Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при махмурлук Лечебни практики при заболявания

Лечение при махмурлук

Лечение при махмурлук - изображение

Световъртеж, гарниран с внезапна загуба на способността за запазване на равновесие и баланс, неприятен вкус в устата, напомнящ за снощната феерия от смесици на храни и напитки, гадене, проблясъци в съзнанието, припомнящи ви снощната уж незабравима вечер.

Познато? Алкохолът не прощава, дори и на тези, които се считат за безсмъртни и неподвластни на неговата мощ.

Всеки, осмелил се да прекали с броя на питиетата или дръзнал да смеси няколко вида спиртни изкушения, ще плати цената на това свое удоволствие с различен по тежест махмурлук.

И въпреки че липсва дефинитивно лечение при махмурлук (за съжаление на много от верните му почитатели), то медицината ни предлага дълъг списък от възможности и опции с добър, не толкова добър или чисто плацебо ефект, които могат да са ви от помощ при поредния сблъсък с махмурлука.

Липсата на вълшебно хапче (или по-добре вълшебно питие), което мигом да заличи симптомите на афтър партито в организма след поредната щура вечер, е причина много ентусиасти да експериментират с всевъзможните, често по-скоро плод на градски легенди, начини за справяне с махмурлука.

Всевъзможни отвари, храни и напитки, са сочени за ефективни, а някои дори считани за доказано средство в борбата с махмурлука (всеизвестната шкембе чорба, прословутият зелев сок, популярната и считана за единствено средство за лечение сред най-върлите фенове на алкохола сутрешна бира, често последвана от втора, трета и преминаване плавно към изходна позиция).

Но действат ли наистина или са по-скоро плод на плацебо ефект, неразпознат от поредния препил предната вечер човек?

Има някои средства, славещи се с малко повече научен антураж зад гърба си, които могат да се приложат превантивно (преди купона) и симптоматично (след купона), като за съжаление никой не може да ви гарантира постигането на желания ефект.

Най-сигурният, доказан, изпробван, научно тестван и издържан начин за справяне с махмурлука е намаляване консумацията на приетите количества алкохол, но ако все пак сте му отпуснали края, може да изпробвате някои от следните методи и средства за лечение при махмурлук.

 Как се лекува махмурлук: газирана вода с лимон, кафе, аспирин, ибупрофен

Лечение при махмурлук: какво да правим на сутринта (симптоматично лечение)

В случай, че белята вече и станала и трябва да действате мигновено (под натиска на менгемето, заклещило здраво главата ви и парещата киселина, разливаща се в стомаха ви), може да изпробвате някои от следните методи (не всички наведнъж, разбира се, тъй като рискувате да влошите състоянието си и да повърнете малкото оцелели субстанции в стомаха ви):

  • достатъчно количество вода: в основата на водещите признаци на махмурлука лежи обезводняването (алкохолът сам по себе си е диуретик и води до дехидратацията на тялото, особено при консумация без разредител). Специалистите съветват прием на достатъчно течности още по време на алкохолната консумация, преди лягане и след това. Добрата хидратация на тялото подпомага изхвърлянето на токсините, възстановява загубите и подпомага по-бързото възстановяване на организма
  • закуска и кафе: закуската, но не каква да е, а класическата препечена филийка, съчетана с чисто ароматно кафе (без добавена захар, подсладител, сметана, мляко) от една страна ще облекчи раздразнения ви стомах (поради високото съдържание на въглехидрати в препечения хляб) и ще ви ободри (поради съдържанието на кофеин в кафето), като се препоръчва успоредно с кафето да приемате и други течности (кофеинът също е диуретик)
  • аналгетици (обезболяващи): класическа група, използвана за класическия симптом при махмурлук, а именно ужасно, притискащо, умопомрачаващо главоболие. За да намалите досадната болка в главата се препоръчва прием на препарати, съдържащи ибупрофен, напроксен, аспирин и други в достатъчна доза (една до две таблетки с достатъчно количество вода). Не се препоръчва (а при заклетите привърженици на спиртните напитки, често прекаляващи с консумацията им, е дори противопоказано) употребата на парацетамол, тъй като медикаментът сам по себе си уврежда черния дроб, а в съчетания с катализатор като алкохола, пораженията могат да са много големи. Внимавайте също с употребата на обезболяващи на празен стомах, тъй като това ви действие може да отприщи нов коремен дискомфорт, болка, гадене и да влоши иначе не особено цветущото състояние, в което се намирате
  • електролити и витамини: електролитите, съдържащи се в спортните напитки, някои препарати, достъпни без рецепта (обикновено под формата на прах за разтваряне във вода), както и някои витамини (витамини от група В, особено витамин В6, по-известен още като пиридоксин) са верни съюзници в борбата с последиците от алкохола. Въпреки че липсват научно подплатени доказателства за ефективността от приема на витамини за овладяване на махмурлука, всъщност витамините от група В в съчетание с подходящ набор електролити и течности води до бързо възстановяване на запасите на организма, подпомага и ускорява възстановяването на организма. Някои стигат дори до по-големи крайности, като все по-широка популярност придобиват венозните инфузии на електролити и витамини от група В. Използващите ги вярват, убедено твърдят и ще се опитат да убедят и другите, че една банка подобен разтвор ги вдига бързо на крака и ги връща в бойна готовност. Медицинските специалисти предупреждават, че към подобна мярка може да се подходи единствено при пациенти с хронични проблеми и дефицит на витамини от група В, както и при много тежко и сериозно прекаляване с приема на алкохол, ситуация, в която в действителност се налага медицинска намеса във връзка със сериозния риск за здравето на пациента
  • допълнителна хидратация с помощта на изпитани народни рецепти: с изключително висока популярност и одобрение са сочени употребата на газирана вода с лимон, както и чай от мента и/или джинджифил. Освен допълнителната хидратация, която предоставят за организма, тези напитки подпомагат отстраняването на токсините, ускоряват възстановяването, подобряват тонуса

Допълнително може да приложите различни лекарства, достъпни без рецепта, за облекчаване на наличните симптоми.

Подходящият набор от антиеметици ще облекчи гаденето и позивите за повръщане, паренето в стомаха и по хода на хранопровода (обикновено в резултат от диспепсия, киселини, рефлукс) се облекчава ефективно и бързо с помощта на различни средства, като например антиациди (готови препарати или натурални средства от типа на сода за хляб) и инхибитори на протонната помпа (омепразол, пантопразол).

При наличие на други, придружаващи и допълнително влошаващи комфорта ви прояви на сутрешния махмурлук, може да се консултирате с вашия фармацевт за подходящи симптоматични препарати, които да сведат до минимум неприятните усещания.

Полезна информация за храните, напитките, билките и алтернативните методики за справяне с неприятните последици на махмурлука може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

 Как да намалим риска от поява на махмурлук: медицински въглен, мазни храни

Лечение при махмурлук: как да намалим пораженията (профилактични мерки срещу махмурлук)

В случай, че планирате да му отпуснете края и да се забавлявате в компанията на верния приятели и големи количества алкохол (независимо дали се касае за безобидните коктейли, повечко бира или маратон с твърд алкохол) може да проконтролирате някои свои действия, за да намалите рисковете от изява на махмурлук или поне да ограничите неговите мащаби.

Няколко часа преди старта на купона може да предприемете следните мерки:

