Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Alliaceae (Лукови) Праз, Праз лук

Праз, Праз лук

от 21 дек 2015г., обновено на 26 март 2024г.
Автор: д-р Биляна Петрова
Праз, Праз лук  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Праз, Праз лук (Allium porrum) представлява зеленчук, който принадлежи към семейство Лукови (Alliaceae). Не образува глави като лука, а дълго цилиндрично "стъбло", което се състои от листа. Заровен в пръст или пясък издържа цяла зима и е годен за кулинарни употреби. През цялата година може да се открие на пазара. Съществуват два вида праз - летен, с по-фини и тънки стъбла и зимен, с по-дебели и плътни стъбла. Прилага се като подправка или основна съставка на множество салати, супи, ястия или като гарнитура. Ценен зеленчук е бил в миналото за римляните, египтяните и гърците.

Национален символ е на Уелс. Там се носи в деня на св. Давид. Шекспир, в "Хенри V", описва обичая да се носи праз като "древна традиция". В пиесата Хенри казва на Флуелън, че носи праз: „...защото съм уелсец, знаеш ли, добър земляк....“.

Широко използван е в храната на персийците като ароматизиращ компонент, а в иранската традиционната медицина като антиатерогенно средство.

Устройство на праз

праз

Изображение: Permaboy, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Зеленчукът има плитка, гъста коренова система, която се състои от множество тънки коренчета, водещи началото си равномерно от долната повърхност на снопът от листни влагалища. Така са групирани, че приличат на брада. От тях израства цилиндричното, ядливо "стъбло" на праза. То се състои от множество листни влагалища, образуващи поотделно цилиндри, които влизат един в друг. Нискостоящата част на стъблото е оцветена в бяло, като по възходящ път цветът й преминава в зелено-бял, по-светло зелен, до тъмно сивкаво-зелено. Цилиндрите преминават в листа във височина на растението.

Разпространение на праз

Растението води началото си от Средиземноморието.

Използваема част на праз

Употребява се цялата надземна част на растението.

Химичен състав на праз

праз

Изображение: Goele, Public domain, via Wikimedia Commons

Зеленчукът съдържа витамин С, витамин А, витамин К, витамин В6, мед, магнезий, калий, калций, натрий, захари в малко количество, азотни вещества, белтъчни вещества, соли, етерични масла, пектинови полизахариди, фолиева киселина.

Лечебни свойства и приложение на праз

Празът не се препоръчва за консумация при бъбречни заболявания.

Свойства на праза

  • изразено антиоксидантно действие;
  • детоксикиращо;
  • подпомагащо дейността на храносмилателната и сърдечно-съдовата системи;
  • възпрепятства образуването на атеросклеротични плаки;
  • благотворно влияе на нервната система;
  • ранозаздравяващо;
  • стимулира мускулната дейност;
  • благоприятства нормалния воден баланс в организма;
  • грижи се за здравето на кожата.

праз

Изображение: Peter Forster, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Празът подпомага дейността на сърдечно-съдовата система. Той съдържа кемпферол, флавоноид с протективно на кръвоносните съдове действие.

Заболявания, които се повлияват добре при консумацията на праз лук са атеросклероза, затлъстяване, диабет тип 2, ревматоиден артрит и алергии. Зеленчука подпомага храносмилането и пречиства организма. Поне двукратната консумация на праз за седмица, ни действа предпазващо от рак на дебелото черво, простатата и стомаха, понижава холестерола и кръвното налягане. Препоръчва се и като профилактично средство срещу атеросклероза.

На фитонцидите в зеленчука се дължат голяма част от неговите антибактериални и дезинфекционни свойства. Съдържанието пък на фолиева киселина в него го прави подходяща храна за бременни. Празът действа умерено диуретично и значително облекчава признаците на хрема (консумиран суров, 3 пъти на ден).

Какво ни осигурява консумацията на праз

  • като изключително мощен антиоксидант, се бори успешно със свободните радикали;
  • неговата консумация е превенция на рак на стомаха;
  • понижава нивото на холестерол;
  • разрежда кръвта, като предпазва от образуването на съсиреци;
  • изключително подходящ за употреба при астма, диабет, хроничен бронхит, атеросклероза, различни инфекции.

Кога не трябва да се консумира праз

  • бъбречни заболявания;
  • заболявания на стомаха - гастрит, язва и други подобни;
  • непоносимост към острата миризма и вкус на зеленчука.

Празът в кулинарията

праз

Изображение: H. Alexander Talbot, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Зеленчукът може да се консумира суров или термично обработен. Светлата, бяла част от цилиндричното му стъбло, много често се използва в салати или се консумира директно, а листната такава се задушава в ястия и супи. Чудесен заместител е на лука в почти всички гозби. Идеално се съчетава с босилек, горчица, мащерка, лимон. Както вече бе споменато се намира на пазара през цялата година.

Празът има приятен вкус, става фин, придава аромат след обработка и затова е предпочитан пред обикновения лук.

Интересно за праза

праз

Изображение: Guy Waterval, Apache License 2.0, via Wikimedia Commons

Растението е било на особена почит в Египет. Фараонът Хеопс дарявал жреците си с хиляда круши, сто кани бира, един бивол и сто връзки праз. Така изразявал признателността си към тях. Зеленчукът е бил сред задължителните дарове, които трябвало да се принасят на боговете на сенките и съня. Поради тази причина се среща в почти всички погребални фрески.

Галските племена, заселили се на британските острови през 7 век, пренесли праза на тях и той станал символ на римляните. Когато водели битки със саксонските племена, те са слагали на шлемовете си листа от зеленчука.

На масата на Тайната вечеря има зеленчук, за който се предполага че е праз.

Според римляните прочиства гърлото и гласът, поради което често е присъствал на трапезата им.

В Древна Месопотамия са го използвали като лекарство.

Споменава се, че Нерон е изяждал големи количества от зеленчука преди да излезе да говори пред поданиците си.

Празът е емблема на националния отбор на Франция по ръгби. Зелено-бялата лента, която французите присъждат за различни постижения в селското стопанство, се нарича "праз".

Вишисоаз - супа във Франция, в която присъствието на праз е в огромно количество.

Заглавно изображение: Ralf Roletschek (talk) - Fahrradtechnik auf fahrradmonteur.de, GFDL 1.2, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Индийска сарсапарила Индийска сарсапарила
  • Черница Черница
  • Кафе-арабско Кафе-арабско
  • Купуасу Купуасу
4.4/5 5 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ИНУЛИН таблетки за смучене * 12
15.80лв.

ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ИНУЛИН таблетки за смучене * 12

Коментари към Праз, Праз лук

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Праз, Праз лук
    www.framar.bg 
    на 30 June 2025 в 20:07
    Коментирайте "Праз, Праз лук "

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms)
  • Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
  • Разред Asparagales
  • Сем. Alliaceae (Лукови)
  • Натурални средства срещу газове и подут корем
  • Хирургически дренаж
  • Може ли да се пие вода преди кръвни изследвания?
  • Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
  • Отстраняване на кърлеж
  • Лесносмилаеми храни, които не дразнят стомаха
  • Електрокардиограма (ЕКГ)
  • Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
  • Кръвно-газов анализ
  • Екстрасистоли
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Изтръпване на ръка, пръсти след вземане на кръв

преди 558 дни, 4 часа и 44 мин.

Кръв в храчките след третиране на пъпка в носа с антибиотик

преди 2375 дни, 34 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 4 часа и 18 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 4 дни, 20 часа и 59 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 3 часа и 50 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 10 часа и 51 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Лесносмилаеми храни, които не дразнят стомаха Лесносмилаеми храни, които не дразнят стомаха

Лесносмилаеми храни, които не дразнят стомаха

от 26 юни 2025г. Прочети повече
Въвеждане в употреба на първото изкуствено сърце през 1970 година Въвеждане в употреба на първото изкуствено сърце през 1970 година

Въвеждане в употреба на първото изкуствено сърце през 1970 година

от 09 дек 2024г. Прочети повече
Зелен лук (перо) – хранителен състав и ползи за здравето Зелен лук (перо) – хранителен състав и ползи за здравето

Зелен лук (перо) – хранителен състав и ползи за здравето

от 27 март 2024г. Прочети повече
Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР

Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР

от 15 март 2023г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival