Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити

Неинфекциозни ентерити и колити МКБ K50-K52

Неинфекциозни ентерити и колити МКБ K50-K52 - изображение

Ентеритът е възпаление на тънкото черво. Колитът е възпаление на дебелото черво. Обикновено двете заболявания се срещат сравнително рядко като самостоятелни заболявания.

Неинфекциозни ентерити и колити всъщност обединява множество възпаления, които освен колона едновременно или последователно увреждат и тънкото черво, така че обикновено се развиват ентероколити, а понякога се засяга и целият гастроинтестинален тракт, например ентерити и колити при хронични неспецифични ентеропатии, болест на Крон, улцерозен колит и други неинфекциозни гастроентерити и колити. За нуждите на практиката съществено значение имат обикновените колити и ентероколити, които могат да се разгледат заедно, освен поради това, че изолирано засягане само на тънкото или дебелото черво се среща рядко, но и поради близката симптоматика. Клинично те биват остри, подостри, рецидивиращи и хронични, а според причините за възникване – радиационни, токсични, алергични, алиментарни и др.

Болест на Crohn е хронично неспецифично възпалително заболяване на тънко и дебело черво или на други части от гастроинтестиналния тракт. Болест на Crohn е неинфекциозен ентерит и колит с неизяснена етиология и най-честата му локализация е терминалния илеум. Възпалението е трансмурално. Типично е редуването на поразени зони и такива с нормален вид. Клинично протича с диарични изхождания, коремна болка, гадене, повръщане, задръжка на газове, висока температура, ускорен пулс. Усложнения на Болест на Crohn са абсцеси и фистули. Диагнозата се поставя рентгеново и ендоскопско изследване. Консервативното лечение се състои от прием на салазопирин за един месец, ако резултатът е незадоволителен се провежда курс с метронидазон. Кортикостероиди се изписват при изразен възпалителен процес. Хирургично лечение е показано при наличие на усложнения.

Улцерозен колит представлява язвено гнойно възпаление на дебелото черво и последователно обхваща различни участъци от червото. Етиологията на този вид неинфекциозен ентерити и колити е неизяснена. Възпалената лигавица на червото е зачервена, оточна, покрита с множество ерозии и язви, кърви лесно спонтанно и при допир. Заболяването започва остро или бавно, по-степенно, с оформяне на характерните симптоми: кървава диария, примеси от гной или слуз, температура.
Болките не са типични за УК и насочват към усложнения токсична дилатация, перфорация, перитонит. Високата температура невинаги означава суперинфекция и може да бъде резултат от ефекта на медиаторите на възпалителния процес.

Към други неинфекциозни ентерити и колити влизат и радиационен гастроентерит и колит, токсичен гастроентерит и колит, алергичен и алиментарен гастроентерит и колит, други уточнени неинфекциозни гастроентерити и колити, неинфекциозен гастроентерит и колит, неуточнен.
Въпреки че всички се причиняват от различни етиологични причинители те се проявяват с подобни клинични прояви тежест и болка в корема, гадене, повръщане, диария.

Повече за неинфекциозни ентерити и колити можете да прочетете при:

2.8, 4 гласа

ВИДОВЕ Неинфекциозни ентерити и колити МКБ K50-K52

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Неинфекциозни ентерити и колити МКБ K50-K52

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Неинфекциозни ентерити и колити МКБ K50-K52

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия