Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити Други неинфекциозни гастроентерити и колити Алергичен и алиментарен гастроентерит и колит

Алергичен и алиментарен гастроентерит и колит МКБ K52.2

Алергичен и алиментарен гастроентерит и колит МКБ K52.2 - изображение

Стомашно – чревната лигавица е богата на лимфоцити и плазмоцитни клетки и е изложена на въздействието на потенциални антигени от храната, медикаментите и други химични съединения и от микроорганизмите, което прави възможно възникването на множество реакции антиген – антитяло. Алергичен и алиментарен гастроентерит и колит представлява всъщност реакция на свръхчувствителност тип IV.
Клиничните прояви, развили се вследствие на реакция антиген – антитяло в лигавицата на стомашно – чревния тракт, се означават като гастро – интестинална алергия. Чревната лигавица може да бъде сензибилизирана от множество антигени по ентерален или извънентерален път. Главна роля играят хранителните алергени и най-много протеина от храната. От тях до алергични реакции най-често водят прясното мляко, яйцата, рибите, раците, мидите, месото от дивеч, свинското и овчето месо, ягодите и пр. От медикаментите като причинители на алергични реакции в тънкото черво имат значение различните антибиотици, сулфонамидите, барбитуратите и др. Важна роля играят и микроорганизмите (бактерии, гъбички), различни паразити и техните токсични продукти.

Алергичен и алиментарен гастроентерит и колит включва най-често хиперсензитивен хранителен ентерит и колит.

Клиничните прояви настъпват най-често 1-2 часа след приемането на алергена, но понякога могат да се развият и по-късно. Обикновено се изявява с общо нерасположение, лек дискомфорт, тъпа коремна болка, гадене еднократно повръщане и диария. Понякога може да се изяви с силни коремни болки, гадене и повръщане, диария с кашави изпражнения. Картината може да наподобява тази на остър корем при остър апендицит, холелитиазна колика, илеус (чревна непроходимост) и др. При тежки случаи се наблюдава и хематемеза (повръщане на кръв), мелена (кървави изхождания), ставни болки, нарушено общо състояние. Клинични признаци извън храносмилателната система, които мога да се появат са: кожен обрив, виене на свяд, слабост, ниско кръвно налягане, учестено дишане. Възстановяването обикновено е бързо и пълно при остро започналите случаи, докато при случаите с постепенно начало протичането на заболяването е по-продължително.

Диагнозата алергичен и алиментарен гастроентерит и колит се поставя чрез подробна анамнеза, с която се уточнява евентуална връзка на някое прието антигенно вещество с времето на появата на симптомите. В полза на алергичния гастроентерит и колит говори наличието и на други алергични появи.

Лечението включва ранна стомашна промивка, отстраняване на предполагаемия антиген, поставяне на легло и провеждане на специална антиалергична диета в течение на няколко дни. Прилагат се антиалергични средства. В зависимост от нарушението на водно – електролитния баланс и на общото състояние се правят венозни вливания. Болните трябва да избягват употребата на храни и медикаменти, за които знаят, че предизвикват у тях алергични прояви.

Прогнозата на болните с остър алергичен гастроентерит и колит е добра, ако заболяването не се придружава от други тежки алергични реакции.

Острият алиментарен гастроентерит и колит може да се развие при преяждане, особено след употреба на много тлъсти храни и алкохол, след големи количества губи храни, съдържащи много целулоза (зеле, боб, грах и други зеленчуци), макар че хранителните продукти само по себе си не са развалени. Остър ентерит може да се развие и при бързо хранене. Обикновено в тези случаи се засягат не само тънкото черво, но и стомахът, дебелото черво, понякога и панкреасът.

В клиничната картина са налице признаци от засягане и на изброените съседни органи: тежест и подуване на корема, диария с редки изпражнения, които при увреждане на дебелото черво могат да съдържат и слуз, а дори и кръв, и пр. Клиничните белези на острия ентерит настъпват обикновено няколко часа след приемането на храната. Обективното изследване открива нарушено общо състояние с тахикардия, хипотония и изпотяване, обложен език, палпаторна болка в корема и метеоризъм.

Диагнозата алиментарен гастроентерит и колит се поставя въз основа на анамнезата, говореща за тежко нарушение на нормалния режим на хранене, и клиничната симптоматика.

Диференциална диагноза се прави с другите видове остри ентерити и ентероколити, а по-рядко и с остър гастрит, остър панкреатит, остра дизентерия и др.

Лечението алиментарен гастроентерит и колит зависи от тежестта на заболяването. Обикновено болните се оставят на постелен режим. Прави се по възможност ранна стомашна промивка. Ако повръщането е обилно и диарията честа, необходимо е да се компенсира водно – електролитната загуба чрез вкарване на инфузии. Обикновено на 3-ия или 4-ия ден се преминава към рационално хранене, като храната трябва все още да бъде химично и механично щадяща.

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия