Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Алтернативна медицина при сърдечна недостатъчност

Алтернативна медицина при сърдечна недостатъчност

Алтернативна медицина при сърдечна недостатъчност - изображение

Сърдечната недостатъчност е много сериозно състояние, при което сърцето не изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Това може да доведе до нарушаване и на белодробната дейност, тъй като кръвта се стича обратно към сърцето. Когато се засегне белият дроб, пациентът може да получи клинични симптоми с различна тежест. Сърдечната недостатъчност е сериозно състояние, което засяга няколко органи и системи, включително сърцето, бъбреците, васкуларната система и мозъка, както и различни неврохуморални фактори.

Сърдечната недостатъчност е резултат от патофизиологични промени във функциите на сърцето, причинени от основни състояния, като дългосрочните ефекти на високо кръвно налягане (хипертония), предишни сърдечни пристъпи (инфаркт на миокарда), аритмия, коронарна болест на сърцето, кардиомиопатия или хронично белодробно заболяване. Тези състояния засягат способността на сърцето да се свива правилно. Други състояния, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност, включват вродено сърдечно заболяване, диабет, анемия, обструктивна сънна апнея, лупус, ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм, някои химиотерапевтични средства, злоупотреба с алкохол и злоупотреба с лекарства като амфетамини и кокаин.

Освен това рискът от развитие на сърдечна недостатъчност се увеличава от начина на живот и диетичните фактори като тютюнопушене, затлъстяване, липса на физически упражнения, висок прием на сол, емоционален стрес и претоварване с течности.

При наличие на сърдечна недостатъчност, сърцето трябва да работи по-усилено, за да се опита да компенсира намалената си способност за изпомпване. Колкото по-бързо работи сърцето, толкова по-голяма е неговата способност за изпомпване и толкова по-вероятно е да настъпи недостатъчност. Това повишено натоварване може да доведе до опасни физически промени, като уголемяване на сърцето, хипертрофия на сърдечната стена, тахикардия (бърз сърдечен ритъм) и бъбречна недостатъчност.

Видове сърдечна недостатъчност

Устройство на сърдечния мускулСърцето се състои от две "помпени системи" от дясната и лявата страна. Всяка от тях има две предсърдия (атриум) и две камери (вентрикули). Вентрикулите са главните помпи в сърцето. Дясната система получава кръв от вените по цялото тяло. Тази кръв е наситена с въглероден диоксид. Лявата система получава кръвта от белите дробове. Лявата камера е най-силната помпа на сърцето.

Двата вида сърдечна недостатъчност се различават в зависимост от това, коя страна на сърцето (лява или дясна) е най-засегната. Когато лявата част на сърцето (лявата камера) не може да изпомпва адекватно кръв от сърцето до останалата част от тялото, симптомите включват задух, умора и кашлица (особено в хоризонтално положение). Когато дясната страна (дясната камера) не работи правилно, се нарушава връщането на венозната кръв, което води до задържане на течности и подуване на краката и глезените.

Сърдечнат недостатъчност допълнително се категоризира според фазата от помпения цикъл на сърцето, която е по-засегната - систолична и диастолична. При систоличната сърдечна недостатъчност не е в състояние да изпомпва адекватни количества кръв по време на свиването (систола). Типичните симптоми на систоличното сърдечно-съдово заболяване са задръствания на белите дробове и отоци на долните крайници. При диастоличната сърдечна недостатъчност сърцето не може да се отпусне между контракциите (диастола) и не позволява достатъчно кръв да влезе в камерите. Симптомите са идентични с тези на систоличната сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност може да бъде класифицирана и в няколко класа, в зависимост от тежестта на симптомите:

Клас I - Без ограничения за физическа активност. Не се проявяват симптоми като недостиг на въздух, умора или сърцебиене при обикновено физическо натоварване.

Клас II - Леко ограничаване на физическата активност. Наличие на недостиг на въздух, умора или сърцебиене при обикновено физическо натоварване и липса на такива при покой.

Клас III - Ограничаване на физическата активност. Недостиг на въздух, умора или сърцебиене настъпват при слабо физическо натоварване и дори при липса на такова.

Рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е малко по-висок при мъжете, отколкото при жените.

Сърдечната недостатъчност е водеща причина за хоспитализация при хора на възраст над 65 години и рискът от развитие на болестта се увеличава с възрастта. От 70-те години на миналия век сърдечната недостатъчност се увеличава, защото броят на хората на възраст над 65 години е нараснал. Тъй като тази популация се очаква да продължи да нараства, се очаква и увеличаване на заболеваемостта.

Подробна информация за същността и особеностите на сърдечната недостатъчност може да откриете в здравния проблем: Сърдечна недостатъчност.

Конвенционални и допълнителни възможности за лечение на сърдечна недостатъчност

Конвенционално лечение на сърдечна недостатъчност

Лекар държи химикал и лекарствоСърдечната недостатъчност е особено тежка болест, тъй като нито едно лекарство не може напълно да облекчи симптомите. Първата стъпка в управлението на заболяването е лечението на първичните състояния, които го причиняват. Те обикновено включват едно или повече от следните състояния: коронарна артериална болест, аномалии на сърдечните клапи, високо кръвно налягане, аритмия, анемия и тироидна дисфункция. Навременното лечение на сърдечната недостатъчност възможно най-рано предлага най-добрия шанс за по-дълъг и по-качествен живот.

За лечение на сърдечна недостатъчност се използват няколко класа медикаменти: диуретици (които намаляват задържането на течности), ACE (ангиотензин-конвертиращ ензим) инхбитори (разширяват кръвоносни съдове), бета-блокери (които забавят сърдечния ритъм), дигоксин и вазодилататори (агенти, които разширяват кръвоносни съдове). Диуретиците и АСЕ инхибиторите са показали най-добри резултати до момента за лечение на пациенти със сърдечна недостатъчност.

В зависимост от тежестта на увреждането и дисфункцията може да са необходими интервенционни процедури, включително балонна ангиопластика, коронарна стент, операция на байпас на коронарната артерия, операция на сърдечна клапа, вкарване на пейсмейкър и сърдечна трансплантация.

Допълнително лечение на сърдечна недостатъчност

Допълнителните подходи за лечение на сърдечна недостатъчност включват промени в начина на живот и алтернативни лекарства или природни средства. На първо място, пациентът трябва да бъде упорит и постоянен, за да поддържа оптимално здравословно тегло, за да се намали ненужното натоварване на сърцето. Хората със сърдечна недостатъчност трябва да избягват прекомерния прием на алкохол и да ограничат приема на сол. При влошаване на сърдечната функция може да се наложи да се ограничи приемът на натрий до 2 грама на ден и приема на вода до 1,5-2 литра на ден. Често се препоръчва да се повиши употребата на мононенаситени масла, като зехтин, храни с високо съдържание на есенциални мастни киселини, плодове, зеленчуци и фибри. От полза е да се увеличи приемът на чесън, лук и целина, тъй като тези храни понижават кръвното налягане.

Допълването с основни хранителни вещества е от решаващо значение за пациентите, страдащи от сърдечна недостатъчност. Витамините и другите хранителни вещества служат като носители на биоенергия за милиони клетки на сърдечния мускул. Естественият подход е насочен към подобряване на производството на миокардна енергия. Многобройни клинични проучвания са показали полезните ефекти на витамините и другите хранителни вещества при лечението на състояния като задух, оток и други симптоми на сърдечна недостатъчност.

Природни подходи при лечение на конгестивна сърдечна недостатъчност

При повечето пациенти със симптоми на сърдечна недостатъчност са установени съществени хранителни недостици. Сред недостатъчните вещества за оптималното функциониране на миокарда са: L-карнитин, коензим Q10, креатин и тиамин, които са важни хранителни кофактори за производството на миокардна енергия. Наблюдаван е и относителен дефицит на таурин - аминокиселина с важна роля във вътреклетъчната калциева хомеостаза. Повишен миокарден оксидативен стрес с намаляване на антиоксидантните защити е друг допринасящ фактор за развитие на сърдечна недостатъчност.

Недостатигът на карнитин или таурин водят до дилативна кардиомиопатия при животни и хора, но добрата новина е, че всеки от тези недостатъци може да бъде коригиран чрез хранителна добавка. Осигуряването на адекватното хранене на миоцитите е от решаващо значение за всяка терапевтична стратегия, предназначена да помогне на пациентите, страдащи от сърдечна недостатъчност.

Целта на използването на естествени средства при лечение на сърдечна недостатъчност е:

 • Възстановяване на неврохормоналната и метаболитната цялост;
 • Подобряване на енергия и изпомпващата функция на сърдечния мускул;
 • Намаляване на оксидативния стрес;
 • Възстановяване на баланса на минералите;
 • Намаляване на съдовото съпротивление;
 • Предотвратяване на риска от тромбоза;
 • Предотвратяване на аритмия или подобряване на сърдечния ритъм.

Ако мислите да опитате алтернативна медицина за лечение на сърдечно-съдови заболявания, обезателно обсъдете това първо с Вашия лекар. Някои билки и хранителни добавки могат да имат сериозни странични ефекти, а някои може дори да изложат на риск вашето здраве.

Ключът е превенцията

Специалистите по конвенционалната и алтернативната медицина са съгласни, че начинът на живот може значително да повлияе на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Физическите упражнения са изключително. Диета, която е с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини, също може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания.

Омега-3 мастните киселини са едни от най-забележителните средства за намаляване на риска от сърдечни нарушения. Те намаляват възпалението, което е рисков фактор за сърдечни заболявания; стимулират липопротеините с висока плътност (HDL), известни като "добър" холестерол и действат като лек разредител на кръвта, което може да е от полза за отстраняване на кръвни съсиреци.

За да получите тези омега-3, Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва консумация на риба поне два пъти седмично или прием на естествено рибено масло. Хората, които имат проблеми със сърдечния ритъм, трябва да разговарят с кардиолог, преди да вземат капсули от рибено масло, тъй като тези добавки могат да задълбочат основните състояния, които причиняват неравномерен сърдечен ритъм.

Намаляването на стреса е ключът към контрола на кръвното налягане и помага за предотвратяване на сърдечни заболявания. Алтернативни практики като дълбоко дишане, йога и тай чи са добри дейности за облекчаване на стреса.

Още за средствата и техники, които намаляват риска от сърдечно заболяване може да научите в: Как да намалим риска от сърдечна атака.

Хелатотерапия

кръвни клетки и хелаторни агентиХелаторната терапия е медицинско лечение, което обикновено се използва за отстраняване на тежки метали от тялото, като лечение на олово или живачно отравяне. Приложението при лечението на сърдечни заболявания е спорно и съмнително.

Хелаторната терапия се състои в инжектиране на аминокиселина, наречена ЕДТА (етилендиамин тетраоцетна киселина). Тя се свързва с тежки метали и минерали и се отделя с  урината. Хората, които подкрепят използването на хелатотерапия за сърдечно-съдови заболявания казват, че ЕДТА може също да отстрани калциевите отлагания, които помагат при образуването на опасни артериални запушалки.

Обикновено хелатотерапията за сърдечни заболявания изисква много инфузии за период от четири седмици, което я прави значително скъпа терапия. В редица международни здравни институти се казва, че няма доказателства относно ефективността на хелатотерапията за лечение или профилактика на сърдечни заболявания. А според някои, ЕДТА използвана при хелатотерапия може да доведе до сериозни усложнения, включително бъбречна недостатъчност, ниско кръвно налягане, гърчове и затруднено дишане. Хелаторната терапия дори се свързва с няколко смъртни случая!

Провежда се голямо дългосрочно проучване за определяне на безопасността и ефективността на хелатотерапията при сърдечни заболявания. Докато приключи проучването, известните рискове от хелатотерапия за сърдечни заболявания изглеждат по-големи от потенциалните ползи!

Добавки за сърдечно-съдово здраве

Коензим Q10

Коензим Q10Коензим Q10 се използва от десетилетия като хранителна добавка за сърдечно-съдови заболявания. Той се намира във високи концентрации в митохондриалните мембрани на органи, които имат значителни енергийни нужди и са от съществено значение за функционирането на сърцето. CoQ10 участва в производството на енергия и оказва антиоксидантен и стабилизиращ мембраните ефект. Повечето проучвания са установили, че CoQ10 има благоприятно въздействие върху помпената функция на сърцето, индексът на крайния диастоличен диаметър, развитието на белодробен оток и други симптоми на сърдечна недостатъчност.

Карнитин

Жълти капсули, шише и шивашки метърДруго важно за сърдечната недостатъчност хранително вещество е карнитин. Той е от съществено значение за транспортирането на мастни киселини в миокарда и митохондриите за производство на енергия. При нарушена доставка на кислород до сърдечния мускул, нивата на карнитин бързо намаляват. Няколко двойно-слепи клинични проучвания са показали, че карнитинът подобрява сърдечната функция при пациенти със сърдечна недостатъчност, като, колкото по-продължителна е била употребата на карнитин, толкова по-значително е подобрението. След шест месеца употреба помпената функция на сърцето се е увеличила съответно с 12.1% и 13.6 %. Продължителнто приложение на карнитин е довело до подобряване на функцията на сърдечните камери, намаляване на системната съдова резистентност и повишена физическа издръжливост при упражнения.

Таурин

Акапсула съдържаща прахминокиселината таурин е важно хранително вещество, което се намира в много високи концентрации във възбудимата тъкан. Липсата му в клетките на сърдечния мускул е особено често срещана причина за сърдечна недостатъчност.

При двойно-слепи проучвания е доказано, че добавката на таурин намалява признаците и симптомите на сърдечна недостатъчност. Тауринът повишава диурезата и екскреция на натрий, намалява до минимум много от нежеланите реакции на ангиотензин II, на сърдечна хипертрофия, обемно претоварване и ремоделиране на миокарда. Тъй като ACE инхибиторите са основната терапия за сърдечна недостатъчност, добавката на таурин е изключително важна.