  • питателна храна: изключително важно е да не консумирате спиртните напитки на празен стомах, тъй като това ви гарантира кратка веселба и тежки последствия на сутринта. Сега е моментът хубавичко да напълните стомаха, като особено препоръчителни са мазните храни (ядки, пържени изделия, растителни масла), тъй като мазнините намаляват усвояването на алкохола и го забавят, давайки време на тялото ви да обработи приетите количества. Консумацията на храна по време на алкохолния туризъм обикновено е минимална и хората се сещат, че не са яли едва в края на вечерта, когато порцията дюнер с картофки ще ви изиграе по-скоро лоша шега, отколкото да ви помогне (алкохолът вече е проникнал в кръвта, а приемът на подобни храни допълнително ще затрудни храносмилането, може да улесни гаденето и повръщането, болките в стомаха и дискомфорта)
  • медицински въглен: въпреки липсата на категорични медицински доказателства за ефекта върху хората, употребата на няколко таблетки медицински въглен един до два часа преди началото на партито може да намали последиците от бързия старт и скорострелната консумация на няколко големи питиета. Изследвания с животни показват, че в действителност медицинският въглен забавя и намалява усвояването на етанола, но липсват достатъчно проучвания с хора
  • N-ацетилцистеин: по същество представлява аминокиселина, която може да се открие в много богати на протеини храни или под формата на хранителна добавка. Субстанцията стимулира продукцията на глутатион, който е един от най-силните антиоксиданти в организма, като подпомага разграждането на алкохола и намалява последиците за организма от неговата употреба. Употребата му се препоръчва преди алкохолната консумация, а не като средство за бързо лечение на острите прояви на махмурлука. Въпреки някои много успешни експерименти с плъхове, резултатите при хора са противоречиви, тъй като липсват достатъчно проучвания в областта
  • магарешки бодил: растението се използва широко за производството на един от най-често включваните в състава на редица добавки хепатопротектори, поради което употребата му преди евентуална бурна нощ донякъде е оправдана. Препоръчва се предимно при хората, които честичко злоупотребяват и нямат навика да внимават колко питиета са изпили с цел намаляване тежестта на пораженията върху черния дроб
  • дихидромирицетин: доскоро с почти никаква известност субстанцията намира все повече почитатели, като се включва в редица комбинирани хранителни добавки и продукти за овладяване, ограничаване и намаляване проявите на махмурлука. Въпреки нарастващата употреба на добавката все още липсват убедителни прочувания с хора относно ефективността и безопасността на субстанцията

Едно от основните, с висока ефективност и абсолютна безопасност неща, които може да предприемете, за да намалите последствията след бурната нощ, е да си осигурите достатъчно сън, необезпокоявани от нищо, по възможност в пълен мрак и тишина.

Сънят е възстановителен и въпреки, че се наблюдава забавяне на метаболитните процеси по време на съня (съответно се забавя и метаболизирането на алкохола), то пълноценният сън в комбинация с подходящи симптоматични средства минимизира неприятните признаци на досадния махмурлук.

Липсва ефективно, уникално и винаги и при всички действащо средство за мигновено лечение при махмурлук. Алкохолът не прощава.

Преди да си поръчате още едно питие си спомнете последния път след подобна вечер: премрежен поглед, мъчително главоболие, парещ стомах, досадно гадене и обилно повръщане, като това са само малка част от включените в сценария забележителности след прекомерната алкохолна консумация.

И това са само краткосрочните ефекти на употребата на спиртни напитки. Честата злоупотреба с алкохол бързо и неусетно се превръща в зависимост, като може да засегне абсолютно всеки орган в тялото и да подложи на изпитание силата на вашето здравословно състояние.

 Ефективно лечение на махмурлук: консумация на алкохол с мярка

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/balance/features/hangover-helpers#1
https://www.menshealth.com/health/a19537354/ease-a-hangover/
https://www.pharmacytimes.com/contributor/erik-hefti-pharmd-ms/2016/05/a-pharmacists-guide-to-otc-hangover-remedies
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/7-steps-to-cure-your-hangover-and-ginkgo-biloba-whats-the-verdict
http://nymag.com/strategist/article/hangover-cure-remedies.html
https://www.medicaldaily.com/hangover-cure-6-best-ways-feel-person-again-backed-research-292984
http://theconversation.com/five-popular-hangover-cures-reviewed-by-experts-103484
https://www.health.com/health/gallery/0,,20452426,00.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛайфстайлРецептиБотаникаСнимкиАлт. медицинаНовиниВидеоСъставкиСпортХрани и ястияХранене при...Спорт и туризъмДиетиФизиологияНормативни актовеПроизводителиОрганизацииПсихологияЗаведенияСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината