Начало Медицинска енциклопедия Физиология Кръв и лимфа Кръвни депа

Кръвни депа

Кръвни депа - изображение

Кръвните депа са тъкани или органи, които имат способността да натрупват значително количество кръв, която при необходимост може да бъде използвана от организма. В условия на покой, около 5 % от циркулиращата кръв се намира в капилярите, също толкова и в сърцето, 20 % в артериите, а 70 % във кръвни депавените, което показва значението на венозните съдове, и като кръвен резервоар. По този начин, някои от съдовите области - черен дроб, подкожна тъкан, белите дробове, абдоминални вени и слезка, играят ролята на кръвни депа, от които в случай на необходимост се включва повече кръв в артериалната циркулация. Значението на слезката като кръвно депо е изяснено от Д. Араховац. Тя е основно кръвно депо. В нея се събират около 8-12% от обема на кръвта. Черният дроб също е способен да складира значително количество кръв, но не колкото слезка. Кръвта в него е концентрирана в синусоидите.

При кръвозагуба, в резултат на симпатикова стимулация, венозните съдове в кръвните депа се свиват, като изтласканата от тях кръв може да компенсира намаления обем на циркулиращата кръв. Важно е да се отбележи, че компенсацията е възможна, когато се касае за загуба на 20 % от общото количество кръв (равняващо се на около 1 л кръв). Това е причината, настъпилите внезапно, малки кръвозагуби, у здрави хора (при раждане, кръводаряване), да се понасят сравнително добре и да не предизвикват съществени смущения в хемодинамиката. Когато, обаче, кръвозагубата настъпи бързо и е масивна (повече от 1/3 от общия кръвен обем), организмът не е в състояние да я компенсира. Тогава, поради настъпващото общо разстройство в циркулацията, може да се стигне до смъртен изход.

Поради това, че в кръвните депа обемната и линейната скорост на кръвта са много ниски, се създават условия за пристенно задържане на кръвните клетки. В резултат на това хематокритната стойност на кръвта, намираща се в кръвните депа се повишава.

В случаите, когато кръв от депата се включи в общата циркулация, се наблюдава увеличен брой на левкоцитите и еритроцитите в периферната кръв. Това увеличение не се дължи на повишена продукция на нови кръвни клетки от хемопоетичните органи, а напротив, то е бързо, преходно и има преразпределителен характер.

4.3, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.bigmed.info/index.php/BLOOD_DEPOT

http://medicalency.com/blood_4.htm

https://www.quora.com/Where-is-blood-stored-in-the-human-body

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияНовиниФизиологияЗдравни съветиБотаникаХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлЛеченияСнимкиАлт. медицинаНаправления в медицинатаОрганизацииИсторияНормативни актовеПатологияСпортСпециалистиДиетиЗаведенияКлинични пътекиТестовеРецептиСъставкиМикробиологияПроизводителиВидео