Начало Медицинска енциклопедия Лечения Coumadin Медикаментозно лечение

Coumadin

Coumadin - изображение

Coumadin (Warfarin) е антикоагулант. Той е показан за профилактика и лечение на венозни тромбози и белодробен тромбоемболизъм; за профилактика и лечение на тромбоемболични усложнения, асоциирани с предсърдни фибрилации и клапно протезиране; използва се също за намаляване на риска от инфаркти, инсулти, тромбози на артериалните и венозни съдове.

Механизъм на действие

Coumadin потиска съсирването на кръвта като инхибира витамин К - епоксид редуктазата - ензим, който превръща оксидираната форма на витамин К в редуцирана. Така се намалява наличния вит. К в тъканите. Витамин К участва в синтезата на някои от факторите на кръвосъсирването - II, VII, IX, X. Coumadin е антагонист на вит. К по своя механизъм на действие. В присъствие на антагонисти на вит. К се нарушава превръщането на глутаминовата киселина в гама - карбоксиглутаминова и синтезата на вит. К - зависимите фактори спира на ниво акарбокси форми, които не могат да се свържат с ендотелната повърхност на кръвоносните съдове и са коагулационно неактивни. Подобно на Coumadin, лекарствата от тази група се наричат вит.К - антагонисти.

При стартиране на терапията с Coumadin може да се инициира временно засилено тромбообразуване. Това се дължи на факта, че нивата на протеин С също са зависими от витамин К. Медикаментът причинява спад в нивото на протеин С в първите 36 часа. Пълният антитромботичен ефект се проявява след няколко дни.

Контраиндикации

- бременност, заплашващ аборт, прееклампсия

- хемофилия или други нарушения в кръвосъсирването

- анемия, тромбоцитопения

- язва, стомашно кървене

- при наскоро преминала или предстояща оперативна интервенция

- наличие на кръв в урината или изпражненията

- травми на главата, аневризми, мозъчни хеморагии

- алкохолизъм, психични проблеми, деменция

Coumadin може да доведе до фатално кървене при болни с рак, високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания, мозъчно - съдови заболявания, анемия, травми, стомашно - чревно кървене. Рискът се повишава при възраст над 65г.

Coumadin влиза във взаимодействие с често използвани медикаменти като аспирин, ибупрофен, индометацин, диклофенак, пироксикам, или дори с химичните съставки на някои храни и билки - джинджифил, чесън, гинко билоба, черен дроб, боровинки, зелени листни зеленчуци. Те могат да засилят или намалят антикоагулантния ефект на медикамента. С цел да се оптимизира терапевтичния ефект на медикамента, лечението се провежда с мониториране на INR. Прицелното ниво на INR варира между 2 - 3 в повечето случаи.

Странични ефекти

Най - честия страничен ефект е свързан с появата на кървене - от носа, устата, вагината, ректума, от инжекционните места и рани. Други прояви са кръв в урината и изпражненията, тъмна урина, жълтеница, бледа кожа, внезапно главоболие, кожни некрози, остеопороза, депигментации на кожата, затруднена концентрация, мускулна слабост, сърцебиене и др.

Още по темата:

3.8, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Coumadin

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияХранене при...ИзследванияБотаникаКлинични пътекиНовиниИсторияПатологияСпециалистиОрганизацииЛайфстайлЗаведенияСнимкиВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиСпортНаправления в медицинатаНормативни актовеДиети