Аргинин - повече за полезното действие на аргинина може да прочетете в статията: Аргининът воюва със сърдечните заболявания

Магнезий

Хранителни източници на магнезийМагнезият играе важна роля във функционирането на сърдечно-съдовата система. Понижените нива на магнезий са свързани с тахикардия (бърз, неравномерен сърдечен ритъм) и повишена смъртност при пациенти със сърдечна недостатъчност. Изследвания показват, че употребата на магнезиеви добавки в тези ситуации може да бъде от полза за лечение и предотвратяване на животозастрашаващи състояния. Магнезиевите добавки могат да се прилагат безопасно или перорално или чрез инжектиране, в зависимост от ситуацията.

Ниацин

авокадо, ленено семе, сьомга, орехиНиацин (витамин В3) работи в черния дроб, за да намали мастните киселини, които образуват холестерол. Ниацинът може да помогне да се намалят нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) и нивата на триглицеридите, докато се стимулира HDL. Потенциалните нежелани реакции включват гадене, интензивно зачервяване и проблеми с черния дроб. Ниацин трябва да се приема само под лекарско наблюдение, тъй като са необходими специални кръвни изследвания за проследяване на състоянието на черния дроб.

Дрожди от червен ориз

Червен оризИзследователите са установили, че тази китайска добавка ориз помага за понижаване на LDL и триглицеридите. Дрождите от червен ориз съдържат моноколин К, който е статин - химично съединение, което понижава холестерола. Всъщност моноколинът К е основната съставка в лекарството за холестерол ловастатин, предписвано с рецепта.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е забранила някои марки червен дрожден ориз поради опасения, че нивата на статините могат да причинят увреждане на мускулите, черния дроб и бъбреците.  Обсъдете с Вашия лекар, преди да приемете червен дрожден ориз за лечение на сърдечно-съдовите заболявания, тъй като той може да взаимодейства с лекарства, отпускани с рецепта!

Растителни стероли (фитостероли)

Стеролите се срещат в естествен вид в ядки, плодове, зеленчуци и някои растителни масла. Доказано е, че те помагат за понижаване на LDL и сега се добавят към хранителни продукти като сок, майонеза и маргарин.

Овесени ядки

Разтворимите фибри в овеса помагат на организма да се освободи от излишния холестерол, което може да подобри сърдечните заболявания. Американската диетична асоциация препоръчва три грама разтворими фибри на ден, за подпомагане на понижаване на холестерола и евентуално понижаване на кръвното налягане.

Глог

ГлогБилки в семейството на глог се използват при лечението на сърдечно-съдови заболявания. Клиничните проучвания са установили, че стандартизиран екстракт от тази билка показва обещаващи резултати като допълнителни средства за лечението на левокамерна дисфункция.

Други проучвания демонстрират способността на глог да подобри поносимостта към физическо натоварване, както и симптомите, свързани с лека до умерена сърдечна недостатъчност. Екстрактът от глог показва някои благоприятни ефекти при животните и човека, включващи повишена ефективност на изпомпване на сърцето, ACE инхибиране и леко намаляване на системното съдово съпротивление.

Допълнителни натурални средства, които могат да бъдат полезни при лечение на пациенти със сърдечна недостатъчност:

 • Витамин С: доставя енергия за метаболизма на всяка клетка.
 • Витамин Е: за допълнителна антиоксидантна защита.
 • Витамини В1, В2, ВЗ, В5, В6 и В12: биоенергийни носители на клетъчен метаболизъм, по-специално за сърдечните мускулни клетки; за сърдечна функция и физическа издръжливост.
 • L-аргинин: съдоразширяващи ефекти.
 • Креатин: за сърдечна функция
 • Рибено масло
 • Калий (ако сърдечната недостатъчност се свързва с хипокалиемия или ниски нива на калий).

Важно е да подчертаете, че няма добавка или диета, която да излекува напълно сърдечната недостатъчност.

Възрастта е най-мощният рисков фактор за сърдечни заболявания. Има предположения, че това е свързано със системните ефекти на андропаузата и менопаузата, тъй като хормоните като тестостерон могат да имат известен протективен ефект върху сърдечно-съдовата дейност. Макар да е ясно, че рискът от развиване на сърдечно-съдова недостатъчност се увеличава с възрастта, все още не е категорично доказано, че повишеният риск е свързан с намаляване на продукцията на гонадални хормони.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.everydayhealth.com/alternative-health/treatment-regimens/heart-health-and-alternative-therapies.aspx
https://www.lifeextension.com/Magazine/2003/12/report_heart/Page-01

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниХранене при...Здравни съветиИзследванияЛайфстайлПатологияЗдравни проблемиВидеоСнимкиЛеченияБотаникаКлинични пътекиИсторияАлт. медицинаАнкетиСпортФизиологияОрганизацииНормативни актовеСпециалисти