Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити Други неинфекциозни гастроентерити и колити

Други неинфекциозни гастроентерити и колити МКБ K52

Други неинфекциозни гастроентерити и колити МКБ K52 - изображение

Други неинфекциозни гастроентерити и колити е неинфекциозно възпалително заболяване на стомашно-чревния тракт.

Редица причинители за други неинфекциозни гастроентерити и колити са лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства), някои храни (лактоза, глутен), алергия към храна, токсини (от лекарствен и нелекарствен произход), лъчетерапия.

Остър ентероколит представлява възпаление на тънкото и дебелото черво. Най-често острия ентероколит се дължи на хранителна интоксикация, която се причинява от различни салмонели. Инфектирането става при ядене на заразено месо, риба, мляко, сирене, яйца и др. Ентероколитът, предизвикан от остра хранителна токсикоинфекция, започва обикновено много бурно няколко часа, след консумирането на заразения продукт.

Клиничната картина на острите форми на други неинфекциозни гастроентерити и колити се изявява с:

  • Болки в корема, предимно около пъпа, с куркания на червата;
  • Болните се чувстват много отпаднали;
  • Бързо се появява диария, като изпражненията в началото са кашави, а след това стават течни и обилни - имат неприятен мирис, съдържат несмлени хранителни частици и слуз;
  • Коремът е леко подут вследствие на метеоризма, при палпация е болезнен;
  • Перисталтиката на червата е усилена.

При по-тежко протичащи случаи болните силно отпадат имат голяма жажда, очите им хлътват вследствие на загубата на течности, крайниците стават синкави и студени. Състоянието на болните от остър ентероколит понякога може да се влоши за няколко часа и те да изпаднат в колапс - хипотония, ускорен, малък, едва долавяш се пулс, колапсът е във връзка с намаление на циркулиращата кръв вследствие обезводняването на организма. Температурата през първите дни е повишена до 38-39 градуса. Урината намалява, става концентрирана и в нея се установяват белтъци, еритроцити и т.н.

Протичането на леката форма на остър ентероколит е благоприятно, болните оздравяват за 4-5 дни. В по-тежките случай заболяването може да продължи до месец или да премине в хроничен ентероколит.

Хроничните форми на други неинфекциозни гастроентерити и колити може да се развият след острите, ако причините, които са го предизвикали се повтарят или ако е провеждано неправилно лечение. Хроничен ентероколит се появява също, след непълноценно хранене - недостатъчно съдържание в храната на белтъци и витамини. Продължителна лъчетерапия също може да доведе до хроничен гастроентероколит. Вторично, ентероколит може да се развие при чревни диспепсии, заболявания на черния дроб, ендокринни болести (Базедова болест, Адисонова болест), ендогенна интоксикация.

Клинично хроничните други неинфекциозни гастроентерити и колити се характеризират с периодично появяване на диария. Изпражненията имат различна консистенция от кашави до течни, жълтеникаво оцветени, силно миришещи, които понякога са примесени със слуз и кръв. Много често телесната температура се повишава до 38 градуса С. Болните са отпаднали, обезводняват се за няколко часа. Езикът е зачервен и сух. Артериалното налягане се повишава.

Микроскопски се установяват в тях несмлени мускулни влакна и скорбелни зрънца. Болните отслабват на килограми. В по-тежко протичащите случаи на хроничен ентероколит вследствие на смутена резорбция в червата на хранителните вещества и витамини настъпват вторична анемия, остеопороза на костите, промени по кожата, отоци, хипопротеинемия и т.н. Продължителното боледуване се отразява и на психиката на болните, те стават раздразнителни и потиснати. Протичането на хроничните други неинфекциозни гастроентерити и колити се характеризира с периоди на ремисии и влошавания най-често във връзка с нарушаване на диетата.

Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина. Хроничният ентероколит е упорито заболяване, което трае с години и при грешки в храненето може да се повтаря.

Лечението се провежда с диета и в зависимост от причината довела до неинфекциозни гастроентерит и колит.

Повече за различните видове други неинфекциозни гастроентерити и колити можете да прочетете при:

3.3, 7 гласа

ВИДОВЕ Други неинфекциозни гастроентерити и колити МКБ K52

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други неинфекциозни гастроентерити и колити МКБ K52

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други неинфекциозни гастроентерити и колити МКБ K52

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки