Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Може ли да помогне алтернативната медицина за възстановяването след инсулт

Може ли да помогне алтернативната медицина за възстановяването след инсулт

Може ли да помогне алтернативната медицина за възстановяването след инсулт - изображение

Инсултът е вид мозъчно увреждане, което настъпва внезапно, по всяко време. Предизвиква се от нарушено кръвоснабдяване на част от мозъка, при което мозъчните клетки са лишени от кислород и започват да умират. Смъртта на мозъчните клетки води до загуба на способности и контрол върху тази област на мозъка. Как точно ще повлия инсулта върху способностите на човек зависи от това, каква част от мозъка е засегната и в каква степен. При по-леки случаи може да се наблюдават временни или дребни нарушения като временна слабост на ръката или крака. При по-тежки увреждания може да настъпи трайна парализа на едната страна на тялото, загуба на говор и други. Някои от хората претърпели инсулт се възстановяват напълно, но при повече 2/3 от оцелелите настъпва някакво увреждане.

Особено важно е признаците на инсулт да бъдат разпознати, колкото се може по-бързо и да се потърси незабавно спешна медицинска помощ. Всяка изминала минута предизвиква по-тежки нарушения и увеличава риска от трайни увреждания. Признаците на инсулт включват:

 • Внезапно изтръпване или слабост в едната половина на тялото;
 • Внезапни промени в зрението или затруднено преглъщане;
 • Внезапно тежко главоболие.

За разпознаване на инсулта от помощ може да бъде т. нар FAST-тест, включващ:

 • Face (лице) – поискай усмивка. Обикновено едната половина на лицето е леко увиснала и устат не може да се затвори напълно;
 • Arms (ръце) – невъзможност едната ръка да се вдигне високо;
 • Speech (говор) – може ли човек да повтори просто изречение? Има ли проблем с произношението или разбирането на речта?
 • Time (време) – времето е критично. Потърсете незабавна медицинска помощ при наличие на някои от симптомите.

В зависимост от причината за настъпване на мозъчен инсулт, той може да бъде:

Исхемичен инсулт

Най-често срещаният инсулт е исхемичният. Дължи се на запушен кръвоносен съд, който доставя кръв към мозъка. Кръвният съсирек може да се образува на място или да идва от други области на тялото.

Хеморагичен инсулт

Хеморагичните инсулти са по-редки, но много по-често имат фатален край. Настъпват, когато отслабен кръвоносен съд в мозъка внезапно се разкъса. Резултатът е кръвоизлив в мозъка, който трудно може да бъде овладян.

Микроинсулт

Преходните исхемични атаки често се означават като микроинсулт. В този случаи кръвообращението е временно увредено, което причинява симптоми, подобни на действителен инсулт. Когато кръвотокът се възстанови, симптомите изчезват. Микроинсултът може да се приеме като предупредителен знак за риск от действителен инсулт.

Най-честата причина за инсулт е атеросклерозата – втвърдяване на артериите, причинено от натрупани по тях плаки от мазнини, холестерол, калций и други вещества. Това стеснява кръвоносния съд и попадането на кръвен съсирек в него може да предизвика исхемичен инсулт. Атеросклерозата допълнително повишава риска от формиране на кръвен съсирек.

Хеморагичните инсулти често са резултат от неконтролирано кръвно налягане, което може да причини разрушаване на отслабен кръвоносен съд.

Рискови фактори за инсулт са хронични заболявания, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, повишен холестерол и някои вредни навици като пушене, често употреба на алкохол, ниска физическа активност. Рискови фактори, които не могат да бъдат контролирани са наследствена история за инсулт, остаряване, пол – мъжете са по-склонни към инсулт, но при жените по-често се съобщава за смъртни случаи от инсулт.

Може ли да помогне алтернативната медицина за възстановяване след инсулт?

Инсултът е животозастрашаващо спешно състояние и в никакъв случаи не бива да се пренебрегва конвенциалното лечение и препоръките на лекуващия лекар.

Алтернативните методи като акупунктура, масаж, йога, билкова терапия, може да се използват като допълнение към традиционното лечение и имат за цел да помогнат на пациента по-бързо да се възстанови, да подобри засегнатите функции, както и да намали риска от повторен инсулт. Ето и някои от възможностите за алтернативна терапия при инсулт:

Билкови лекарства

Смята се, че някои билкови лекарства са ефективно допълнение към терапията на инсулт като подобрят притока на кръв към мозъка при исхемичен инсулт. Някои може да помогнат за предотвратяване на повторен инсулт. Консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате каквито и да е билки, тъй като може да повлияят действието на вече приеманите медикаменти. Терапевтична стойност при инсулт могат да имат: 

Гинко билоба

Гинко билобата е билка, открита още преди 200 милиона години, което я прави най-стария оцелял дървесен вид на земята. Действа като подобрява използването на кислорода и по този начин подобрява паметта, концентрацията и други умствени способности. Билковият екстракт има благоприятно влияние и за подобряване на зрението и може да подпомогне възстановяването при увреждане на ретината. Все още продължават да се правят изпитвания и изследвания за влиянието на гинко билоба при пациенти с инсулт. Смята се, че като предотвратява образуването на кръвни съсиреци и увеличава мозъчния кръвоток, може да помогне за предотвратяване на мозъчен инсулт. Освен това, билката потиска свободните радикали, което възпрепятства допълнителното мозъчно увреждане след инсулт.

Препоръки и противопоказания:

 • Приемът на гинко билоба трябва да се преустанови след три месеца, ако за това време не настъпи ефект.
 • Гинко билобата може да попречи на агрегацията на тромбоцитите и затова лица, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта или антитромботични лекарства (включително аспирин) трябва предварително да се консултират с лекуващия лекар.
 • Ако сте имали припадъци или приемате лекарства за предотвратяване на припадъци не бива да приемате гинко билоба.
 • Не се препоръчва още два дни преди и една до две седмици след операция, също така по време на бременност и кърмене.
 • Гинко билоба не се препоръчва за малки деца.

Див овес

Дивият овес се смята за плевел в много части на света. Използваемата част са семената, които притежават успокоителен ефект и може да бъдат от полза при тревожни състояния и несигурност след преживян инсулт. Може да се открие под формата на различни екстракти и в състава на билкови продукти.

 

Сибирски женшен

Сибирският женшен (Eleuterococcus senticosus) е билково растение, често означавано като ‘адаптоген”, поради способността да укрепва и да повишава общата устойчивост на организма към стреса от ежедневието. Други приложения на сибирския женшен може да включват повишено кръвно налягане, атеросклероза и сърдечни нарушения, които са сред основните рискови фактори за настъпване на инсулт. Също така, помага за подобряване на умствената издръжливост, концентрацията и паметта. Лечебните свойства на растението са съсредоточени предимно в корена, но може да се открие и в търговската мрежа под формата на капсули, тинктури и екстракти.

 • Сибирскиятженшен не бива да се използва повече от 6 до 8 седмици, с прекъсване между тях 1-2 седмици.
 • Продукти на основата на сибирски женшен не бива да се приемат заедно със стимуланти, включително кафе, антипсихотични лекарства или при хормонална терапия.

Магданоз

Магданозът е богат на етерични масла, които са полезни за цялостното възстановяване на организма, а също такава притежава диуретичен ефект, който може да облекчи отоците. Отвара от магданоз може да се приготви като една супена лъжица от билката се свари в 250 мл вода, за около 10 минути. Прецедете, оставете отварата да се охлади, разделете я на две части и пийте сутрин и вечер.

 


 


 

Конски кестен

Конският кестен е полезен за подпомагане на кръвната циркулация и повишаване на мускулния тонус. Може да се употребява под формата на екстракт и продукти за втриване в кожата.

За управление на гняв, безпокойство, чувство на неудовлетвореност или депресия след инсулт мое да се прилагат следните билки: Кава-кава (корен от кава), пасифлора, див овес, коприва, жълт кантарион, китайка магнолия (Schezandra).

 

 

Аминокиселини и добавки

Аминокиселините са важни за синтеза и действието на невротрансмисерите и невропептидите, които са необходими за предаване на нервните импулси в тялото.

Ацетилхоплинът е невротрансмисер, който има важни функции в мозъка, като подпомагане на паметта, улесняване на мускулната координация, производството на клетъчни мембрани и обмяната на мазнините и холестерола. Необходимо е адекватен синтез на ацетилхолин за провеждането на нервните импулси между нервите, мускулите и органите. Поради тази причина, ацетилхолинът е важна част от всяка програма за възстановяване след инсулт. Може да се открие под формата на добавка.

Други хранителни вещества, важни за подобряване на когнитивните процеси, включително обучението и паметта, са диметиламиноетанол, фосфатидилсерин, тирозин, пиридоксин, галантамин, ацетил-Л карнитин. Всички изброени са естествено срещани хранителни вещества. Може да бъдат открити лесно в магазини за биохрани, както и под формата на синтетични хранителни добавки.

 

Промени в диетата

Хората претърпели инсулт трябва да отделят допълнително внимание за следене на нивата на холестерол в кръвта, тъй като нездравословните му нива може да доведе до емболия или тромбозиране. За да поддържате нивото на холестерол в кръвта в оптимални граници, се придържайте към някои здравословни хранителни навици. Избягвайте храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и натрий, които са вредни за кръвта и здравината на кръвоносните съдове. При значително завишени стойности на холестерола може да се наложи медикаментозно управление на нивата му. Диета богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и риба може да помогне за намаляване на риска от инсулт.

 

Хипотерапия

Хипотерапията представлява лечение, основаващо се на движението на коня. Специално обучени терапевти прилагат лечението с помощта на коне. Терапията е подходяща за пациенти, които имат двигателна дисфункция. Разходката на коня осигурява усещане за движение, което е променливо, ритмично и повторяемо. Усещанията получени при пациента са подобни на модела на движение на таза на човек по време на ходене. Разнообразието от походки при коня позволява на терапевта да установи степента на сетивност на пациента, което е от полза и за други процедури, целящи постигането на желани резултати. Този вид терапия обикновено се приема с ентусиазъм, поради факта, че носи приятни изживявания в естествена среда.

Хипотерапията може да подобри баланса, позата и мобилността. Може да повлияе психологическите, когнитивните, поведенческите и комуникационни функции при хора от различна възраст. Освен след мозъчен инсулт, хипотерапията може да се прилага при церебрална парализа, аутизъм, множествена склероза, изоставане в развитието, мозъчна травма и други.

Акупунктура

Акупунктурата е древна практика, при която малки игли се вкарват безболезнено в кожата, на точно определени места, с цел да стимулират нервите и мускулите на тялото. Акупунктурата може да помогне за облекчаване на болката, подобряване на кръвообращението, а според азиатските вярвания – и балансиране на енергията Чи. Подходяща е за подпомагане на лечението при нарушения с движението на езика, пречещи на говора и храненето, а също така и парализа на крайници. В Япония и Китай акупунктурата е част от общата терапия на инсулт.

Масаж

Масажът е една от най-ефективните терапии при редица заболявания. Основната цел на масажа след инсулт е да стимулира нервите по такъв начин, че мозъкът да създаде нови клетъчни връзки в засегнатите области. Препоръчва се ежедневно прилагане на масаж, в продължение на седмици или месеци, в зависимост от конкретния случай. Най-добри резултати се постигат, ако терапията започне възможно най-скоро след инсулта.

