Тиква, Кюрбисия

Тиква (Cucurbita pepo) представлява растение, което спада към така наречени плодови зеленчуци. Нарича се още Кюрбисия. Класифицира се към семейство Тиквови (Cucurbitaceae).
Устройство на тиква
Изображение: nociveglia from Appennino Emiliano, Italy, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Растението разполага с дълго около 5 метра стъбло, което е светло-зелено на цвят и покрито с белезникави, твърди власинки. Растежът му е влачещ по земята. Произвежда множество разклонения. Листната дръжка е куха и дълга, а петурата много голяма, засенчваща цветовете на тиквата, дори понякога самите плодове. Тя е оцветена винаги в тъмно зелено. Цветовете на тиквата са мъжки и женски, като на едно растение се развиват и двата вида. Мъжките са разположени на по-дълги и тънки цветни дръжки, а женските на по-къси и дебели. Оцветяването им е жълто или оранжево.
Тиквите обикновено са едри и валчести, достигащи маса до 40-50 килограма. Кората им е дебела и твърда, а месестата част - нежна и плътна. На цвят тя бива жълта, жълто-бяла или кремаво-бяла, оранжева и жълтеникаво-оранжева. Изключително голямо е разнообразието във формата, цвета на кората и масата на тиквовия плод. Семената са плоски или елипсовидни, бели, матово-бели или светлокафяви на цвят. В повечето случаи са люспести, като има и такива без люспа.
Разпространение на тиква
Тиквата произхожда от Южна и Централна Америка. Първи, които започват да употребяват растението в бита си са индианците, а според историческите данни Христофор Колумб е този, който я пренася на Европейския континент. У нас вирее на територията на цялата ни страна.
Използваема част на тиква
- плод;
- семена.
Химичен състав на тиква
- голямото количество пектин;
- плодова захар;
- незаменими аминокиселини;
- целулоза;
- витамин С, витамини от група В и бета-каротин;
- микроелементи - особено калий и фосфор.
Семената на тиквата съдържат голямо количество витамини, протеини, минерали - фосфор, мед, цинк, желязо, магнезий.
Изображение: Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на тиква
- ценни лечебни, диетични и вкусови качества;
- регулира и поддържа добро качество на храносмилателните процеси;
- с леко слабително действие;
- мощен диуретик - усилва отделянето на урина;
- ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания;
- полезна при гастрит и колит;
- при висок холестерол и наднормено тегло;
- срещу атеросклероза;
- благотворно действие при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката;
- помага срещу безсъние и неспокоен сън;
- при неврози и стрес;
- изгаряния и някои екземи - прясно настъргана тиква;
- срещу доброкачествено увеличение и възпаление на простатата - тиквено масло;
- повлиява хронични чернодробни възпаления, запек, анемия, хипертония, остеопороза - тиквено семе;
- действа подмладяващо и поддържащо либидото;
- повлиява благоприятно очни заболявания.
Семената на тиквите са богати на ненаситени мастни киселини, фитоестрогени и витамини Е, които имат потенциални фармацевтични, хранителни и козметични свойства. Няколко вида ненаситени мастни киселини са доминиращият компонент в тиквените семки, които могат да играят роля в превенцията на заболявания и насърчаване на здравето. Тиквените семки също съдържат важните фитоестрогенни съединения - секоизоларицирезинол и ларицирезинол, които имат ефект, подобен на естрогена, като предотвратяват хиперлипидемия и остеопороза при жени в менопауза. Фитоестрогените в тиквените семки също могат да повлияят хормоно зависим тумор. Витамин Е в тях е антиоксидант и противостареещ фактор. Чистите, подмладени и активирани кожни клетки подобряват цялостния вид на кожата, пола и възрастта независимо.
Медицинската тиква (Cucurbita pepo convar. pepo var. Styriaca) е подвид на тиквата. Сред 850 различни вида тикви, тя се откроява с уникалните си тиквени семки без черупки. Тази естествена мутация, настъпила в сърцето на Европа, в географски защитения регион Щирия, Австрия, е основният отличителен белег на това специално зрънце. Старателно подбраните тиквени семки, добити от традиционно органично отглеждане в семейни ферми, се обработват внимателно, за да се получи тиквено масло с първокласно качество.
Масата, останала след производството на масло, която съдържа богат коктейл от свободни аминокиселини, полиамини (спермидин и спермин), полифеноли, различни протеини и въглехидрати, се употребява и допринася за перфектното управление на ресурсите и кръговата икономика в различни промишлености.
Тези мощни съставки са в състояние да активират аутофагията, най-добрият процес на преработване и почистване на стареещите клетки.
Изображение: Various, CC BY-SA 1.0, via Wikimedia Commons
Тиквата е изключително подходяща храна при някои страдания, налагащи диетичен режим на консумация на хранителни продукти, поради пълноценният й хранителен състав, засищащ ефект и лесна смилаемост.
Външно се прилага при ревматизъм и отоци. Драскотини и по-леки ожулвания могат да се третират с лапи от семената и цветовете на растението. Вътрешно, с лечебна цел, освен варена, тиквата може да се приема и под формата на отвара от нея или прясно изцеден сок.
Множество са приложенията на плодовия зеленчук и в хранителната промишленост. Известни са на всички ни кулинарни рецепти и предпочитания за консумация на тиквата. Част от трапезата е на повечето зимно празници.
Заглавно изображение: George Chernilevsky, Public domain, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ капсули * 150 SANCT BERNHARD
ТИКВЕНО СЕМЕ + ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ капсули * 30
САО ПАЛМЕТО ФОРМУЛА таблетки * 120 GNC
ВИП ПАУЪР сироп дози 9 мл * 2
ФЕМИНХЕЛП таблетки * 56
ЛИКОПЕН капсули 10 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СУОНСЪН МАСЛО ОТ ТИКВЕНО СЕМЕ капсули 1000 мг * 100
ХИМАЛАЯ ПУРИМ таблетки * 30
ТИКВЕНО МАСЛО 250 мл БАЛЧО
ЕКВИЛИБРА ТОП ПРОСТАТА капсули * 40
БИОХЕРБА ТИКВЕН ТАХАН ОТ 100% ФИНО СМЛЯНО ТИКВЕНО СЕМЕ 250 г
ПАНАЦЕЯ ТИНКТУРА ЗА ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА 100 мл
Библиография
https://www.rahn-group.com/en/cosmetics/cosmetic-actives/tales-from-plants-and-mushrooms/cucurbita-pepo-var-styriaca/
https://rjppd.org/AbstractView.aspx?PID=2023-15-2-4
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Cucurbitales
- Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)
- Змийски лапад, Петнист змиярник, Змийска хурка, Змиярник, Зайчи лапад, Змийско грозде
- Методи и съвети за извършване на клизма
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Какво лекува английската сол
- Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Лепка
- Гастрит
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
Коментари към Тиква, Кюрбисия