуска.

Съпътстващи симптоми може да са още нарушен апетит, гадене, главоболие, умора, чувство за тежест след нахранване, киселини в стомаха, симптоми на пикочния мехур.

Наличието на кръв в изпражненията не е симптом на синдром на раздразненото черво! Трябва да се консултирате с лекар, ако забележите такъв симптом. 

Причината за развитие на синдром на раздразненото черво все още не е напълно изяснена. Предполага се, че има връзка със свръхактивност на част или части от червата, провокирана от нарушена инервация, стрес, емоционално разстройство, непоносимост към храна, инфекция, свръхчувствителност към болка и други.

Понякога симптомите на синдром на дразнимото черво са леки и не се нуждаят от лечение, а понякога продължават доста време и изискват такова. Известни са различни лечения, които могат да бъдат приложени. Преди да предприемете каквато и да е форма на лечение на синдром на раздразненото черво, трябва да се консултирате с вашия лекар, за да бъдат отхвърлени други вероятни заболявания като чревна инфекция, улцерозен колит, болест на Крон, цьолиакия, рак на яйчника, рак на дебелото черво и други сериозни заболявания със сходна симптоматика.

Наред с конвенциалните средства за подобряване на чревната дейност, потискане на болката и дискомфорта, алтернативната медицина предлага редица натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво, които биха могли да предизвикат облекчение и контрол на симптомите.
За подпомагане на контрола на заболяването се препоръчват и някои промени в начина на живот, като редовни упражнения, управление на нивата на стрес, водене на дневник на симптомите.

Дневник на симптомите

Отбелязването на симптомите на заболяването в дневник, ще помогне да установите тяхната честота, интензитета им и факторите, които ги провокират. Отбелязвайте в дневника всяка промяна в диетата си и ежедневието, което облекчава или усложнява състоянието! Това ще допринесе в голяма степен за контрол на симптомите и оценка на ефикасността на приложените средства.

Промени в диетата при синдром на раздразненото черво

Здравословното хранене е важно за всеки един човек. Въпреки това, при синдром на раздразненото черво, някои здравословни храни също може да предизвикат симптоми или да влошат вече проявените. Не съществува една универсална диета при всички, страдащи от СРДЧ. Правилното хранене при това състояние е строго индивидуално, като някои от общите диетични съвети включват:

Придържайте се към редовно хранене, като избягвате пропускане на хранене или прекалено дълги паузи между тях. Препоръчителното е по-честото хранене, с малки порции, на кратки интервали.

Пийте най-малко осем чаши вода на ден. Добрата хидратация на организма помага за поддържане на изпражненията меки и лесно преминаващи през чревния тракт.

Ограничете приема на кафе и чай до не повече от 2 пъти на ден, тъй като кофеинът може да бъде фактор при някои хора.

Ограничете приема на газирани напитки и алкохол.

Спрете тютюнопушенето. Никотинът допринася за обостряне на симптомите. Също така, често по време на пушенето човек поглъща допълнително въздух, който предизвиква болка и подуване на червата.

Фибри. Фибрите са част от храната, която не се абсорбира от тялото, а остават в червата и се отделят с изпражненията. Фибри се съдържат в голямо количество в плодове, зеленчуци, зърнени храни, пълнозърнест хляб и други. Според някои изследвания, диетата богата на фибри е полезна при синдром на дразнимото черво, а според други – обратното. Определящо за това са дали състоянието се съпровожда със запек или диария. При наличие на запек, фибрите определено са от полза, докато при наличие на диария – те ще влошат допълнително симптомите. Ако водите дневник на симптомите си, лесно може да установите как повлияват фибрите вашето състояние и съответно, да регулирате приема им в подходящо количество.

Друга особеност на фибрите е, че те биват два вида – разтворими фибри (разтварят се във вода) и неразтворими. По-често, за облекчаване на симптомите могат да допринесат разтворимите фибри. Хранители източници на разтворими фибри са овес, псилиум, ядки, семена, плодове (ябълки, ягоди, грейпфрут), зеленчуци и пектин. Неразтворими фибри се съдържат главно в царевицата и царевичните трици, пшенични трици и някои плодове и зеленчуци. Неразтворимите фибри трябва да се избягват при синдром на раздразненото черво.

Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, пържени храни, пикантни храни. Те могат да влошат симптомите, тъй като често предизвикват рязко свиване (спазъм) на дебелото черво, болка в корема и диария.

Някои храни като боб, зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, грах, лук могат да предизвикат значително подуване и дискомфорт в корема при страдащи от синдром на раздразненото черво.

Консумацията на някои въглехидрати може да причини подуване на корема, газове или водниста диария. Лактозата или млечната захар са сред често са отговорни за тези нарушения.

Лактазата е ензим, който разгражда лактозата (млечната захар) до по-прости захари в процеса на храносмилане. Консумацията на млечни продукти, които предварително са обработени с този ензим или такива, претърпели естествена ферментация (кисело мляко, кефир и твърди сирена), съдържат по-малко лактоза от прясното мляко и могат да бъдат възприети по-добре от организма.

Подходящи храни при синдром на дразнимото черво обикновено са малки порции плодове (включително цитрусови), салатни зеленчуци, масла на растителна основа, картофи, ориз, овес, постно месо, риба. Като подсладители може да се използва кленов сироп, който обикновено се понася добре.

За съжаление, някои хора установяват, че се чувстват по-добре, ако не консумират плодове, зеленчуци и млечни храни. В тези случаи се препоръчва диетата да бъде изготвена от специализиран диетолог, за да се избегне риска от недостиг на витамини и минерали.
Старайте се да се храните разнообразно, тъй като хората със синдром на раздразненото черво, тъй като елиминирането на цели хранителни групи (въглехидрати, мазнини) лесно може да доведе до хранителен дефицит

Пробиотици

Пробиотиците са вид живи, полезни микроорганизми, които регулират чревната микрофлора и предотвратяват намножаването на патогенни микроорганизми. Пробиотици може да се открият под формата на капсули и прах или да се приемат храни, които съдържат пробиотични бактерии. Такива са кисело мляко, някои млечни напитки, сирена и сладоледи. Важно за действието на пробиотиците (особено тези, под формата на добавки) е да се приема един и същ продукт (марка), в продължение на поне 4 седмици, за да настъпи ефект. Ако с избрания продукт не настъпи ефект, може да опитате друг, съдържащ друг вид микроорганизми.

Необходимо е да се прави разлика между пробиотик и пребиотик. Пребиотиците представляват несмилаеми хранителни вещества, които подпомагат растежа и намножаването на полезните бактерии в чревния канал. Богати на пребиотици са чесън, артишок, корен от цикория и други. Продуктите, осигуряващи едновременно, пробиотици и пребиотици, се означават като симбиотици. Те също могат да допринесат за подобряване на храносмилането и облекчаване на симптомите.

Билки при синдром на раздразненото черво

Джинджифил

Чай от джинджифил е подходящ за успокояване на храносмилателни проблеми, включително синдром на дразнимото черво. За да приготвите пресен чай, настържете половин чаена лъжичка пресен джинджифил в чаша гореща вода. Оставете да се накисне за 10 минути, прецедете джинджифила и изпийте от чая. Може да използвате и готови пакетчета чай. Може да приемате по 4 до 6 чаши на ден.

Джинджифил, черен пипер, кардамон. Смес от сух джинджифил, черен пипер и семена от зелен кардамон се добавя към чаша вода и се оставя да престои така. За потискане на симптомите на СРДЧ се отпива от водата след всяко хранене.

Моркови

Морковите могат да предотвратят симптомите на синдрома на дразнимото черва, а също така да регулират диарията и запека. Може да ги ядете сурови или варени (с малко разтопено масло и кафява захар, под формата на лакомство). Сокът от сурови моркови също е от полза. За да подобрите вкуса, може да добавите и сок от кайсия.

 

Марула

Марулата може да се яде сурова, но още по-полезна за облекчение на симптомите е, ако е леко задушена. Когато подбирате марулята, трябва да знаете, че колкото по-тъмна е, толкова повече хранителни вещества съдържа.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа активни бактериални култури, полезни за храносмилателния тракт. Може да смесите 1 чаша кисело мляко с ? лъжичка псилиум и да приемате от сместа не по-дълго от 1 час след хранене.

Семена от копър

Те могат да облекчат чревните спазми, свързани със синдром на дразнимото черво. Подпомагат отстраняването на мазнините от храносмилателната система и потискат свръхпроизводството на слуз в червата, което също е сред симптомите на заболяването. Може да приемате семената или прясната билка, добавени към сок от моркови или зеле или да си приготвите чай от ? чаена лъжичка семена и ? чаена лъжичка пресен копър в 1 чаша вряща вода.

Може да консумирате директно семена от копър като предварително ги изпечете. За целта, намажете хартия за печене със зехтин и покрийте равномерно със семената. Пече се на 160°С за 10 до 15 минути.

Масло от копър с мед. Приемът на масло от копър с 1 чаена лъжичка мед след всяко хранене може да помогне за облекчаване на симптомите, а също така и за редуциране на честотата на обостряне.

Ленено семе

Чай от ленено семе се приготвя от 1 супена лъжица ленено семе на чаша вода. Препоръчва се да се приема преди лягане.

Лайка

Лайката е полезна при синдрома на дразнимото черво благодарение на успокояващите и противовъзпалителните си свойства. Тя успокоява раздразнената лигавица на дебелото черво и намалява спазмите и подуването в корема. Също така увеличава имунитета и подобрява чревната функция. Поставете една чаена лъжичка лайка в чаша вряла вода и оставете да ври 15 минути. Прецедете отварата и пийте по няколко чаши дневно, докато симптомите отшумят напълно.


Алое вера

Тази билка е препоръчвана при почти всяко заболяване. Това се дължи на мощните й противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които освен за успокоение на симптомите, допринасят за намаляване на възпалението и подуването на червата. Може да пиете по една чаша сок от алое всяка сутрин. 

 

 

Средства против запек при синдром на раздразненото черво

Запекът понякога е основен симптом на синдрома. В този случаи може да бъде от полза увеличаването на храните с разтворими фибри.

Препоръчва се да се избягва лактулозата, ако страдате от синдром на раздразненото черво.

Круши

Пресни, узрели сладки круши са питателни плодове, които също помагат за облекчаване на симптомите. Когато ги подбирате, те трябва да не са изцяло узрели, а ги оставете да узреят на стайна температура още няколко дни. Прясно изцеденият сок и сушените круши, също са полезни за облекчаване на запека при синдром на дразнимото черво.

 

 

Зеле

Сокът от зеле може да успокои редица чревни смущения. Най-лесният начин за получаване на такъв сок е да прекарате зелето през сокоизтисквачка. Ако не разполагате такава, може да сварите зелето с малко вода, докато омекне, след което да го стриете с вилица или миксер. При някои хора, зелето предизвиква усилено газообразуване! 

Средства против диария при синдром на раздразненото черво

Ако имате диария, избягвайте сорбитол и други изкуствени подсладители в храни (включително дъвки) и напитки.

Банани

Пресни, узрели банани са питателни плодове, които същевременно, допринасят за облекчаване на симптомите на СРДЧ. Бананите са полезни в случаите с наличие на диария, тъй като разтворимите фибри в тях спомагат за абсорбиране на излишната течност в чревния канал. Също така, калият, който бананите предоставят на организма помага за облекчение на газовете и подуването на корема. Яжте един или два добре узрели банана на ден, за да поддържате във форма храносмилателната функция.
Подходящо против диария е каша от един узрял банан, една чаена лъжичка от сърцевината на тамаринд (индийска фурма) и щипка сол. Приемайте два пъти на ден, докато диарията не спре.

Кориандър

1 супена лъжица стрити плодове се поставят в 400 мл вряла вода. Оставят се да престоят два часа, след което отварата се прецежда. Пие се три пъти на ден, по 100 мл, преди прием на храна.

 

 

Листа от къпина

В половин литър вряща вода се поставят 2 супени лъжица листа от къпина. Оставят се да киснат 12 часа, след което се прецеждат. Получената отвара се приема по 100 мл, три пъти на ден, преди хранене.

Билки

Смесват се 1 стрък гръцка коприва, 2-3 клончета къпина, 4 стръка риган и малко липов цвят в 1 литър вода. Билките се варят в продължение на 10 минути. Оставя се да изстине и се приема по една супена лъжица, няколко пъти на ден докато диарията спре.

Средства против подуване на корема при синдром на раздразненото черво

При подуване на корема и наличие на повече газове, увеличете приема на овес (овес-съдържащи зърнени закуски или овесена каша) и ленено семе (до една супена лъжица на ден).

Масло от мента

Маслото от мента може да помогне за премахването на натрупваните газове и подуването на корема. Освен това може да облекчи и болката и спазмите в корема.

Асафоетида

Асафоетида и вид смола, която притежава миризма на чесън. Използва се при различни медицински състояния, сред които е и СРДЧ. За намаляване на газообразуването може да се приема смес от асафоетида, каменна сол и сух джинджифил на прах (1/2 чаена лъжичка).

 

 

 

 

Индийски бял живовляк (псилиум)

Смесете половин чаша извара с малко вода и добавете две супени лъжици индийски бял живовляк. Овкусете с малко сол и приемайте от тази смес два пъти дневно.

 

 

 

 

 

Билкова отвара

месват се:

• 30 грама плодове от ким
• 20 грама листа от мента
• 15 грама цвят от лайка
• 15 грама коренище от блатен аир
• 10 грама корени от дилянка

2 чаени лъжички от билката се заливат с 200 мл гореща вода. Оставя се да изстине, прецежда се и се пие 4 пъти на ден, преди хранене.

 

Психологическа терапия при синдром на раздразненото черво

Връзката между мозъка, нервните импулси и повишената активност на вътрешните органи е силна. Някои фактори, като семейни проблеми, стрес на работното място, изпити, може да предизвикат симптоми на синдром на раздразненото черво. В тези случаи, терапията чрез разговори със специалист може да редуцират стреса и напрежението, което ще доведе до, ако не изчезване, то поне разреждане на симптомите на синдром на раздразненото черво.

Хомеопатични средства срещу синдром на дразнимото черво

За да бъде оптимално хомеопатичното лечение, трябва да бъде индивидуално предписано, съобразно конкретното физическо и психическо състояние. Продуктите описани по-долу са сред често посочваните в терапията на синдрома на дразнимото черво. Като най-подходящото лечение и дози може да бъде предписано само от квалифициран лекар-хомеопат!

Сулфур – често се препоръчва при различни стомашно-чревни нарушения, включително синдрома на раздразнените черва. Подходящо е при чести, неуспешни опити за дефекация. Изпражненията са твърди и оскъдни. Запека се редува с диария. Тежест и чувствителност в корема. Препоръчва се при тънки и слаби хора, които са чувствителни към топлина. Често разсеяни, раздразнителни, депресирани.

Пулсатила – подходяща при болезнено подуване на корема, съпроводено с куркащи звуци, стягане в корема след хранене. Разнородни по вид или воднисти изпражнения.
Нукс вомика – запек, сменящ се с диария, след злоупотреба с очистителни. Чести неефективни опити за дефекация или дефекация с усилени напъни. Коликообразна болка в корема, периодично отделяне на малко количество, воднисти изпражнения. 

Фосфорус – запек, редуващ се с диария; силна отпадналост след изхождане; изпражненията са с твърде зловонна миризма; по-чести позиви за дефекация при лежане на лявата страна. 

Ликоподиум – чувство за подуване на корема веднага след нахранване, кисела миризма при оригване, затруднено храносмилане при консумация на храни като зеле и фасул; неефективни позиви за дефекация, понякога за изхождане са необходими силни напъни. Усещане за натиск и стягане в областта на корема; диария.

Силицеа – липса на апетит; отвращение към месо и топла храна; усещане за подут корем; запек и коликообразна болка в корема; трудно изхождане; в друг момент може да настъпи диария с твърде неприятна миризма.

Аргентум нитрикум – стомашни нарушения, съпроводени с често оригване; метеоризъм с дискомфорт в стомаха; неефективни опити за оригване; усещане за подуване на стомаха; силно желание за консумацията на сладкиши, сирене и солени храни; склонност към диария; честа дефекация свързана с тревожност; коликообразна болка в корема; позиви за дефекация винаги след прием на храна или течности; повишена нервност и избухливост по природа; бързане при всяко действие. Допълнителни индикации включват треперене на ръцете и краката, сърцебиене, задух, световъртеж, сухота в устата, заекване, прекомерно изпотяване.

Акупресура

Повече за приложението на акупресура при Синдром на раздразненото черво може да откриете в темата:

АКУПРЕСУРА ПРИ СИНДРОМ НА РАЗДРАЗНЕНОТО ЧЕРВО

Още по темата:

4.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлСимптомиЗаболявания (МКБ)ЛеченияСпортКлинични пътекиХранене при...БотаникаФизиологияНовиниДиетиИзследванияОрганизацииИсторияЗдравни проблемиТестовеНаучни публикацииПроизводители