Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение със сулфасалазин Медикаментозно лечение

Лечение със сулфасалазин

Лечение със сулфасалазин - изображение

Познаването на лекарствата, техните особености, приложение и странични ефекти позволява на медицинските специалисти да лавират и избират между различни опции при лечението на определени заболявания. Така например при липса на ефективност от определена стандартна терапия, познаването на алтернативните възможности позволява тяхното приложение и облекчаване състоянието на пациента.

Лечение със сулфасалазин се прилага като част от комплексните мерки за облекчаване на възпалителните процеси в хода на някои заболявания на опорно-двигателния апарат и храносмилателната система. Лекарството се отличава с добри противовъзпалителни свойства и е добра алтернатива при липса на ефективност от другите приложени средства.

Поради високия риск от странични ефекти и нежелани лекарствени взаимодействия се прилага само под строг медицински контрол и мониторинг на състоянието на пациента.

Какво представлява сулфасалазин?

Какво представлява сулфасалазин?

Сулфасалазин принадлежи към групата на чревните противовъзпалителни средства и по-конкретно към групата на аминосалициловата киселина и подобни на нея средства.

Сулфасалазин се отличава с добър противовъзпалителен ефект, като точният му механизъм на действие и фармакодинамични особености не са напълно проучени и изяснени. Счита се, че понижава възпалителните процеси, повлиявайки по различни механизми имунната система.

Не повлиява болковия синдром директно, а по косвен механизъм, чрез ограничаване на възпалителното огнище.

В хода на метаболизма на лекарството, сулфасалазин се разгражда до сулфапиридин и 5-аминосалицилова киселина, които от своя страна се отличават с известна активност. 5-аминосалициловата киселина притежава добър противовъзпалителен ефект и повлиява възпалителните процеси в дебелото черво, докато сулфапиридин води до намаление на системните възпалителни реакции, активирани в организма в хода на болестта.

Дозата, честотата на приложение и продължителността на лечебния курс се определят индивидуално в зависимост от вида на заболяването, неговата тежест, наличието на усложнения, наличието на подлежащи заболявания, приемани лекарства и редица индивидуални особености.

Така например обичайната инициираща (начална, стартова) доза сулфасалазин за лечение на улцерозен колит при лица над 18 години е в рамките на 3 000 до 4 000 милиграма дневно (3 до 4 грама), а поддържаща доза е в рамките на 1 000 до 2 000 милиграма дневно.

При деца между 6 и 17 години стартовата доза за лечение на улцерозен колит е в рамките на 40 до 60 милиграма на килограм тегло дневно, разпределена равномерно в няколко дози, а поддържащата доза обикновено е около 30 милиграма на килограм тегло дневно.

Не се препоръчва приложение на медикамента при деца под 6 години включително, поради рискове от сериозни нежелани ефекти и прояви.

За лечение на ревматоиден артрит началната доза при лица над 18 години е около 500 до 1 000 милиграма дневно, като се използват таблетките с удължено освобождаване. Дозата постепенно се повишава до средно 2 000 милиграма дневно.

При ювенилен артрит поддържащата доза за деца над 7 години е в рамките на 30 до 50 милиграма на килограм тегло, разпределена в два приема, а началната доза е една четвърт до една трета от поддържащата.

Препоръчва се прием на лекарството с достатъчно количество течности, като с постепенното повишение на дозата се избягва рискът от дразнене на стомашно-чревния тракт.

Препоръчва се прием всеки ден, приблизително по едно и също време, като при лечението на ревматоиден артрит може да отнеме няколко месеца (средно между един и три) до първите видими ефекти.

Лечение със сулфасалазин на ревматоиден артрит, улцерозен колит, юношески артрит

При кои заболявания и състояния се прилага лечение със сулфасалазин?

Сулфасалазин се отличава със своята противовъзпалителна активност и намира приложение главно в комплексното лечение на ревматоиден артрит, ювенилен артрит и улцерозен колит. Използва се още и в терапията на някои други заболявания на стомашно-чревния тракт и опорно-двигателната система.

Сулфасалазин се използва основно за лечение на улцеративен колит, като той не лекува заболяването, но намалява едни от основните симптоми като повишена температура, стомашни болки (чрез намаляване на възпалението), кървава диария. След преминаване на пристъпа, медикаментът се използва за увеличаване на междупристъпния период (поддържане на ремисията).

В дебелото черво под влияние на бактериите, сулфасалазинът се разпада на 5-аминосалицилова киселина и сулфапиридин. Възпалението при улцеративен колит се причинява от прекомерната продукция на простагландини - вещества, продуцирани с участието на два ензима: циклооксигеназа и липоксигеназа. 5-аминосалициловата киселина намалява възпалението чрез блокиране активността на двата ензима и невъзможността за образуване на простагландини.

Сулфасалазин се използва също така за лечение на ревматоиден артрит, като се прилагат препаратите с удължено освобождаване. Медикаментът намалява болката в ставите, подуването и сковаността, съпътстващи болестта.

Ранното му приложение предотвратява последващите тежки увреждания и намалява рисковете от развитие на сериозни усложнения, свързани със заболяването.

При ревматоиден артрит се прилага обикновено в комбинация с други лекарствени средства, физикална терапия, алтернативни методики и други.

Някои специалисти прилагат терапията със сулфасалазин като средство на първи избор при новодиагностициран ревматоиден артрит, поради високата му успеваемост и ефективност, докато други го прилагат при липса на ефект от останалите медикаментозни средства.

Често се комбинира с кортикостероиди и в някои случаи с други болест-модифициращи средства (адалимумаб, ритуксимаб).

Намира приложение също при болест на Крон, анкилозиращ спондилит и други заболявания, обикновено като част от комплексните мерки, насочени към овладяване на симптомите и забавяне на прогресията на болестния процес.

Сулфасалазин рядко се прилага самостоятелно, тъй като комбинираната терапия повишава ефективността от лечението, повлиявайки заболяването по различни механизми.

Едни от най-честите заболявания, при които се прилага лечение със сулфасалазин (в комбинация с други лекарства и лечебни методи) включват:

 • Улцерозен колит
 • Някои форми на проктит
 • Болест на Crohn
 • Ревматоиден артрит
 • Ювенилен артрит
 • Дорзопатии
 • Артропатичен псориазис
 • Синдром на Reiter-Leroy

Поради особеностите в терапията при всеки отделен пациент се подхожда индивидуално, като се подбират подходящи медикаментозни средства и дозов режим.

Лечението със сулфасалазин се назначава и контролира от специалист след обстоен преглед и провеждане на необходимите изследвания с цел оптимизиране на лечението.

Рискове, нежелани ефекти и противопоказания при лечение със сулфасалазин

Какви рискове, нежелани ефекти и противопоказания крие лечението със сулфасалазин?

Познаването на едни от най-честите странични ефекти, наблюдавани по време на терапията със сулфасалазин, помага предприемането на съответните мерки за повлияването им и намаляване на тяхното въздействие.

Към едни от най-често описваните странични реакции се включват стомашно-чревни оплаквания, загуба на апетит, гадене, главоболие, виене на свят, необичайно повишена умора и лесна уморяемост.

Стомашен дискомфорт и гадене се проявяват при приблизително една трета от пациентите още в ранните етапи на лечението. Стомашните оплаквания преминават с времето и могат да бъдат избегнати със започване на по-ниска доза и постепенното повишаване в хода на терапията, както и при употреба на стомашно устойчиви таблетки (притежават специално покритие, което не позволява дразнене на стомаха от активната субстанция).

При употребата на сулфасалазин е възможно пожълтяване на кожата и промяна в цветя на урината (ярко жълтеникава до оранжева), което е безобиден страничен ефект и изчезва при преустановяване на терапията, но може да причини безпокойство при пациента.

Повечето пациенти, приемащи сулфасалазин, нямат и не съобщават за сериозни странични ефекти.

Задължително уведомете вашия лекуващ лекар в случай, че забележите някои от следните нежелани реакции:

 • промени в слуха, шум в ушите
 • промени в настроението и когнитивния статус
 • признаци на бъбречни увреждания (промени в количеството отделена урина, болезнено уриниране, кръв в урината и други)
 • поява на гуша
 • мравучкане, скованост на крайниците
 • ниска кръвна захар и нейните характерни признаци (глад, студена пот, замъглено зрение, слабост, сърцебиене)
 • данни за алергична реакция (задух, подуване на устните, езика, лицето, обрив, сърбеж)

По време на лечението е възможно развитие на обратими увреждания на мъжките репродуктивни функции (мъжки инфертилитет).

По време на терапията се препоръчва избягване на продължителен престой на пряка или изкуствена ултравиолетова светлина и използването на подходящи слънцезащитни продукти.

В много редки случаи е възможно развитие на сериозни странични реакции, каквито са например синдромът на Stevens-Johnson, хематологични нарушения (агранулоцитоза, апластична анемия), увреждания на черния дроб, увреждания на мускулите, нервите, развитие на инфекция и други.

Незабавно потърсете спешна медицинска помощ при наличие на болка в гърдите, изразен задух, тежки кожни прояви (обрив, мехури, лющене на кожата), данни за инфекция, подуване на лимфните възли, изразена мускулна слабост, бледи или синкави кожа, нокти, устни, силни болки в ставите, перманентно главоболие, вратна ригидност, гърчове, жълтеница и други. Тези прояви налагат провеждане на спешно лечение за намаляване въздействието на медикамента и преустановяване на терапията.

За намаляване на рисковете от поява на странични ефекти и оптимизиране на терапията задължително уведомете вашия лекар:

 • в случай, че имате известна, доказана алергия към слуфасалазин, аспирин или някои нестероидни противовъзпалителни средства
 • за наличието на подлежащи заболявания, като например бъбречни и чернодробни увреждания, хематологични нарушения (порфирия, анемия), астма, инфекциозно заболяване, генетични увреждания (например глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит), ревматоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза
 • системна употреба на алкохол, марихуана, наркотични и забранени субстанции
 • в случай, че сте бременна или планирате бременност: сулфасалазинът намалява резорбцията на фолиева киселина, което води до фолиев дефицит с последваща анемия от една страна и повишен риск от увреждания на плода от друга
 • по време на кърмене: сулфасалазин преминава през плацентарната бариера и се излъчва в майчиното мляко, като може да предизвиква сериозни нежелани ефекти върху кърмачето

Лечението със сулфасалазин при деца се осъществява с повишено внимание и под строг медицински контрол, като не се препоръчва провеждането му при наличие на шарка, грип, алергии, след поставяне на жива ваксина и други.

Задължително уведомете вашия лекар в случай, че приемате други лекарства, тъй като са възможни нежелани лекарствени взаимодействия, които повишават рисковете от поява на токсични реакции и влошаване на общото състояние, както и от липса на ефективност на приеманите медикаменти.

Понижаване на ефективността на лекарствата е възможно при едновременна употреба на сулфасалазин с дигоксин и фолиева киселина, което налага повишаване на дозата им. Повишен риск от изява на нежелани ефекти е налице при едновременна употреба с метотрексат.

За извличане на оптималните ползи и минимизиране на рисковете при лечение със сулфасалазин винаги следвайте стриктно съветите на вашия лекар и обсъждайте смело вашите притеснения с него.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.4, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение със сулфасалазин

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-6260/sulfasalazine-oral/details
https://en.wikipedia.org/wiki/Sulfasalazine
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sulphasalazine
https://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/drugs/sulfasalazine.aspx
https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Treatments/Sulfasalazine-Azulfidine
https://www.drugs.com/cdi/sulfasalazine-tablets.html
https://www.healthline.com/health/sulfasalazine-oral-tablet
https://www.everydayhealth.com/drugs/sulfasalazine
https://www.medicinenet.com/sulfasalazine-oral/article.htm
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sulfasalazine-oral-route/proper-use/drg-20066179

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаЛюбопитноИсторияЛеченияПатологияХранене при...ДиетиКлинични пътекиОрганизацииСпортНовиниСимптомиЗаболявания (МКБ)СнимкиИзследванияЗдравни проблемиНаучни публикацииЛайфстайлВидеоПсихологияФизиологияНормативни актовеИнтервютаСпециалистиАнкети