Съществуват данни, че редовният и правилно извършен масаж при хора претърпели мозъчен удар, може да доведе до понижаване на кръвното налягане и сърдечната честота, подобряване на двигателната способност, намаляване на болката, подобрява настроението, премахва стреса, тревожността и чувството на депресия, които са често срещани емоционални смущения след инсулт:

 • Подобряване на двигателната способност - прилагането на различни техники за масаж може да стимулира кръвния поток към мускулите и така да подобри цялостната им активност.
 • Премахване на умората – умората е общ, дългосрочен страничен ефект от инсулт. Масажът може да увеличи нивата на енергия и да подпомогне организма да се възстанови по-бързо. Това се постига чрез премахване на напрежението и токсините в мускулите, а също така и намаляване на кортизола, наречен още хормон на стреса.
 • Справяне с безсънието – жертвите на инсулт може да страдат от безсъние, тъй като сковаността на мускулите, задуха, сухотата в устата пречат на пълноценния сън. Масажът активира парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за тези ефекти и това позволява на тялото да се отпусне и да заспи (добре известно е, че човек лесно може да заспи по време на масаж).
 • Подобряване на кръвообращението – нежният масаж може да стимулира притока на кръв и да предизвика затопляне. След преживян инсулт, ръцете и краката може да бъдат студени и подути, което се дължи на натрупаната в тях млечна киселина в резултат на настъпилото обездвижване след инсулта. Добрата кръвна циркулация стимулирана от масажа, доставя богата на кислород кръв към повредените и напрегнати мускули, което им е необходимо, за да се възстановят. Освен това, подобреното кръвообращение регулира и стойностите на кръвното налягане и предотвратява повторен мозъчен удар.
 • Намаляване на болката и крампите – болката след инсулт обикновено се дължи на стегнатите стави, мускулното напрежение и болезнени спазми (крампи). Болката и сковаността на ставите може да бъдат облекчени с лек масаж, подобряващ притока на кръв.
 • Облекчаване на симптомите на депресия – емоционалните проблеми след инсулт може да се развият заедно с физическите увреждания. Неспособността за извършване на редица дейности от ежедневието може да породи чувство за депресия и малоценност. Масажът може да има благоприятен ефект за подобряване на емоционалното състояние и настроение чрез стимулиране на синтеза на химикалите серотонин и допамин, които противодействат на свързаните със стреса адреналин и кортизол.

Аромотерапия

Аромотерапията при възстановяването от инсулт може да облекчи болката, да намали напрежението и стреса. Най-често приложение намират ароматите лавандула, розмарин, мента. Още по-добър ефект може да се постигне при съчетаване на аромотерапията с акупресура (метод включващ прилагане на натиск в определени точки на тялото).

Тай чи и йога

Тай Чи е вид бойно изкуство, което изисква баланс и натоварва двете мозъчни полукълба. Упражненията при Тай Чи имат успокояващо действие и стимулират синхронната работа на ума и тялото за изпълнение на координирани движения, които може да са от голяма полза при пациенти, възстановяващи се от инсулт.

Йогата може да помогне чрез стимулиране на мускулите с леки физически упражнения и подобряване на дишането. Ползите от йога включват намаляване на стреса, подобряване на речта, баланса и сръчността.

Нито една от изброените алтернативни терапии не бива да заменя конвенциалния режим на медикаменти и терапия. Алтернативните методи са подходящи да разширите рехабилитацията и да ускорите възстановяването след инсулт. Никога не бива да се прилага алтернативна терапия без предварителна консултация с лекуващия лекар. Също така, уверете се, че получавате алтернативно лечение от сертифициран, лицензиран терапевт, който е наясно с вашето състояние и предписани лекарства.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниБотаникаЛеченияХранене при...Медицински изследванияСнимкиТестовеИсторияЗдравни проблемиЛайфстайлПатологияЗаведенияАнкетиСпортПсихологияОрганизацииСпециалисти