Начало Медицинска енциклопедия Лечения Антитромботични лекарства Медикаментозно лечение

Антитромботични лекарства

Антитромботични лекарства - изображение

Тромбоцитните антиагреганти, известни още като антитромботични лекарства, представляват различни по структура и механизъм на действие медикаменти, които потискат агрегацията на тромбоцитите и по този начин предотвратяват тромбообразуването в артериалните съдове.

Отделните препарати се използват при различни състояния, свързани с повишен риск от формиране на тромби, като например:

 • нестабилна стенокардия
 • инфаркт на миокарда
 • първична профилактика за сърдечно-съдови заболявания
 • вторична профилактика на исхемични коронарни и мозъчносъдови инциденти
 • хронична артериална недостатъчност на крайниците
 • при коронарна ангиопластика

Комбинирането на отделните медикаменти помежду им е целесъобразно и с висока ефективност, тъй като отделните препарати повлияват различни ензими, съответно едновременната им употреба потенцира действието им.

Най-често използваните в клиничната практика антитромботични лекарства са следните:

 • Ацетилсалицилова киселина (аспирин): най-широко използваният тромбоцитен антиагрегант, който осъществява своя ефект посредством инхибиране на ензима циклооксигеназа 1. Прилага се перорално в дневна доза от 75 до 150 милиграма, като се препоръчва прием вечер преди лягане, тъй като над две трети от случаите на инфаркт на миокарда се случват в ранните сутрешни часове. Аспирин е с висока ефективност, ниска цена и относително безопасен профил, като основните противопоказания за употребата му са наличие на активно кървене от гастроинтестиналния тракт, алергия, непоносимост.
 • Индобуфен: потиска агрегацията на тромбоцитите, инактивирайки ензима циклооксигеназа 1, но при употребата му съществува риск от развитие на гадене, повръщане, диария, кръвоизливи, тромбоцитопения. Препаратът не се прилага при хеморагична диатеза, чернодробно увреждане, хипоплазия на костния мозък, язвена болест.
 • Тиклопидин: блокира аденозиндифосфатазните рецептори и по този начин потиска освобождаването на тромбоцитните фактори на съсирването. Използва се предимно при рискови за исхемичен инсулт пациенти. Използва се относително рядко, поради нисък профил на безопасност.
 • Видове антитромботични лекарстваКлопидогрел: намира приложение предимно при пациенти след остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром или пресен исхемичен инсулт. Използва се алтернативно предимно при хора, алергични към аспирин и салицилати или с налични противопоказания за употребата им.
 • Прасугрел: прилага се в ниска доза и блокира рецепторите за аденозин дифосфат, потискайки тромбообразуването. Анамнезата за мозъчен инсулт, тежко чернодробно заболяване или предходна исхемична атака е противопоказание за употребата му.
 • Тирофибан: блокира определени гликопротеинови рецептори и приложен едновременно с аспирин и хепарин предотвратява и намалява ранните инциденти при пациенти с коронарен синдром. Използва се при ангиопластика и атеректомия. Продължителната му употреба крие риск от развитие на кървене и алергични прояви.
 • Алпростадил: представлява простагландин с вазодилатиращ и антиагрегантен ефект, като намира приложение при вродени сърдечни пороци и цианоза при новородените, както и при артериална оклузивна болест.
 • Дипиридамол: инхибира ензима фосфодиестераза и намира приложение след клапно протезиране, коронарен байпас, исхемични нарушения в мозъчното кръвообращение, като обикновено се комбинира с ацетилсалицилова киселина.

Използването на антитромботични лекарства е част от комплексната терапия и профилактика на пациентите с рискови фактори за развитие на тромбоза.

Продължителната употреба на тези медикаменти крие опасност от възникване на различни по тежест странични ефекти, като по-често се срещат следните:

 • улцерогенна активност и повишен риск от развитие на язвена болест
 • хематологични нарушения, като неутропения, агранулоцитоза, апластична анемия
 • стомашно-чревни нарушения, предимно гадене, повръщане, диария
 • алергични прояви

Едновременното им приложение с индиректни орални антикоагуланти (варфарин, аценокумарол) не се препоръчва поради значителен риск от кървене.

При бременност и по време на периода на лактация не се препоръчва употребата им, поради риск от неонатално кървене, плацентарен кръвоизлив, хеморагична диатеза.

Поради риск от развитие на синдром на Reye ацетилсалициловата киселина не се прилага при деца под 12 годишна възраст. Състоянието протича тежко, със засягане на централната нервна система и черния дроб.

Консултирайте се с Вашия лекар при избора на тромбоцитен антиагрегант, необходимата доза и продължителността на терапията.

Още по темата:

4.8, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Антитромботични лекарства

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиИзследванияИсторияКлинични пътекиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаХранене при...БотаникаПатологияФизиологияОрганизацииСнимкиВидеоРецептиЛайфстайлАнкетиЗдравни проблемиСпорт