Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити Други неинфекциозни гастроентерити и колити Радиационен гастроентерит и колит

Радиационен гастроентерит и колит МКБ K52.0

Радиационен гастроентерит и колит МКБ K52.0 - изображение

Радиационен гастроентерит и колит е увреждане на лигавицата на стомаха и червата от рентгенови лъчи. Най-честата причина за радиационен гастроентерит и колит е лъчетерапия при лечение на рак. Тя използва мощни рентгенови лъчи за убиване на раковите клетки и спира процеса на клетъчното делене. Терапията уврежда и здравите клетки в лигавицата на стомаха и червата. На особено висок риск са изложени хората с лъчетерапия на коремни и тазови органи.

Развитието на радиационен гастроентерит и колит зависи от 2 главни фактора - прилаганата доза и продължителността на лечението, както и от индивидуалната чувствителност на болния. Рискът от увреждане нараства при напреднала възраст поради намалено кръвоснабдяване на червата, от съпътстващи заболявания като атеросклероза, захарен диабет, хипертония и др.

Най-тежки увреждания се получават в лигавицата и кръвоносните съдове.
Радиационните увреждания на тънкото и дебелото черво се дължат на увреждане на липидния слой на клетъчната мембрана, протеините и клетъчната ДНК.
Увреждането на кръвоносните съдове е продължителен процес и прогресивно нараства. Образува се облитериращ тромбангит с последваща тъканна хипоксия, която е решаващ фактор в патогенезата на чревните увреждания.

Радиационен гастроентерит и колит обикновено имат остро начало и хронични (късни) прояви.
Хроничните радиационни увреждания се развиват след шестия месец от облъчването. Проявите на радиационен гастроентерит и колит могат да бъдат ранни (от 6-ия месец до втората година) или късни (след 10 и повече години от облъчването). Най-често радиационният колит се проявява след прекарано друго заболяване.

Хистопатологична находка при радиационно свързан ентерит и колит включва следната характеристика: преходна атрофия на лигавицата, оток на субмукозата, възпаление и инфилтрация на ламина проприа с левкоцити и плазмени клетки. Няма митотично делене на клетките, има кариорексис (разпад на клетъчното ядро), и разпад на криптите и некроза на дълбоките епителни клетки. Регенерация на епителните клетки е възможна, ако не е видимо увредена субмукозата. При тежки промени в субмукозата на води до прогресивно увреждане на мукозата - улцерации и ерозии.

Клинична картина на радиационен гастроентерит и колит
Появяват се парещи болки и тежест в правото черво, тенезми (болезнени позиви за дефекация) и често изхождане на слуз и кръв, понякога с отделяне на некротични части от лигавицата. Общото състояние на болните е нарушено. Болните се оплакват от отпадналост, раздразнителност и намален апетит. Температурата се повишава.

- Проява в острата фаза на предизвиканото от облъчване - нараняване на стомашно-чревния тракт са коремни спазми, коремна болка, тенезми, гадене, повръщане, кървене, диария, анорексия, незадържане на урина.
- В хроничната фаза радиационния ентерит е безболезнен, но прогресиращо заболяване. Пациентите могат да се проявят със симптоми в рамките на месеци или дори десетилетия след лъчетерапията.

Диагнозата радиационен гастроентерит и ентероколит се поставя въз основа на анамнезата и клиничната картина, развила се по време на лъчелечението, а степента на пораженията се уточнява чрез ендоскопско изследване и иригография. Рентгеновото контрастно изследване показва най-често равномерно стесняване на засегнатите сегменти със задебеляване на чревната стена.

Усложненията при радиационния гастроентерит и колит са обилно кървене, фистули между тънкото черво, пикочния мехур, влагалището и др., перфорация, илеус.

Макар и рядко може да се развие малигнена дегенерация в зоните с лъчеви увреждания. Трудна е диференциалната диагноза с карцином на дебелото черво поради голямото сходство в клиничната картина и промените при инструменталните и рентгенови изследвания.

Диференциална диагноза трябва да се направи и с улцеро - хеморагичния колит и болестта на Крон.

Лечение на радиационния гастроентерит и колит
При поява на остро лъчево увреждане на колона и ректума лъчелечението трябва незабавно да се прекрати. Болните с радиационен колит трябва да се лекуват комплексно в зависимост от степента на заболяването, тежестта на протичането и индивидуалните особености на организма.

Храненето при радиационен гастроентерит и колит трябва да бъде пълноценно, висококалорично и разнообразно. При по-тежките случаи се препоръчва режим на легло. Кръвопреливанията оказват стимулиращо действие върху хемопоезата, за нормализиране на хемодинамиката, благоприятно влияят върху трофиката на тъканите и притежават детоксикиращо и общо стимулиращо действие. Уместни са клизми с кортикостероиди и мукопротектори (средства протектиращи лигавицата на червата). При болни с прибавена инфекция се прилагат и антибиотици. Лечението на чревните стенози, перфорацията и кръвотеченията от ректума е оперативно.

3.8, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия